Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1145955 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
Одг: Велосипед
« Одговори #2070 на: 10 Јуни 2014, 22:36:03 pm »
Јас денес возев точак, се враќав накај дома по партизанска. Си направивме убав муабет со еден дечко на саглам добар мотор. Ми вика „добар точак“, јас му викам „добар мотор, се мењаме?“ :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #2071 на: 11 Јуни 2014, 12:12:29 pm »
И тој возеше KTM? :D

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #2072 на: 11 Јуни 2014, 12:28:35 pm »
Битолчани, дали од Битола до Ресен (Претор) има стар пат кој што не е магистрален а и нема многу сообраќај за да можи да се вози со точак? Ако има, дали е асфалт и од каде се приклучува на него? Планирам летово ако ме држат мади*ава ;D (оти операција малку се праев) да одам до Претор ако има стар пат.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
« Одговори #2073 на: 11 Јуни 2014, 12:46:45 pm »
И тој возеше KTM? :D

Не ;) Некое некид кавасаки или сузики, мат црно, немаше видливо обележје, али изгледаше исто „љуто“ ко KTM-от мој ;D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #2074 на: 13 Јуни 2014, 17:14:10 pm »

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18030
« Одговори #2075 на: 13 Јуни 2014, 19:21:00 pm »
Да не ја вози некој рекреативната тура околу Мавровско Езеро на Mavrovo Tour 2014?

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2076 на: 15 Јуни 2014, 08:30:52 am »
Имав прилика вчера да извозам неколку Specialized точаци, и да си решам дилеми во врска со дискови на road bike, електронски шифтери, како и големина на точак за мене.

Ова беше во склоп на евентот Specialized Test The Best, што ќе биде и денес на Средно Водно. Ако некој има ќеиф на точаци нека оди да проба, поготово што има и представник на Specialized многу расположен за помош.

Ако некој го интересира, ќе пишам подетално за тоа што пробав.

Еве линк за ивентот

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152061335020382&set=gm.655236434545473&type=1&theater

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #2077 на: 15 Јуни 2014, 08:34:38 am »
Мене ме интересира, сакам да го споредам својот впечаток за Specialized Venge, само тој имав време да го возам. :)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2078 на: 15 Јуни 2014, 08:41:31 am »
Мене ме интересира, сакам да го споредам својот впечаток за Specialized Venge, само тој имав време да го возам. :)

Колку си висок и која величина на Venge ја проба?

Јас вчера дојдов во заклучок дека ми одговараат точаци со пократок top tube, и повисоко седиште, односн број помал него што е по табела.

Venge от за жал го доживеав дека ми е голем ( 54 големина), и не можев да го пробам како треба (го качив до над Детско и се вратив). Roubaix па во 52 со скроз извадено седиште за нагоре ми беше феноменално, ама за надоле ме болеше врат. Бидејќи се спремам сега пак да одам :) (сакам да пробам 54 Roubaix за да конечно видам дали било до геометријата или стварно 54 ми е голем), па подоцна повеќе.

Како го доживеа ти Venge то? Кај го извози? Дали се намести фино пред да почнеш да го возиш?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #2079 на: 15 Јуни 2014, 09:16:14 am »
Двата Venge беа 54-ки, а според каталог на Specialized баш 54 е идеална големина за моја висина и inseam. Пред да тргнам свртев два круга на паркингот и при секој круг ми ја подместуваа висината на седлото, но не успеав да се наместам. Замолив еден од дечките да ми позајми клуч за да се подместам ако осетам нешто по пат. Не подместив ништо, но на крај на возењето осеќав дека рамката е голема за мене. Треба да си го средат каталогот. :)

Рутата беше Средно - Клиника - Средно, зошто планиравме со Томе да идеме во 9:20 ама касно се прибрал дома и испадна на Водно да стигнам во 10:20, плус 1 саат чекање да стигнам на ред, тргнав во 11:30 надоле и стварно немав време и на подолга дистанца да се пробам.

Качувајќи се нагоре, осеќав дека рамката е долга за мене, зошто дури и без drop меѓу седло и волан осеќав дека се истегнувам за да се додржам во правилна позиција. Тоа е тоа, масовно тест возење е, не можеме многу да бираме, треба да се има и совест дека други чекаат.

Ова е прв карбонски велосипед кој сум го возел повеќе од 2 км, а втор карбонски што сум го пробал. Првиот беше Giant TCR Advanced, исто 54, кој го возев чисто од љубопитност. Од мене и двата имаат само пофалби знаејќи дека немам со што да ги споредам.
Исто така, ова е прв контакт за мене со електронски шифтинг. Колку и да викаат дека менувањето е инстантно, сепак има закаснување во однос на механика. Си има и свои бенефити, тежи многу помалку и слично, но ако ја би купувал премиум група, би одел на механичка Dura Ace и би ја скокнал електронската Ultegra. Ценовно мислам дека се тука некаде.

Си пуштив Страва мерење да видам статистики во текот на возењето, и испадна дека јас, што го качувам Средно Водно на велосипед вкупно ВТОР пат, сум максимум 10 секунди поспор од Томе на сите сегменти, кој таму и тренира. Заклучок: 13 кг точак наспроти 7 кг точак има разлика :)

Морам да признаам, се качив на точак со резерва. Како закоравен фан на све италијанско, со скептицизам се симнував надоле. Кога дојде време да се искачам, сфатив дека во светот на High-end карбонски точаци, нема предрасуди. Освен што дланките ми беа малку numb, на Средно стигнав одморен, за разлика од првиот пат со мој точак кога направив пауза зошто мислев дека ќе колабирам.

Тоа е тоа, уште си ги прибирам впечатоците, 12 км се многу малку за целосно да процениш велосипед, но знаејќи дека сега засега тоа ми е единствена прилика да возам нешто толку скапо, шансата што ми ја дадоа дечките од Specialized ќе ја ценам неизмерно. :)

ЕДИТ: Испадна километарски пост, а јас мислев дека немам што да кажам. Сум имал :) :)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2080 на: 15 Јуни 2014, 09:24:40 am »
И не кажа колку си висок? :) Исто чувство и јас имав на Venge от дека ми е предолг за мене.

Јас сум 174.7 цм, со 83 цм Inseam. Инаку треба да пробаш Пинарело. Јас се изненадив што мојов Pinarello далеку подобро упива од Venge то. Исто на спуст далеку е постабилен.. Малку ги доживеав нервозни Specialized споредено со Pinarello -во. На спуст Pinarello to  е и хипер стабилен (поготово со сменети лагери во Headset), Venge то го доживеав доста нервозен.

Инаку дискутирав со Словенецот и тој е убеден дека јас сум за 54 -ка (а на 54 -та стварно не можев да се наместам никако, а пробав)

п.с. На Garmin от вчера се случи некаков Bug, и не ми ги сочува возењата :(. А сакав да се споредам во брзина на качување во однос на Pinarello во
п.п.с. Јас пијам кафе сега, и одам пак. Ако си за пиши ама што побрзо
П.п.с. Мислам дека си го знам мојот нареден точак и како модел, и како големина :)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #2081 на: 15 Јуни 2014, 09:35:24 am »
Се вратив во Гостивар веќе. Ќе го начекаш Томе таму мислам, ако ти е за друштво.

Висок сум ~175, inseam 82. Слични сме, ваљда неудобноста што ја осеќаме е до стемот.

За Пинарело, ќе пробам ваљда некогаш, веројатно кога ќе бидам доволно финансиски способен да си купам еден. :)

Иначе, кога ќе се вратиш, чекам ривју и на Рубеи-то, очигледно подолго си го извозил. Искрено малку сум старомоден кога се во прашање точаци и диск на роуд ми е no-no. Но затоа сме на форум, да се разубедиме. :)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2082 на: 15 Јуни 2014, 09:38:38 am »
Да.. И двајцата сме иста висина/инсеам. Изгледа имаме подолги нозе, и пократок труп, и затоа сакаме помал топ тјуб. И во кола приметувам дека воланот ми е извлечен до крај, што значи веројатно имам пократки раце/труп, а подолги нозе.

Инаку не брзај :) Никаде не спомнав дека сакам дискови на Road. Само кажав дека 52 -та Roubaix добро качуваше :) (со стем спуштен скоро најдоле).

И дискови и електронски шифтери ги доживувам како премногу компликација за веќе што нешто функицонира совршено.

Да земам и јас би зел механичка група и тоа дефинитивно Campagnolo. (На Shimano со кочницата во шалтер не можам да се навикнам. На спуст ме нервира што при кочење ми се клати рачката и не е цврста).

Во кратки црти опис на Pinarello vs Specialized.

Pinarello - Smooth

Specialized - Нервозен, импулсивен.

Со оглед дека возам entry level Pinarello, многу ме занима како тоа вози Dogma?

Во план сум летово да поминам недела дена во Љубљана, и да организирам проба на Colnago C60 и Pinarello Dogma. Ама по се изгледа ќе се држам до Италијани за Road и во иднина

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2083 на: 15 Јуни 2014, 15:02:11 pm »
@Martin Денес пак возев Venge 54 и Roubaix 54, ама денес пошто немаше гужва, ја ископиравме позицијата што ја имам на мојот точак. Доста различно чувство од вчера..

Многу е битно позицијата да е како треба.. Во една реченица:

Roubaix е најстабилен точак што сум возел на спуст.И многу удобен. Ако сакаш точак за да извозиш 250 км во еден ден, и ништо да не те боли овој е .

Venge  е тркачка машина. Те тера да го газиш, пошто нема никаков флекс.. Неверојатно цврст рам. Ама за спуштање е доста нервозен.И се наместив на 54 -ка да ми е како треба (седиштето скроз до крај напред беше).

Штета што немаше Tarmac да се проба, бидејќи мислам дека највеќе ќеиф ќе ми правеше.

Подетално, подоцна :) (ме чекаат на ручек :) )

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #2084 на: 15 Јуни 2014, 16:56:53 pm »
Не можам да ги составам термините road bike и disk brake во ниеден универзум. Едноставно не можам, колку и да е супериорен тој систем наспрема caliper системот.
Ако се продава Рубеи без дискови, кај да се запишам да ми подарат? :)