Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2063422 пати)

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #8805 на: 09 Септември 2014, 22:46:22 pm »
Можда некој е слаб по математика па полесно му е да ископира логови од гпс-от.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #8806 на: 09 Септември 2014, 22:58:57 pm »
Онак чисто за информација ова се просечни брзини во Ф1,очигледно е колку само имате претстава што зборувате,уствари немате.
На ваше место главата под маса и сам ќе се банирам.
И уште не видов со што кола,чек баш ќе пролистам наназад.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

а што кажав јас за да ме прозиваш мене? нај цивилизирано реков дека за вакви УУУУААААУУУУУАААУАУУУУ информации, мора со фото да биде поткрепено... нај пријателски начин сугерирав на члнеот.. нити јас се пофалив, нити му честитав, нити го одбранив нити пак нападнав... што ме прозиваш мене...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #8807 на: 09 Септември 2014, 23:24:54 pm »

може ли друже да сликнеш тоа на борд кога ти пишувало дека просечна брзина е 190?
Баш би сакал да видам слика кога кај некој пишувало просечна 190, а притоа поминато 50-100км.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #8808 на: 09 Септември 2014, 23:28:06 pm »
Затоа што на крај на постот ти пишува цинично дека: "Тука на форумов сите се експерти" јас така го разбрав,а и нема како другачије кога никој тука не е експерт.Уствари и уште некој разбрал исто,не сум само јас. Плус се ставаш на еден начин во негови кондури со тоа што исто гледаш на твојата ситуација(кога ти побарале слика и не ти верувале на податоците за просечна) и неговата.Ете затоа.

А и членот никако да напише со што кола ги решил километрите.

може ли друже да сликнеш тоа на борд кога ти пишувало дека просечна брзина е 190?
Баш би сакал да видам слика кога кај некој пишувало просечна 190, а притоа поминато 50-100км.
Нема да биде у оваа деценија. :D
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34166
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8809 на: 10 Септември 2014, 00:04:32 am »
Онак чисто за информација ова се просечни брзини во Ф1,очигледно е колку само имате претстава што зборувате,уствари немате.
На ваше место главата под маса и сам ќе се банирам.
И уште не видов со што кола,чек баш ќе пролистам наназад.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Сака да се каже дека членот со кола извадил просечна брзина иста како на Ф1 возило на Ф1 стаза?

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #8810 на: 10 Септември 2014, 00:21:09 am »
Јас несебично го нудам Гарминот на било кој што вика дека вади некои смешно високи бројки за просечна брзина. Ќе го монтираме во кола нека го снима патувањето, после тоа има безброј опции можеме да видиме на делници, на цела рута само на угорница на удолница колкав процент е угорницата/удолницата и тн. Дури ако сака шоферот и пулсметар може да ставиме и да видиме после како се движел пулсот. Бујрум кој е спремен да ни докаже на нас неверниците во било кое време нека каже.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #8811 на: 10 Септември 2014, 00:24:09 am »
Затоа што на крај на постот ти пишува цинично дека: "Тука на форумов сите се експерти" јас така го разбрав,а и нема како другачије кога никој тука не е експерт.Уствари и уште некој разбрал исто,не сум само јас. Плус се ставаш на еден начин во негови кондури со тоа што исто гледаш на твојата ситуација(кога ти побарале слика и не ти верувале на податоците за просечна) и неговата.Ете затоа.

па да.. сите се експерти... фала богу што се повлекоа оние дизелаши (некои и банирани се), ја труеја темава... они беа ултимејт експерти... цинизмот беше наменет по тоа прашање.. всушност целиот посе е цинизам, ама ти не го свати тоа, туку само крајот го процени деке е цинички...

нити верувам дека може некој со обична кола или каква и да било кола во македонија, на македонскиве патишта, поготово на тој дел што го опиша членот да има просечна брзина од 190, на 75 километри пројдени... имав јас слика поставено ама во друга тема кај што просечна брзина е 207 километри, ама на пројдени 4-5 километри, направено на заобиколница, со каен направено. дигна до 265 одприлика, го задржа така тие неколку километри и застана... тогаш на бордот се појави таа просечна брзина, и потрошња од 32 на 100... ама како што реков за неколку километри, а за 75 километри, тешка работа...

инаку кога човек ке рече просечна според тоа колку возел, повеке е во право одколку бордот што калкулира, бидејки бордот колку што знам вади просек од поминати километри за поминато време. така калкулира. што значи, стоење во колона на патарина, тргни застани 10-15 минути исто така го рачуна во просечна брзина, а тоа и не е баш точно и логично бидејки во тој момент не возиш, туку само седиш во кола и чекаш...

имаше зеро на голфот еднаш, ако не се лажам, за поминати половина километар му извади просечна брзина 1 километар и потрошња од 50 на 100... логично е тоа?  да знам, потрошил половина литар гориво, за тој половина километар, тргни застани во колона... ама дискутирам за вадењето на просекот... сепак е машина-компјутер кој греши...

просечна брзина е таа што јас ја држм цело време... ако возам 3 саати накај грција, и брзината ми се движи помеѓу 100 и 140, без разлика (бидејки цело време е автопат) тогаш просечната брзина ми е 120, затоа што стоењето на патарините (вкупно 3) и на граница (2 рампи се нели) е СТОЕЊЕ а не возење. и никако нетреба да се калкулира нит во брзина нити пак во потрошувачка. ако ја запалам колата и ја оставам во лер да дрнда, за 1 саат ке потроши 6 литри гориво, во лер... просечна брзина 0, пројдени километри 0, а ке извади потрошња легната 8-ца на 100... тоа ти е на словенски кажано: моч како те зајебат машина у памјет.

затоа и членот погоре, со 190-те километри просечно.. ако возел помеѓу 230 и 150, да ,просечна брзина му е 190... само се зезна со времето што го пиша за кео го прошол тоа растојание...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #8812 на: 10 Септември 2014, 00:42:06 am »
Брзината се изразува во километри на час така да и те како треба да се засмета времето поминато во стоење бордот просечната брзина баш така ја рачуна за колку време колку си изминал.

„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #8813 на: 10 Септември 2014, 00:48:54 am »
Брзината се изразува во километри на час така да и те како треба да се засмета времето поминато во стоење бордот просечната брзина баш така ја рачуна за колку време колку си изминал.

тоа во моето време се викаше ТРИП компјутер и пресметки. бордот мери на тој начин. грешно е тоа според моја логика... но тоа е според мене... да прецизно (колку толку) ке ти каже за последните изминати километри колку си потрошил, но за просечната брзина тоа е грешно.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4290
« Одговори #8814 на: 10 Септември 2014, 01:18:42 am »
бордот сигурно е поточен од оноа мерење од тепка на просечна брзина.нит знаеш колку време си возел со одредена брзина,ни па која била таа брзина.тоа мерење ти е крајно неточно

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #8815 на: 10 Септември 2014, 01:25:03 am »
абе луге... прајме муабет за возење... не за стоење... бордот во временскиот интервал го калкулира и стоењето во место..

зашто само се изедначува СТОЕЊЕ=ВОЗЕЊЕ... тука ја гледам јас грешката...

вози 10 минути со 50 и стои во место и запален мотор 10 минути, колку ке биде просечната брзина? 25 така? ами возењето било 50, а стоењето е 0, и така ја вади таа вредност... а тоа значи дека во брзина на ВОЗЕЊЕ го калкулира и СТОЕЊЕ што е грешно, нели?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6688
« Одговори #8816 на: 10 Септември 2014, 01:28:29 am »
Епа онак, од Скопје до Битола за да стигнеш пример ти требаат точно 2 часа, во тоа време ти е и застанувањето на 3 патарини, значи како цело време без застанување да си возел 85 км/ч од Скопје до Битола. Што не е јасно ?

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #8817 на: 10 Септември 2014, 01:36:10 am »
Епа онак, од Скопје до Битола за да стигнеш пример ти требаат точно 2 часа, во тоа време ти е и застанувањето на 3 патарини, значи како цело време без застанување да си возел 85 км/ч од Скопје до Битола. Што не е јасно ?
значииии...  тоа е трип компјутер. за да пресметаш просечна брзина треба да имаш брзина, а не стоење.

може математички?

просечна вредност помешу 3,4 и 5 е 4, затоа што вкупно е 12, поделено со 3 бројки тоа е 4

просечна вредност помеѓу 0,3,4 и 5 е 3 иако пак вкупно е 12 поделено со 4 бројки е 3

значи трип компјутер (и сег апните борд компјутери) рачунаат според втората математика. меѓутоа просечна брзина на движење неможе да биде 0, бидејки тоа е стоење или ако сакаш и недвижење...

ако веке така направиле, требало да пресметуваат од прв ден турање клуч у брава па до даљнег... нека го мери и времето на стоење кога е изгасена колата, зашто и тогаш е стоење...

не водам инат, туку зборам за една општо прифатена НЕЛОГИЧНОСТ...

ај уште еднаш на ова:

никој не го спори времето за кое ти треба да дојдеш од скопје до битола.. 2 часа си се 2 часа, но брзината на возење е брзина на возење а стоењето на патарини е СТОЕЊЕ а не возење.

може на автопат (карикирам) ке возам 250, на ниедна патарина нема да спуштам и до градско (замисли) ке стигнам за 20 минути.. тоа е одпилика третина пат.. од тука до ресторанЧЕ ке возам 150 тоа е уште една третина пат поминат за (лупам) 30 минути... средна вредност ке ми биде 200 дека сум возел. но ке кренам ручна во ресторанот, ке изедам плескавица, и додека ја чекам и изедам ке пројде 1 саат и 10 минути... од аспект на тоа дека е мноооооогу жешко, уште кога стигнав во ресторанот, колата ја оставив запалена, да работи на клима, да ја лади колата...

мене сеуште просечната брзина ми е 200, ама на бордот ке пишува 60-70 затоа што он калкулирал и време а не само брзина...

дали сега сум појасен?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен karajann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #8818 на: 10 Септември 2014, 01:36:45 am »
Просечната брзина ке биде 25 затоа што за 1 час ке поминеш 25 км. Ако просечната брзина е 50, ке имаш апсуртна ситуација во која на релација од 25 км си патувал 1час, а си возел просечно со 50 км/ч.
Исто е и со потрошувачката, ако не се рачуна стоењето колата ќе ти троши 5Л/100км, ама со 50л ке поминеш 500 км.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6688
« Одговори #8819 на: 10 Септември 2014, 01:43:48 am »
Епа онак, борд компјутерот го смета времето на патување од точка А до точка Б. Пример ти може на автопат возиш 120, на двосмерен пат 90-100, ама ете на три патарини ке застанеш, ке изгубиш некое време и од Скопје до Битола ке стигнеш за точно 2 часа, значи рамно и тоа според борд компјутерот му доага како ти ЦЕЛО ВРЕМЕ да си возел 85 км/ч.
И за мене нема ништо тука нелогично. Ти може на автопат да возиш и 140-150, ама ако на 3 патарини изгубиш по 5 минути, и потоа како што ти реков до Битола ти требале 2 часа, ондак џабе на автопат си возел побрзо, кога според времето што си го потрошил од Скопје до Битола му доага како да не си застанувал и си возел 85 км/ч.