Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2220014 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #885 на: 22 Јули 2011, 12:22:48 pm »
Јас така направив неколку пати, и ја дадов на жена ми колата и и реков оди стави од некое место ама не ми кажувај од кое. Два пати стави 95-ка од Макпетрол или Лукоил. Не знам кој пат кое гориво беше а не забележав ама баш никаква разлика.

После откако мислев дека на Макпетрол 98-ката е подобра од 95-ката и има разлика во саилата и потрошувачката го направивме истото. Овој пат успешно погодив дали е 95 или 98 бидејќи имаше разлика во силата а поминував и 30-40 повеќе со истото количество гориво во корист на 98-ката. Од тогаш ставам 98, разликата во цена се поништува со помалата потрошувачка а моторот подобро работи. Објективно забележливо

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #886 на: 22 Јули 2011, 12:35:58 pm »
@тој што спомна дека ЕКТО горивото подобро се манифестира кај старите коли: мислам дека содржи адитив за чистење на инжекторите, па откако ќе ги прочисти, одзивот на гас е далеку подобар.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #887 на: 22 Јули 2011, 12:39:43 pm »
А приметил ли некој разлика помеѓу ЕКТО 95 и 98 ?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #888 на: 22 Јули 2011, 12:51:25 pm »
Немам користено, али разликата меѓу Макпетрол 95 и ЕКТО 98 е километарска.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #889 на: 22 Јули 2011, 12:59:07 pm »

Мислам marjanot дека правеше некој ваков експеримент, ама не знам до кај стигна, и дали нешто бидна од тоа.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #890 на: 22 Јули 2011, 13:08:38 pm »

Мислам marjanot дека правеше некој ваков експеримент, ама не знам до кај стигна, и дали нешто бидна од тоа.
ОК, ќе го прашаме... или тебе ти е поблиску? :D

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #891 на: 22 Јули 2011, 13:40:56 pm »

Заклучок...го трошам оваој резервоар и НИКАД ВИШЕ!

Јас мислам следно полнење пак на лукоил,ама сега само стандрад ЕУРО дизел...

И да знајш... +100

Отсутен vili

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 114
« Одговори #892 на: 22 Јули 2011, 14:37:33 pm »
Јас ставам и таков и онаков никаква разлика.

Само со 95 ка на лер знае да работи нерамномерно повремено но многу помалку во однос на 95 ката "без" екто

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
« Одговори #893 на: 22 Јули 2011, 16:14:40 pm »
Вака чисто за информација: Ставив ЕКТО 98 моментано имам уште пола резервоар а имам поминато 205км градска. А со бензин од Макпетрол 98ца со пола резервоар поминував 160-165км. Во секој случај мислам дека ЕКТО е подобар од било кој бензин кај нас барем за мојата кола. Останува да го дотрошам бензинот па малку математика па да видиме колку троши на 100км. Од макпертол на 100км ми трошеше 8 градска.

volkava razlika ni LUKOIL nema predvideno :D
Sigurno stilot na vozenje ti e razlicen a pomal e delot na gorivoto
Па и јас се чудам голема разлика е. Стилот на возење ми е ист дури и релацијата иста. Ке видиме како ке излезе на крај

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #894 на: 22 Јули 2011, 16:36:14 pm »

Мојава кола повеќе сака 98-ка. Глупо е да зборам за нова кола дека помирно работи и слично, ама многу посвилено работи и за нијанса подобар перформанс вади. И чудно помалку го троши од 95-ката. Мерено.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #895 на: 22 Јули 2011, 16:47:09 pm »
ne krade bord-ot barem ne mojot, ( ne poveke od 300-500 grama) merev na cel rezervoar, 2 pati go polenv do prvo piskanje please refuel :) tuka si e potrosuvackata

Отсутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #896 на: 22 Јули 2011, 16:51:36 pm »
ne krade bord-ot barem ne mojot, ( ne poveke od 300-500 grama) merev na cel rezervoar, 2 pati go polenv do prvo piskanje please refuel :) tuka si e potrosuvackata

Сме збореле за тоа во неколку наврати, незнам од кај испадна дека крадел 1-2 литри, не ззбориме за автобуси.
Кај мене разлика повеќе од 0,3л никогаш не покажало

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #897 на: 22 Јули 2011, 16:55:17 pm »
 ;D ;D ;D
+100

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #898 на: 22 Јули 2011, 16:59:43 pm »

Мојава кола повеќе сака 98-ка. Глупо е да зборам за нова кола дека помирно работи и слично, ама многу посвилено работи и за нијанса подобар перформанс вади. И чудно помалку го троши од 95-ката. Мерено.

Да си ми жив и здрав - најреален си! И ја нешто експериментирав и дојдов до истиот заклучок, ама уште е рано ... Да, чудно стварно, нели и различно кај понови и постари, кај бензинци и дизели, кај послаби и појаки ... Хммм Генерално ЕКТО е боље дефинитивно, ако не друго-ќе се повторам, ми заштеди на адитивите :D

Отсутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #899 на: 22 Јули 2011, 17:08:45 pm »

Да си ми жив и здрав - најреален си! И ја нешто експериментирав и дојдов до истиот заклучок, ама уште е рано ... Да, чудно стварно, нели и различно кај понови и постари, кај бензинци и дизели, кај послаби и појаки ... Хммм Генерално ЕКТО е боље дефинитивно, ако не друго-ќе се повторам, ми заштеди на адитивите :D

Најпроста споредба: сегашниот 95 се понаша отприлика како старата 98-ка, не исто ама тука негде. Новава 98-ка, кај мене одлично се покажува во секој поглед. На сегашниов резервоар со 100 и ситно поминато имам просек 7,5. Никогаш до сега толку не сум симнал, башка клима, а не возам нешто екстра предпазливо ;)