За да видиме дали е се ОК, некој ако сака, ако има нерви, кога ке патува на отворено, еве и ти Онак ако сакаш направи така, ангажирај жената или децата за кога ке возиш, да уклучат штоперица. Во оној момент кога заради Х причини не возиш, туку стоиш, стоперицата на пауза, па кога ке тргнеш, пак пушти ја и да видиш колку време во возење ке ти треба за да стигнеш од точка А до точка Б.
во градски услови (скопје) тоа ке биде безмалку половина или третина од времето. на отворен пат многу зависи од тоа како возиш. ако те фати гужва на патарина, повторно може да биде една третина од времето. идам за велес, тргам од тука со пун залет, возам на автопат околу 150, до патарина ми требаат помалку од 10 минути... стигам на патарина и таму ТОНЧ, гужва огромна и чекам подолго одошто сум возел... според бордот ке биде помалку од пола од тоа што сум возел... тоа сакам да кажам...
Онак, едноставната формула по која се води компјутерот за просечната брзина претставува: далечината помината/времето поминато, а со единици мерки изразени во километри/час. Тоа е ем логично, ем исправно решение.
Истото стои и за пресметка на гориво. Едноставно, не можеш ти да се апстрахираш од ситуациите во кои си се нашол, каде што си морал да застанеш/успориш и да не ти се смета, кога ти реално, за еден час си поминал толку километри, еднаш возејќи 130 на автопат, друг пат 20 на семафори.
Не би рекол дека бордот е крив за погрешно сметање, бидејќи не можеш да му зададеш кога да престане да рачуна. Уствари можеш, го ресетираш, возиш, застануваш, пред да тргнеш пак го ресетираш. 
Поздрав
не зборам за намалување на брзина.. чак што више посочив претходно дека и забрзувањето (залетување) и намалувањето (кочењето) треба и логично е да се пресметува во просечна брзина... но стоењето не треба да се пресметува во просечна брзина...
како побогу може да биде нормално, логично и правилно да се пресметува просечна брзина според поминато растојание за временски период, ВКЛУЧУВАЈКИ и (не)движење со 0 км на час?
пишав погоре.. 2 мерки се тоа:
-време на движење
-време на стоење
кога ке го одземеш времето на стоење, тогаш можеш да пресметаш просечна брзина според пројдени километри за временски период.. тогаш е правилно.
но, начинот на кој се пресметува оваа средна брзина-просечна брзина на бордот му е потребен како податок за пресметка на потрошено гориво.
цело време зборам дека математички е грешно. многу грешно...
и ај доста е за денес... треба да спијам, утре сум на рабпта ебаго...

ојдовме оффтопик премногу... би било фино, ако модераторите наместо ги избришат вишок постовите, да ги одвојат во една нова тема со посебен наслов, па ке дискутираме и таму понатака за просечни брзини.