Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2014596 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #10950 на: 19 Август 2016, 09:00:11 am »
Не полнам гориво од third party пумпи ;)
Прашањето ми е како си сигурен дека носат Шел? Гледам таму на сајтот пишува ама сепак...
Си приметил некоја разлика? Јас два пати сум ставил од таму бензин и немало никаква разлика.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43791
  • Il Moderatore
« Одговори #10951 на: 19 Август 2016, 10:15:41 am »
Да, сум приметил разлика. Кога дојдов со TBi-то од германија, на прво ставање тука во МК, светна чек енџин. По дијагностика, Нок сензорот веќе не можеше да го ретардира палењето (лимитот на ретардирање беше постигнат), пропратено со буст лимит на 0.6 бари. Тогаш решив да ги пробам сите горива на познатите пумпи - Макпетрол, Лукоил и Окта (Пуцко), од сите октанажи. Ако најдеш постовите од пред година, година и нешто, ќе прочиташ и како ги имав рејтувано. Тогаш со прилично скепса, решив да ставам на Супертрејд. Од тогаш ниеден чек енџин, и рееетко кога буст лимит, но од тогаш нема запишано во еку-то грешка врзана со нок сензор. Лани за 11 Октомври, тргнав накај Грција, и решив да наполнам 98-ца на пуцко пред граничен премин. Нормално, веднаш се осети разлика, буст лимити и чек енџин после Солун :) Од тогаш, секогаш кога можам ставам 100ка од Супертрејд и колата си „везе“. Novitec јунитот, кој меѓу другото го зголемува максималниот буст за 0.2 бари, прави уште повеќе да биде осетлива на булшит што се продава по нашиве пумпи.
Исто така, во темата за квалитет на горива, имам кажано дека на 166-ката и на Стилото не се осеќа разлика, но од денешна гледна точка ако ме прашаш, секогаш и на секоја кола би ставал од тоа гориво, заради мирна совест (На стилото речиси секогаш се точи од Shell горивата).
Shell so 100 октани е само V-power. Не вервуам дека е V-Power Nitro +, но за наши услови и ова е одлично. 95-ката и дизелот претпоставувам дека им се од тие „Еко“ варијантите.
За дизелашите не знам како е покажано. За мојата кола, моментално најдобро горво во државава може да се наточи на пумпите кои имаат 100-ка од Супертрејд. Втора варијанта е 95-ка од Супертрејд, трета варијанта - веќе не е битно, окта, макпетрол, лукоил... исто ѓубре е мање-више.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #10952 на: 19 Август 2016, 10:42:32 am »
Сум го пропуштил рејтувањето изгледа.
Епа ете ти, ти си направил баш лабораториско испитување, сосем спротивно од рекла казала.
Одлично тогаш, освен во Аеродром каде на друго место има Супертрејд пумпи?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10953 на: 19 Август 2016, 13:17:18 pm »
На нивниот фејсбук сајт имаат најкомплетна листа на пумпи кај што дистрибуираат. Напомена - немаат на сите 100-ка, во Скопје има на ТопТрејд кај Злокуќани (кај Дандо и Бушав пералната)
https://www.facebook.com/supertrademk/photos/a.1575623782767054.1073741828.1575172852812147/1618469875149111/?type=3&theater

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Т(д)ркач
« Одговори #10954 на: 19 Август 2016, 22:38:20 pm »
Ова на тројка го извади?ЈАс на таа шо ја имав во тие 2-3 месеци колку и да ја цедев не одеше над 9,1л,а колку шо можев да забележам бордот беше горе долу точен.
Се поремети едно 10 минути бордот,надворешна температура ми кажуваше 128 степени просечна брзина 445 км/х ;D

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #10955 на: 19 Август 2016, 23:55:12 pm »
На таа брзина и 30 да потроши не е многу :D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #10956 на: 20 Август 2016, 11:49:35 am »
Да, сум приметил разлика. Кога дојдов со TBi-то од германија, на прво ставање тука во МК, светна чек енџин. По дијагностика, Нок сензорот веќе не можеше да го ретардира палењето (лимитот на ретардирање беше постигнат), пропратено со буст лимит на 0.6 бари. Тогаш решив да ги пробам сите горива на познатите пумпи - Макпетрол, Лукоил и Окта (Пуцко), од сите октанажи. Ако најдеш постовите од пред година, година и нешто, ќе прочиташ и како ги имав рејтувано. Тогаш со прилично скепса, решив да ставам на Супертрејд. Од тогаш ниеден чек енџин, и рееетко кога буст лимит, но од тогаш нема запишано во еку-то грешка врзана со нок сензор. Лани за 11 Октомври, тргнав накај Грција, и решив да наполнам 98-ца на пуцко пред граничен премин. Нормално, веднаш се осети разлика, буст лимити и чек енџин после Солун :) Од тогаш, секогаш кога можам ставам 100ка од Супертрејд и колата си „везе“. Novitec јунитот, кој меѓу другото го зголемува максималниот буст за 0.2 бари, прави уште повеќе да биде осетлива на булшит што се продава по нашиве пумпи.
Исто така, во темата за квалитет на горива, имам кажано дека на 166-ката и на Стилото не се осеќа разлика, но од денешна гледна точка ако ме прашаш, секогаш и на секоја кола би ставал од тоа гориво, заради мирна совест (На стилото речиси секогаш се точи од Shell горивата).
Shell so 100 октани е само V-power. Не вервуам дека е V-Power Nitro +, но за наши услови и ова е одлично. 95-ката и дизелот претпоставувам дека им се од тие „Еко“ варијантите.
За дизелашите не знам како е покажано. За мојата кола, моментално најдобро горво во државава може да се наточи на пумпите кои имаат 100-ка од Супертрејд. Втора варијанта е 95-ка од Супертрејд, трета варијанта - веќе не е битно, окта, макпетрол, лукоил... исто ѓубре е мање-више.

пробај на макоил да туриш.. исто така е на шел... само тнг-то не им е од шел... исто какои на супер трејд... за разликата во горивото потврдувам лично... ама баш лично... и комбето и моторот покажаа подобри резултати од било каде друго да турам. значи и дизел и бензин...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #10957 на: 20 Август 2016, 13:41:25 pm »
Каде има Супертрејд во градов? Да не барам низ темиве.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10958 на: 20 Август 2016, 13:44:30 pm »
На првомајска посл тинекс пред лукоил.

Отсутен Bojan j

• Сениор
« Одговори #10959 на: 20 Август 2016, 14:04:12 pm »
Само таму?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10960 на: 20 Август 2016, 14:22:36 pm »
Имаш и на Топтрејд во Злокуќани/Зајчев рид, кај Дандо и Бушав. 

Отсутен Bojan j

• Сениор
« Одговори #10961 на: 20 Август 2016, 14:29:56 pm »
Таман пред перење до крај да наточам. Фалимендерит.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #10962 на: 20 Август 2016, 15:45:29 pm »
И бензин и дизел од МП, коњак ми се ..

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2843
« Одговори #10963 на: 21 Август 2016, 16:47:00 pm »