Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2219518 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #8115 на: 24 Мај 2014, 13:51:54 pm »

Еве информација од пред неколку дена. Туагер од 3 тона со 3000 кубика мотор го земав со 14.4л просечна потрошувачка, го вратив со 10. Расипан е туарегот или јас сум расипан?

ОМФГ, јас се чудам што се влечка туарегон по улица, расипан да не е, а тоа Фаланга да ти го возел.... ;D ;D ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #8116 на: 24 Мај 2014, 14:33:23 pm »
Ако јас тврдам нешто и некој побара од мене практично да го докажам своето тврдење, јас ќе бидам прв кој со најголем ентузијазам ќе се дадам во докажување. Особено во случаи кога докажувањето на тврдењето (како на пример „со овој усб кабел басот е по цврст“) се прави многу лесно.

Кога ке бидне тестот за тоа дека нисанот ти троши 5 литри во умерен градски сообракај ? Ја и се понудив тогаш да ти правам друштво тие час-два. :)

На FilipV кашкаи то троши 5Л/100 (бар така тој ни тврди).

На Брат ми Кашкаи то троши 9.1Л/100 (дизел, 2.0 dCI). Хммм. Или некој не кажува вистина, или некој има расипано кашкаи.

Ама види чудо, и јас кога тестирав 1.5 ДЦИ ми трошеше 7-8Л/100 на отворено.. Изгледа и тоа што го тестирав беше расипано...

Кашкаи 2.0 дЦИ реална потрошувачка (целокупен просек):

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

I da ne znae da vozi mnogu e. 100%  kolata e defekt ili ima problem. 2.0 DCI da trosi 9 e nenormalna pojava nesto ne e vo red?

Не, колата не е дефект. И ова е целокупната просечна потрошувачка на возилото. Купена е во салон, и сеуште ја вози првиот сопственик. Сите сервиси се направени во официјален сервис. Како што кажав, возилата што и јас ги тестирав ми трошеа слични бројки при нормално возење (под нормално возење подразбирам не експериментално возење под стрес за кое треба живци дебели ко добар УСБ Кабел ;) , туку најнормално возење. Не е ни форсирано возено).

Исто слични бројки добив и со Оутлендер 2.2 Дизел што го имав на тест. Honda CR-V дизел 2.2 ми трошеше 8-9Л/100...  (Бидејќи ги возев одамна по сеќавање ги кажувам бројкиве.. Ама во тестовите што ги постирав тогаш најверојатно имам постирано баш детално колку и како трошеле).

Чисто за споредба. Вчера возев Меган 1.5 дЦИ и тоа чупуван (ќе следи опширен текст). Умерено се возеше, и извадив потрошувачка 5.7Л/100, ама тотално растеретено од гужва и претходно добро загреан мотор. Возилото имаше 6.7Л/100 просечна потрошувачка пред да го ресетирам борд от.

Qashqai 1.5 дЦИ што го добив на тест (и за кое поопширно веќе пишав), исто трошеше 7-8 Л/100 на отворено. Citroen C4 1.4 HDI ни троши во град од 5.5Л/100 до 6.7Л/100 (зимно време, кратки релации).

Епа не може да сум толкав баксуз па сите коли да ми се расипани? :)

СО ЦР-В то ви пуштив слика од 7.7Л/100, и тоа градско возење е тоа. Ама:

1. Загреан мотор претходно

2. Возено по растеретен град и бркање на зелен бран.

3. Пазено цело време на потрошувачката.

Арно ама тоа не е реалната потрошувачка на возилото.. Реалната Нормална просечна потрошувачка е 10.1Л/100 по борд (или 10.5 Л/100 реално).
« Последно менување: 24 Мај 2014, 14:43:57 pm krell »

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #8117 на: 24 Мај 2014, 14:54:45 pm »
Ne znam kako vozite i so praite navistina? Jas nikogas ne gledam na bord tuku sekogas meram na tocenje posto stalno polnam do gore. Do sega prosekot mi 6.7 zimo leto mesano, za 60 i kusur iljadi kolku sto pominav. Ne mozam da zamislam kako moze da trosi nad 9 vo grad, ic ne mi e jasno? Imam vozeno najrazlicni dizeli od 1.3 pa do V 12 i navistina ovaa potrosuvacka and 9 litra so ti ja kazuvas mene mi izgleda mnogu ?! Jas takvo iskustvo so mojot dizel ne sum imal do sega ni vo grad ni nigde i mislam deka ne e mozno da se izvadi taa potrosuvacka kaj mene so normalno vozenje pa neka e i toa 180 na cas prosek. Lani koga odev za Bosna ja zabelezav najvisokata mozna potrosuvacka sto nekogas sum ja imal. KOlata bese dupka polna a vozev od 140 do 170 na cas od Nis do OMW. Napolniv pred Nis i pred Belgrad natociv povtorno (posto ne znaev vo Bosna kako e gorivoto) na OMW i izleze prosek 7,6. Nikogas poveke ne mi potrosila kolata i navistina mi se cudni ovie brojki sto ti si gi izvadil so DCI?

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
« Одговори #8118 на: 24 Мај 2014, 15:12:47 pm »
Кај мене низ град во Велес троши 8.5-9.5л/100км дневна вожња во гужва(Узус - Банките паркинг тука и назад). И тоа сосема нормално ми е. Ако го пазам може 8 да дојде ама не му се замарам до толку. Под тоа тешко. Во Скопје околу 8л/100км ми троши градска комбинирано и гужва и долго возење по зелн бран, нималку дефанзивно.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #8119 на: 24 Мај 2014, 15:13:50 pm »
Не само dCI. И дизелот на Honda просек 9Л/100. И дизелот на Митсубиши Оутландер.. Најмалку мене ми трошеше 2.0 ТДИ во Шкода Јети (мислам дека беше 110 кс), и беше околу 6-7 Л/100 потрошувачка. .Сите тестови се трудев да ги правам на иста рута, и во слични услови (колку тоа дозволуваше реалната состојба).

7.6Л/100 ти верувам дека трошело. Ама 5Л/100 едноставно тешко би поверувал или бар не би можел да го објаснам..

@Саше91, испаѓа дека јас и ти слични резултати сме извадиле.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #8120 на: 24 Мај 2014, 15:15:46 pm »
И на Саше му е расипано аудито, не знаеш ти.. ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #8121 на: 24 Мај 2014, 15:15:52 pm »
Само ти и марјанот успевате да извадите помала потрошувачка кај бензин возило во споредба со исто/слично дизел возило. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #8122 на: 24 Мај 2014, 15:21:21 pm »
Само ти и марјанот успевате да извадите помала потрошувачка кај бензин возило во споредба со исто/слично дизел возило. :)

Ако ова беше за мене, јас не успевам :) Дизелите сепак трошат помалку од бензин.. Ама не 5L/100 :)

Да речеме дека разлика  е некаде 2 Л/100 км измеѓу дизел и бензин

п.с. Искрено мене не ми е јасно како ги вадат тие ниски бројки за ТСИ мотори во однос на потрошувачката. Тестирав Шкода Октавија 1.2 тси и тоа до Тетово и назад. Просек имав од 8.5-9.0 Л/100 (До Тетово и назад, па низ град, па до Средно Водно, и уште нешто низ град).

п.п.с. И не го претворајте ова во Дизел вс Бензин. Поентата ми е дека стварно ми се чудни некои екстремно ниски потрошувачки на форумов без оглед дали е дизел или бензин возило.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4001
« Одговори #8123 на: 24 Мај 2014, 15:30:36 pm »
Не се натегајте.

Цитат
What is hypermiling? According to a a fantastic August 2006 story in the Washington Post, it is a method of increasing your car's gas mileage by making skillful changes in the way you drive, allowing you to save gas and thereby have an easier time withstanding the rising oil and gas prices.

Тоа е состојба на умот. Јас сабјле кога влегувам во кола пуштам радио врзувам каиш и одам на работа. ОВде имаш штимање борд компјутер планирање за колку пари треба да се стигне, каде има најмалце семафори, разгибавање на ножен палце да не ти омане појако да стиснеш на гас итн.

А ене го мојот 1.5 дци двајца го возеле на подолго. Јас некаде 6.3 имав во асимптота на долго мрени просеци сега има 5.9.

Ама ние не буљиме во моментална потрошувачка постојано. Едноставно возиш како ти изгледа прифатливо во условите да стигнеш таму кај што си тргнал. Јас се кладам дека има некој тука шти ќе направи под 5 да му го оставам 600 км низ град да вози, ама не ја гледам поентата зошто јас така да возам.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #8124 на: 24 Мај 2014, 15:32:58 pm »
Тоа е и мојата поента. Затоа кога тестирав не се фокусирав на потрошувачките што ги читам, туку си пробав колку мене ќе ми троши со мојот стил на возење, и на дестинации што ги возам. Јас не сум агресивен возач (дури и релативно пензионерски возам), ама не се замарам околу потрошувачката за да пазам на секоја секунда колку гас стискам.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #8125 на: 24 Мај 2014, 15:34:00 pm »
Многу убаво кажано.Не возиме сите исто,во исти услови,затоа сите (треба)кажуваме колку и на кој начин сме ја постигнале таа потрошувачка.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7565
« Одговори #8126 на: 24 Мај 2014, 16:32:44 pm »
И на Саше му е расипано аудито, не знаеш ти.. ;D

Не му се погаѓаат моторите на него.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
« Одговори #8127 на: 24 Мај 2014, 20:21:10 pm »
За градско возење таа е потрошувачката. Ако ја возам лабаво навечер можам и 5л/100км да извадам ама не е тоа тоа. Е сеа да напоменам дека во истите услови 1.4 16В ми троши 10.5-12л/100км. Инаку последниве 11000км(одкако ставив летни гуми ваа година) просекот ми е 7.0л, претежно возена отворено со големи брзини без нималку штедење. Севкупно јас сум презадоволен од просекот и мислам дека во однос перформанси/потрошувачка ниеден бензинец неможе ни да се приближи.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #8128 на: 24 Мај 2014, 22:54:49 pm »
и мислам дека во однос перформанси/потрошувачка ниеден бензинец неможе ни да се приближи.
Многу точно. Одамна го имам кажано ова :) За иста потрошувачка дизелот има подобри перформанси.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #8129 на: 24 Мај 2014, 23:30:24 pm »
Богами вакво откривање на Америка одамна немало...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.