Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2014970 пати)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #10980 на: 29 Август 2016, 11:15:16 am »
Пожелно е, 50% од форумот вози на плин.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5057
  • The Spartan General
« Одговори #10981 на: 29 Август 2016, 11:15:48 am »
...

Еден братучед го бендиса бмв-то да го купува. Можеби следната ќе биде “трактор“ или компресор. Или гланц-нова косилица.  ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен TheHeatIsOn

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 515
« Одговори #10982 на: 29 Август 2016, 11:18:45 am »
Slednata Phaeton luki kako prav gasterbajter, a I dosta eftini mse.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #10983 на: 29 Август 2016, 11:21:14 am »
...

Еден братучед го бендиса бмв-то да го купува. Можеби следната ќе биде “трактор“ или компресор. Или гланц-нова косилица.  ;D

Додај и хибрид да биде цело ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43792
  • Il Moderatore
« Одговори #10984 на: 29 Август 2016, 11:25:43 am »
...

328i f30

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5057
  • The Spartan General
« Одговори #10985 на: 29 Август 2016, 11:26:10 am »
Колку лесно се трошат туѓи пари, у пм.

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20680
« Одговори #10986 на: 29 Август 2016, 11:41:33 am »

За потрошња не можам да кажам точно, пошо ме мрзи да ги праам сеа математиките, но што се однесува до траењето на плинската боца (43ка) и однесувањето на колата, ги приметив следниве работи:

- во Германија, просечна километража помината со една боца плин ми е помеѓу 490 и 530 км, во зависност од начинот и условите на возење. Во Македонија, просекот беше помеѓу 420 и 450 км.
- од сите станици каде што сум ставил плин во Германија, најдобро се имаат покажано Total, Shell и Westfalen. Кога сум точел на овие пумпи, разликата помеѓу возење на плин и возење на бензин била практично непостоечка. Дополнително сум ставал на Esso, Aral и Agip/Eni. Во тие случаи, било за нијанса полошо, во однос на претходно наведените. Одиме сеа према Балканот, пошо во Австрија се ретки пумпите што имаат плин, па ретко кога ставам таму...
- во Словенија, голема препорака за Petrol и големо НЕ за OMV. Со плинот на Петрол, колата се понашаше и трошеше речиси како со подобрите германски добавувачи, додека ОМВ беше ненормално разочарување. Со плинот на ОМВ и исти начини и услови на возење, колата помина скоро 70 км помалку.
- во Хрватска не ставам плин, пошто се тешки дилајли Хрватите.
- во Србија претходно ставав на Нис Петрол и резултатите беа како последниов пат со ОМВ во Словенија т.е. лоши. Овој пат (сега во август) ставив на Лукоил и имам само пофални зборови. Одлично однесување на колата, одлична километража (помалку него ли германците, ама подобро него ли ОМВ Словенија).
- во Македонија ставам строго на Лукоил. Сум пробал на Макоил и на Окта, меѓутоа најдобри резултати ми се покажале со Лукоил. Само со горивата (и бензин и плин) од Макпетрол, ми светнал Check Engine, па затоа никогаш не ставам на Макпетрол.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #10987 на: 29 Август 2016, 12:43:07 pm »
Kako izdrza so sparkot tolkav pat ?

Без никаков проблем. Фино музиче, удобно седиште. Сакав да ми трае патот подолго. Според Torque ми испадна 5,5 часа возење и 30 минути стоење (граница, бензинска, патарина).

Единствено не знам колку брчи внатре од моторот.

Внатре уопште не се слуша моторот до 4500 вртежи. Многу потивко од било кој дизел во кој сум седнал, и меѓу најтивките бензинци кои сум ги возел. Кој се возел со мене може да потврди.

5.4 литри на 100км. Веројатно при 80кмч макс, со испади до 90.

Возено константно меѓу 3000 и 3400 вртежи, при положба на клапната тоест гаста од 22%, таму си имам коленце. Тоа е 90-100км на час. Ретко испади до 120, само низбрдо по брдата и ретко успорување накај 80 исто така кај брдата, односно цело време на Absolute Throttle position на 22%.

Плин ми снема баш пред лукоил во Автокоманда па веднаш свртив да наточан за 200 денари колку за до дома, оти Лукоил плинот е катастрофа. точам на макпетрол.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #10988 на: 29 Август 2016, 13:12:29 pm »

За потрошња не можам да кажам точно, пошо ме мрзи да ги праам сеа математиките, но што се однесува до траењето на плинската боца (43ка) и однесувањето на колата, ги приметив следниве работи:

- во Германија, просечна километража помината со една боца плин ми е помеѓу 490 и 530 км, во зависност од начинот и условите на возење. Во Македонија, просекот беше помеѓу 420 и 450 км.
- од сите станици каде што сум ставил плин во Германија, најдобро се имаат покажано Total, Shell и Westfalen. Кога сум точел на овие пумпи, разликата помеѓу возење на плин и возење на бензин била практично непостоечка. Дополнително сум ставал на Esso, Aral и Agip/Eni. Во тие случаи, било за нијанса полошо, во однос на претходно наведените. Одиме сеа према Балканот, пошо во Австрија се ретки пумпите што имаат плин, па ретко кога ставам таму...
- во Словенија, голема препорака за Petrol и големо НЕ за OMV. Со плинот на Петрол, колата се понашаше и трошеше речиси како со подобрите германски добавувачи, додека ОМВ беше ненормално разочарување. Со плинот на ОМВ и исти начини и услови на возење, колата помина скоро 70 км помалку.
- во Хрватска не ставам плин, пошто се тешки дилајли Хрватите.
- во Србија претходно ставав на Нис Петрол и резултатите беа како последниов пат со ОМВ во Словенија т.е. лоши. Овој пат (сега во август) ставив на Лукоил и имам само пофални зборови. Одлично однесување на колата, одлична километража (помалку него ли германците, ама подобро него ли ОМВ Словенија).
- во Македонија ставам строго на Лукоил. Сум пробал на Макоил и на Окта, меѓутоа најдобри резултати ми се покажале со Лукоил. Само со горивата (и бензин и плин) од Макпетрол, ми светнал Check Engine, па затоа никогаш не ставам на Макпетрол.

Одличен пост, треба стики да биди.

И мојата косилица уклучуваше чек енџин на макпетрол бензин и послабо одеше. На плин на сите бензински уклучуваше и почна и масло да троши, што не беше случај со бензин.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #10989 на: 29 Август 2016, 13:13:36 pm »
Kako izdrza so sparkot tolkav pat ?

Без никаков проблем. Фино музиче, удобно седиште. Сакав да ми трае патот подолго. Според Torque ми испадна 5,5 часа возење и 30 минути стоење (граница, бензинска, патарина).

Единствено не знам колку брчи внатре од моторот.

Внатре уопште не се слуша моторот до 4500 вртежи. Многу потивко од било кој дизел во кој сум седнал, и меѓу најтивките бензинци кои сум ги возел. Кој се возел со мене може да потврди.

5.4 литри на 100км. Веројатно при 80кмч макс, со испади до 90.

Возено константно меѓу 3000 и 3400 вртежи, при положба на клапната тоест гаста од 22%, таму си имам коленце. Тоа е 90-100км на час. Ретко испади до 120, само низбрдо по брдата и ретко успорување накај 80 исто така кај брдата, односно цело време на Absolute Throttle position на 22%.

Плин ми снема баш пред лукоил во Автокоманда па веднаш свртив да наточан за 200 денари колку за до дома, оти Лукоил плинот е катастрофа. точам на макпетрол.

Да не знаев дека си голем трол ќе речев дека тролаш

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #10990 на: 29 Август 2016, 13:22:15 pm »
Не сфаќам

Отсутен Rammlied

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 313
« Одговори #10991 на: 29 Август 2016, 13:24:59 pm »
Удобни предни седишта, задна клупа поголема од 159, оооодлична звучна изолација, одлично држење на пат, мала потрошувачка. моторот ради ал се не чује и тн. :D

Мед и млеко.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #10992 на: 29 Август 2016, 13:31:03 pm »
Ааа, i see where this is going

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4241
« Одговори #10993 на: 29 Август 2016, 13:56:05 pm »
индивидуална работа е комоција на кола,мене на пример одвај ме собира да седнам :)
а за тивка дека е,те моторот,се сложувам,до одреден број на вртежи,дури и неприродно е,али така е ако не е раздркан спаркот.

Отсутен TheHeatIsOn

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 515
« Одговори #10994 на: 29 Август 2016, 14:00:30 pm »
Kaj nas najniska potrosuvacka imam izvadeno so shell navodno, ama I lukoil imaat konstantno dobra nafta, epten mala e razlikata. Motorot posmireno raboti so naftata od supertrejd.