Затоа што на крај на постот ти пишува цинично дека: "Тука на форумов сите се експерти" јас така го разбрав,а и нема како другачије кога никој тука не е експерт.Уствари и уште некој разбрал исто,не сум само јас. Плус се ставаш на еден начин во негови кондури со тоа што исто гледаш на твојата ситуација(кога ти побарале слика и не ти верувале на податоците за просечна) и неговата.Ете затоа.
па да.. сите се експерти... фала богу што се повлекоа оние дизелаши (некои и банирани се), ја труеја темава... они беа ултимејт експерти... цинизмот беше наменет по тоа прашање.. всушност целиот посе е цинизам, ама ти не го свати тоа, туку само крајот го процени деке е цинички...
нити верувам дека може некој со обична кола или каква и да било кола во македонија, на македонскиве патишта, поготово на тој дел што го опиша членот да има просечна брзина од 190, на 75 километри пројдени... имав јас слика поставено ама во друга тема кај што просечна брзина е 207 километри, ама на пројдени 4-5 километри, направено на заобиколница, со каен направено. дигна до 265 одприлика, го задржа така тие неколку километри и застана... тогаш на бордот се појави таа просечна брзина, и потрошња од 32 на 100... ама како што реков за неколку километри, а за 75 километри, тешка работа...
инаку кога човек ке рече просечна според тоа колку возел, повеке е во право одколку бордот што калкулира, бидејки бордот колку што знам вади просек од поминати километри за поминато време. така калкулира. што значи, стоење во колона на патарина, тргни застани 10-15 минути исто така го рачуна во просечна брзина, а тоа и не е баш точно и логично бидејки во тој момент не возиш, туку само седиш во кола и чекаш...
имаше зеро на голфот еднаш, ако не се лажам, за поминати половина километар му извади просечна брзина 1 километар и потрошња од 50 на 100... логично е тоа? да знам, потрошил половина литар гориво, за тој половина километар, тргни застани во колона... ама дискутирам за вадењето на просекот... сепак е машина-компјутер кој греши...
просечна брзина е таа што јас ја држм цело време... ако возам 3 саати накај грција, и брзината ми се движи помеѓу 100 и 140, без разлика (бидејки цело време е автопат) тогаш просечната брзина ми е 120, затоа што стоењето на патарините (вкупно 3) и на граница (2 рампи се нели) е СТОЕЊЕ а не возење. и никако нетреба да се калкулира нит во брзина нити пак во потрошувачка. ако ја запалам колата и ја оставам во лер да дрнда, за 1 саат ке потроши 6 литри гориво, во лер... просечна брзина 0, пројдени километри 0, а ке извади потрошња легната 8-ца на 100... тоа ти е на словенски кажано: моч како те зајебат машина у памјет.
затоа и членот погоре, со 190-те километри просечно.. ако возел помеѓу 230 и 150, да ,просечна брзина му е 190... само се зезна со времето што го пиша за кео го прошол тоа растојание...