Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2015009 пати)

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #6900 на: 02 Декември 2013, 01:02:18 am »

Инаку, друго прашање, што уствари е тоа жолтото ламбиче? И кај татко ми на Немото свети чат пат. :)
da da nekoja sijalicka mu e riknata...

Pristina i nazad so vlez vo grad i do Aerodrom, 200 i nesto sitno kilometri vkupno.
Na odenje od 70-90km/cas , na vrakanje poveke guzva i sneg zatoa od 60-80km/h vozev. Za mene ova e najmala potrosuvacka na bord 4l/100km...
немам сјаличка рикната.. од кога ги ставив на позиција тие ЛЕД еррор фрее канбус пи палење на позицијата се пали и знакчето значи компјутерот ги чита ама барем светат ..
Уживам ја, него ставам на темпомат 120км/час, го ресетирам бордот, па мерам без притоа да променам брзина(така да просекот е тој) ;D

При 80 км/ час бордот покажува 76. При 120 покажува 114.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #6901 на: 02 Декември 2013, 02:34:47 am »
темпоматот иако ти е сетиран на толку, верувај дека повеке од пола време не вози толку... зашто? еве одгвоор:

возиш 120, доаѓа блага угорница. темпоматот кога ке зголеми? кога возилото ке почне да успорува па и до 110 ке намали па тогаш темпоматот ке ја зголеми брзината... затоа ти е просечната помала.. уживај си, тоа е тоа, не те лаже ништо, точно си е се...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29719
    • CARclub.mk
« Одговори #6902 на: 02 Декември 2013, 08:22:30 am »
Мене никогаш не ми се десило кога колата е на темпомат ниту да успори ниту да убрза. Држи константна брзина. Тоа е поентата на темпоматот.

Поновите коли барем ја прават проверката најмалку неколку пати во секунда. Не знам со каков темпомат си имал ти работа.

Филип: Сите коли се малку наштелувани да покажуваат поголема брзина на брзинометар.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #6903 на: 02 Декември 2013, 08:38:10 am »
Мене никогаш не ми се десило кога колата е на темпомат ниту да успори ниту да убрза.

Ниту на мене. Темпоматот у мојата кола е врзан за ECU-то, а тоа се „рефреша“ повеќе стотици пати во секунда. Кога е уклучен темпоматот, на моето ауто обртомерот и брзиномерот се „заковани“ онаму кај што се, дури и на спори, криви, угорница-удолница патчиња.

Може да убрза само на стрмна удолница кога моторното кочење не е доволно да се задржи брзината, или да успори на стрмна угорница кога моторот нема доволно сила да качи во брзината во која што е.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #6904 на: 02 Декември 2013, 09:43:44 am »
Мене никогаш не ми се десило кога колата е на темпомат ниту да успори ниту да убрза.

Ниту на мене. Темпоматот у мојата кола е врзан за ECU-то, а тоа се „рефреша“ повеќе стотици пати во секунда. Кога е уклучен темпоматот, на моето ауто обртомерот и брзиномерот се „заковани“ онаму кај што се, дури и на спори, криви, угорница-удолница патчиња.

Може да убрза само на стрмна удолница кога моторното кочење не е доволно да се задржи брзината, или да успори на стрмна угорница кога моторот нема доволно сила да качи во брзината во која што е.
Yup.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #6905 на: 02 Декември 2013, 09:51:15 am »
Мене никогаш не ми се десило кога колата е на темпомат ниту да успори ниту да убрза. Држи константна брзина. Тоа е поентата на темпоматот.

Поновите коли барем ја прават проверката најмалку неколку пати во секунда. Не знам со каков темпомат си имал ти работа.

Филип: Сите коли се малку наштелувани да покажуваат поголема брзина на брзинометар.

со камион. и во америка кога бев, еден крајслер...  исто реагираа и двата... и двата беа автоматици. имаше закаснување на угорници... а инаку темпомат ми е некако неубава работа за мене... лично не ми се совпаѓа во мојот кеиф и концепт на возење, плус сметам дека е опасен, затоа што лесно може да се доопуштиш и да заспиеш зад волан... на Ш1 имав темпомат, расипан. така го купив и не го оправив од таа причина...

инаку да, на сите коли наштеловани се да покажуваат мааалку повисоко километражите одошто реалната километража... предпоставувам дека тоа се должи на еден закон за атест на возила кај што се вели дека километражникот може да покажува повише од реалното но никако помалку од реалното.  тоа заради безбедност во сообраќајот... ако ставиш поголеми гуми ке се изедначи.

видиш...сеа ми текна дека уствари затоа на заставите покажуваа енормно повеке од реалното... мислеле они на безбедноста на луѓето и тоа мнооогу мислеле, ептен биле засекирани. ;D
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 778
  • .
« Одговори #6906 на: 02 Декември 2013, 10:32:47 am »
на заставите уште на старт без да тргнуваш сказалката им покажуваше 10км/h  ;D  ехх носталгија убави коли беа тогаш , сме имале нов 101 во '90-тите, 11000 марки од крагујевац, идеше 170 на час у пм
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #6907 на: 02 Декември 2013, 10:44:49 am »
на заставите уште на старт без да тргнуваш сказалката им покажуваше 10км/h  ;D  ехх носталгија убави коли беа тогаш , сме имале нов 101 во '90-тите, 11000 марки од крагујевац, идеше 170 на час у пм

покажувал 170 дека идел хахахаха... реално на 140 му е крајна и крилата со се хаубата му се тресеа заради “оооодличната“ аеродинамика. :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #6908 на: 02 Декември 2013, 10:46:18 am »
на заставите уште на старт без да тргнуваш сказалката им покажуваше 10км/h  ;D  ехх носталгија убави коли беа тогаш , сме имале нов 101 во '90-тите, 11000 марки од крагујевац, идеше 170 на час у пм

Мојата почиња од 20, нема нула :D

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29719
    • CARclub.mk
« Одговори #6909 на: 02 Декември 2013, 11:47:54 am »

со камион. и во америка кога бев, еден крајслер...  исто реагираа и двата... и двата беа автоматици. имаше закаснување на угорници... а инаку темпомат ми е некако неубава работа за мене... лично не ми се совпаѓа во мојот кеиф и концепт на возење, плус сметам дека е опасен, затоа што лесно може да се доопуштиш и да заспиеш зад волан... на Ш1 имав темпомат, расипан. така го купив и не го оправив од таа причина...

инаку да, на сите коли наштеловани се да покажуваат мааалку повисоко километражите одошто реалната километража... предпоставувам дека тоа се должи на еден закон за атест на возила кај што се вели дека километражникот може да покажува повише од реалното но никако помалку од реалното.  тоа заради безбедност во сообраќајот... ако ставиш поголеми гуми ке се изедначи.

видиш...сеа ми текна дека уствари затоа на заставите покажуваа енормно повеке од реалното... мислеле они на безбедноста на луѓето и тоа мнооогу мислеле, ептен биле засекирани. ;D

Камион и некој стар амерички крајслер не се валидна референца за тоа како нешто функционира, особено кај модерни автомобили.

Енивеј, темпомат е прекрасна работа. Ја поминав цела Хрватска со темпоматот закован на 158 по GPS. Опуштено и мирно возење.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #6910 на: 02 Декември 2013, 11:58:19 am »
темпоматот иако ти е сетиран на толку, верувај дека повеке од пола време не вози толку... зашто? еве одгвоор:

возиш 120, доаѓа блага угорница. темпоматот кога ке зголеми? кога возилото ке почне да успорува па и до 110 ке намали па тогаш темпоматот ке ја зголеми брзината... затоа ти е просечната помала.. уживај си, тоа е тоа, не те лаже ништо, точно си е се...

Da ne imat nekoja greska kaj tebe? Onak bre, Ti da ne si vozel Jugo 45 so tempomat? ;D

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #6911 на: 02 Декември 2013, 12:01:25 pm »
Тука нешто ми е сомнително! Колку години има југото? Че го пикна в сервис, шо ќе му стани? Нек посејт.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14339
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #6912 на: 02 Декември 2013, 12:05:42 pm »
И кај камионите(барем оние кои ги имам возено) не намалува брзината,си додава гас колку шо му треба и тоа е тоа си ја држи брзината.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен dimitar_bt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 73
« Одговори #6913 на: 02 Декември 2013, 12:29:35 pm »
едно прашање,дури беше топло времето со 300 денари нафта поминував околу 70 км градска,сега околу 50 км со истата нафта.Дали е нормално толку да се зголеми потрошувачката заради ладното време или е нешто друго во прашање ?
се работи за ауди а4 дизел 97 година

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #6914 на: 02 Декември 2013, 12:31:36 pm »
Тука нешто ми е сомнително! Колку години има југото? Че го пикна в сервис, шо ќе му стани? Нек посејт.

И ко ќе го извајш од сервис, со то палката опери го еднашка по шовершајбнана...море не в шофершајбна, можи да о видит некој, доле, по гумите..... рефлексно !