Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2014701 пати)

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #5595 на: 27 Мај 2013, 12:18:58 pm »
Mu potrosila 13 litri. Posto pun e 62 litri.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14339
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #5596 на: 27 Мај 2013, 12:22:42 pm »
Не се ослонувам на сказалката пошо таа знае да варира од местоположбата на колата.Така ако е наместена со нагиб на некоја страна зависи дали на лево или на десно ке покажува дека има повеќе или помалку.Али како и да е,колку шо ја имам мерено,според изминатата килиметража и начинот на возење за 170 изминати км не верувам дека преминала над 11л.
Најмеродавно ке беше од капаче до капаче ама тоа во некоја друга прилика. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43791
  • Il Moderatore
« Одговори #5597 на: 27 Мај 2013, 12:42:49 pm »
Јас викендов два пати до Дојран бев, стрелката за гориво едвај милиметар дали мрдна.

Што ти е плин... светска работа ;D ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Alfista

• Редовен
« Одговори #5598 на: 27 Мај 2013, 12:45:40 pm »
Јас викендов два пати до Дојран бев, стрелката за гориво едвај милиметар дали мрдна.
Imas regular boca ili kaj rezervno trkalo? Plin mislev, znam deka ti e rezervoarot 72 litri benzin.

Што ти е плин... светска работа ;D ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5599 на: 27 Мај 2013, 12:47:46 pm »
60l во гепек. Се мислам да ја сменам ако најдам соодветно голема за во резервно тркало, ама уште не сум се одлучил за таков чекор. Помала боца не ми врши работа.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #5600 на: 27 Мај 2013, 12:49:34 pm »
Мислам дека пред летово треба да се одлучиш на таков чекор. А воедно и да побараш мало резервно тркалце и кит за поправање гума кој лежи во дупката од малото тркалце. :) :)

Отсутен Alfista

• Редовен
« Одговори #5601 на: 27 Мај 2013, 12:50:44 pm »
Vo NOVUS vidi, sega nesto montiraa na Laguna, vo rezervno trkalo.

Отсутен Alfista

• Редовен
« Одговори #5602 на: 27 Мај 2013, 12:51:57 pm »
Мислам дека пред летово треба да се одлучиш на таков чекор. А воедно и да побараш мало резервно тркалце и кит за поправање гума кој лежи во дупката од малото тркалце. :) :)
Problem!
Za toj dijametar tesko ke najdes rezervno tenko, ako ima nekoj neka se javi - kupeno.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5603 на: 27 Мај 2013, 12:59:29 pm »

Имам мало резервно тркалце 205/55/16 ;D Не би монтирал помала на алфата. И во дупката таму, сместен е quick fix кит со компесорче, ПП боца, сајла, тријаголник итн... Од една страна, ако имам плинска боца во „бунарот“ ќе мора пак тие работи некаде да ги сместам, + резервната гума кога одам на пат, а од друга страна, згодно е кога имаш 600л гепек на располагање низ град и околина... Уште сум на мисла, а и трошок има во изведбата.. Ќе видиме..

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
« Одговори #5604 на: 27 Мај 2013, 14:13:42 pm »
Прашај во плимонт мислам дека треба да имаат 72л точак боца :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7067
« Одговори #5605 на: 30 Мај 2013, 14:45:21 pm »
Цитат
Сите автомобилски компании „забушаваат“ со официјалните податоци за потрошувачката на горивото, но некои се побесрамни од другите. Според истражувањето на Интернационалниот одбор за чист транспорт (ICCT), производителите во просек пријавуваат 25 проценти поповолни резултати од реалните.

Покрај тоа во последните десет години, разликата меѓу пријавените и вистинските резултати се зголемила за десет проценти.

Извештајот е базиран на резултати од повеќе од половина милион приватни и службени автомобили и покажува дека возилата на BMW имаат најголема разлика од 30 проценти меѓу декларираните и постигнатите резултати за потрошувачката.

Зад оваа компанија се наоѓа Audi со 28 проценти разлика, а веднаш потоа на третото место е Mercedes со 26 проценти. Најверодостојни податоци за потрошувачката покажале јапонските производители, па моделите на Toyota отстапуваат 15 проценти, а добри се и француските модели како Renault, Peugeot и Citroen кои имаат отстапки од 16 проценти.

Германските производители тестирањата ги вршат во лабораториски услови за да бидат сигурни во резултатите, па тоа го посочуваат како причина за разликата во потрошувачката во реални услови.

Сепак ICCT објаснува дека производители користат финти како покривање на отворите меѓу панелите на каросеријата на автомобилот, или тестирање на надолнина, а ги спомнуваат и надворешните фактори како зголемената употреба на клима уредите во автомобилите.

Европскиот парламент во моментот се обидува да воведе нова унифицирана процедура за тестирање која би требала да се спроведува од 2017 година, но некои европски влади се спротивставуваат на таквите планови и бараат одложување до 2020 година.
[/quote/

извор
http://kajgana.com/koi-avtomobilski-brendovi-najmnogu-zabushavaat“-za-potroshuvachkata

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #5606 на: 30 Мај 2013, 14:47:35 pm »
Никој нормален не гледа декларирана потрошња.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7067
« Одговори #5607 на: 30 Мај 2013, 14:51:10 pm »
Текстов за ненормалните ;D ;D ;D

п.с. кај мене каталошката потрошувачка е 99% во согласност со реалната.

п.с. 2  Јас сум НЕНОРМАЛЕН ;D ;D ;D

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #5608 на: 30 Мај 2013, 14:52:17 pm »
Цитат
Најверодостојни податоци за потрошувачката покажале јапонските производители, па моделите на Toyota отстапуваат 15 проценти, а добри се и француските модели како Renault, Peugeot и Citroen кои имаат отстапки од 16 проценти.

Отсутен Alfista

• Редовен
« Одговори #5609 на: 30 Мај 2013, 14:52:50 pm »
Glej si kolku ti pravat konverzija na bezinska, i vozi si, sto se zamarate so potrosuvacka, zar e toa faktor.
Ako e faktor, dobri patiki, konduri,   pesadija, tocak, roleri, nesto so edna KS.