Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2555388 пати)

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #1335 на: 25 Септември 2011, 21:39:59 pm »
Сум го пробал многу пати со борд компјутер.
Кажи ми колку пати е поголемо оптеретувањето на моторот при 180 со 6-та од 50 со 1-ва?

Неколку пати сигурно е поголемо оптеретувањето на 180 прво заради отпорот на ветерот второ заради повисокиот степен на однос на менувачот, земи како пример колку плус коњски сили му требаат на моторот во прва за да дигне плус 5км/час а колку коњнски сили му требаат да ги дигне тие плус 5 км на 180. Со мотор од 20 коњски сили поставен на кола ќе кренеш 55км/час а со мотор од 75, 80 коња на 180 станува тешко, во тој момент се вшприцува многу повеќе гориво во моторот за да ја постигне таа брзина одколку во прва на 5000 вртежи.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15126
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1336 на: 25 Септември 2011, 21:42:37 pm »
за со прва брзина да кренеш 50км/х не треба ни голема мака ниту многу време,а да кренеш 180 потребно е многу повеке време и доста снага....скоро секоја кола со 1ва оди 50км.х,а не скоро секоја кола крева 180км/х....
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1337 на: 25 Септември 2011, 21:48:40 pm »
Кажи ми колку пати е поголемо оптеретувањето на моторот при 180 со 6-та од 50 со 1-ва?

Неколку пати сигурно е поголемо оптеретувањето на 180 прво заради отпорот на ветерот второ заради повисокиот степен на однос на менувачот, земи како пример колку плус коњски сили му требаат на моторот во прва за да дигне плус 5км/час а колку коњнски сили му требаат да ги дигне тие плус 5 км на 180. Со мотор од 20 коњски сили поставен на кола ќе кренеш 55км/час а со мотор од 75, 80 коња на 180 станува тешко, во тој момент се вшприцува многу повеќе гориво во моторот за да ја постигне таа брзина одколку во прва на 5000 вртежи.
Не не. Зборуваме само оптеретување на мотор без да се земе во предвид отпор на воздух и друго.
Да скратиме, муабетот ми е при 180 км/ч моторот ќе работи нешто над 30 минути за да помине 100км/ч. А при 50км/ч ќе му треба 2 часа. Значи скоро четири пати повеќе. Ова е битен фактор. А битен фактор е што ДИЗЕЛ моторот е многу ПОЕФИКАСЕН од бензинецот при големи и максимални оптеретувања. Да зборувавме за бензинец би се сложил. Ама за дизел не. Со зголемувањето на оптеретувањето дизелот троши линеарно повеќе гориво а бензинецот експоненцијално повеќе.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55240
  • Махер
« Одговори #1338 на: 26 Септември 2011, 15:10:31 pm »

Не не. Зборуваме само оптеретување на мотор без да се земе во предвид отпор на воздух и друго.
Да скратиме, муабетот ми е при 180 км/ч моторот ќе работи нешто над 30 минути за да помине 100км/ч. А при 50км/ч ќе му треба 2 часа. Значи скоро четири пати повеќе. Ова е битен фактор. А битен фактор е што ДИЗЕЛ моторот е многу ПОЕФИКАСЕН од бензинецот при големи и максимални оптеретувања. Да зборувавме за бензинец би се сложил. Ама за дизел не. Со зголемувањето на оптеретувањето дизелот троши линеарно повеќе гориво а бензинецот експоненцијално повеќе.
Сите мотори имаат SWEET SPOT за производство на сила во однос на потрошено гориво. И тоа се користи во агрикултура, кај иригација, кај големи транспорти и слично.
Ако сакаш да возиш 180 неможеш да зборуваш за ефикасност, зошто немаш избор. Има еден и единствен начин да возиш 180, а тоа е со гас до апсолутна даска и во последна бризна. Што би можел да промениш за да троши помалку? Ништо.
Друго е 100кмч, каде веќе на угорници може да играш ссо брзина подолу, на удолници брзина погоре. Па помалце, гас, повеќе гас, одржаваш праиш. Кривината малку побрзо фатена, за да не убрзуваш после неа непотребно. :)

Моторот мора да е оптеретен со 50% ако сакаш ефикасност, и тоа по можност да се и вртежите во најефикасно подрачје. Затоа и постојат коли со добри мотори и добри менувачи и коли со лоши...

Значи кај мотор од 70кс, за да оди 180, ти си на максимум оптеретување, максимум вртежи и максимален степен на пренос... Епа тука економија нема.

Едино што ме вади од кожа кај 90% од возилата е што се оптимизирани за 100кмч, на автопат а не на 120-130км, што е многу по реално. За среќа тој проблем е веќе решен кај подобрите производители.

--------

Споредба. Ако сакаш пумпата да полни 400 литри вода на саат, ти треба пумпа со 4кс. Ако сакаш да полни 800 литри на саат, може или да ја навиеш старава, ама да троши повеќе (што е океј ако е за блиц работа), или да земеш пумпа со 12кс, и да троши малку.

Истото и со коли. Сакаш да одиш 90кмч ти треба 80кс, ако сакаш 180, можеш со тој од 80кс да го настегаш и да троши повеќе (што е океј за блиц работа), или да земеш кола со 240кс, соодветен менувач и висока аеродинамика и да троши малку.
« Последно менување: 26 Септември 2011, 15:14:37 pm Deni »

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1339 на: 26 Септември 2011, 15:59:15 pm »
Мартин тоа е 600 кубици помалку и е 10-12 години поново!!
А види за 10год колку напредок има

Што напредок може да има мицибуши кога тоа им е прв сопствен ЦР дизел.

Од друга страна Фиат го има воопште првиот ЦР дизел на планетава земја, така да твојата и теоријата на Даре важи само во ваши сопствени кругови, односно квадрати. ;D

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8347
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #1340 на: 26 Септември 2011, 16:07:52 pm »
2.4jytd, Lybrata,

Kavadarci - Probistip so cadenje po krivinite i ugorninite 7.2l na 100, ne spored bord tuku po nalevanje i KM.
Kavadarci-Bitola isto 7l na 100km.
Kavadarci-Skopje 6.2l / 100km, tuka nesto pomalku valjda poradi avtopatot.
Bordot na 110km/h mi kazuva 4.8-5.0l na 180km/h = 6.8-7.0l... Mislam deka e solidna potrosnja...

8)
кај мене на оваа брзина влегува,сказалката влегува над 20л,така да ти си повеќе од солиден
Јас не верувам .
во шо не веруваш ???
Дека троши либрата 6.8 на 180км .
Со кој ќар би лажел?
180 крена со 3500 обртаи во петта, има чуден тивок режим на табота во сите степени на пренос ако не ја бркаш не троши многу... најмногу ми троши на угорници кога ја стегам, максималната потрошња што ја имам мерено е 9,5л на 100км кога одевме накај Кожуф во едно село планинско...

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #1341 на: 26 Септември 2011, 16:08:35 pm »

Од друга страна Фиат го има воопште првиот ЦР дизел на планетава земја, така да твојата и теоријата на Даре важи само во ваши сопствени кругови, односно квадрати. ;D

Први се што имплементираат технологија за бензинци, во дизел машина (MIVEC).

А да бидеме искрени, Фиат први го направија ЦР дизелот, ама требаше њемците да го земат и да го направат како што треба ;D
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8347
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #1342 на: 26 Септември 2011, 16:14:32 pm »
http://www.youtube.com/watch?v=2CWjaTWrGEI
Eve dokaz deka 180km/h se postigaat so 3500rpm, vi ja kazav potrosnjata merena so dolevanje ne na bord kompjuter a za 180km/h 7l potrosnja bese sprema bordot a prosek spored nalevanje bese 6.5 nekade, nakaj Skopje najmalku mi potrosi...Koga se kacuvam na pletvar na bord mi kazuva do 11l najgore koga ke stignam, vo cair koga vozev vo prva 25 mi kaza...
« Последно менување: 26 Септември 2011, 16:18:33 pm pirat_07 »

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1343 на: 26 Септември 2011, 16:23:25 pm »

А да бидеме искрени, Фиат први го направија ЦР дизелот, ама требаше њемците да го земат и да го направат како што треба ;D

Мицу треба тек да се докаже. Не викам дека не им чини дизелот.

И не верувам дека Немците имаат подобар ЦР од Фиат.
« Последно менување: 26 Септември 2011, 16:25:47 pm Cuore Sportivo »

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #1344 на: 26 Септември 2011, 17:30:36 pm »

Мицу треба тек да се докаже. Не викам дека не им чини дизелот.

И не верувам дека Немците имаат подобар ЦР од Фиат.

1. Тачно :)

2. Мислам дека на BMW е бољи, ама не мора да значи :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1345 на: 26 Септември 2011, 20:18:17 pm »
Мојве се ретардирани затоа што застанаа на 2.4 JTD како мотор со најголема кубикажа. Германските конкуренти имаат многу поголем избор на мотори.

Отсутен DareBmw

• Сениор
  • Пораки: 4305
  • К’мет
« Одговори #1346 на: 26 Септември 2011, 20:32:54 pm »
Мојве се ретардирани затоа што застанаа на 2.4 JTD како мотор со најголема кубикажа. Германските конкуренти имаат многу поголем избор на мотори.
Алфа само со 1.9јтд и со 2.4јтд заспаа ..

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
« Одговори #1347 на: 26 Септември 2011, 20:43:46 pm »

Па немаат потреба твоине од поголем мотор (БТВ, се спрема дизел Ве 6 од Италија), 2л 190 коњи.. шта че ти више.. :) На оние Од Волфзбург уште 15 години ќе им треба ;)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1348 на: 26 Септември 2011, 20:58:24 pm »

Па немаат потреба твоине од поголем мотор (БТВ, се спрема дизел Ве 6 од Италија), 2л 190 коњи.. шта че ти више.. :) На оние Од Волфзбург уште 15 години ќе им треба ;)

Не зезај колега, ни треба нешто со 300 и кусур коња. Па да видимо чија мајка црну вуну преде ;D ;D ;D ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
« Одговори #1349 на: 26 Септември 2011, 21:03:33 pm »

Не зезај колега, ни треба нешто со 300 и кусур коња. Па да видимо чија мајка црну вуну преде ;D ;D ;D ;D

Може за почеток 3.0l V6 240 дизелски итаљански коњи? ;D
http://www.italiaspeed.com/2011/cars/industry/01/vm_motori/1401.html
http://www.italiaspeed.com/2011/cars/industry/02/chrysler/2202_jeep_grand_cherokee_vm_geneva.html
« Последно менување: 26 Септември 2011, 21:05:10 pm Carrier166 »
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.