Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2542785 пати)

Отсутен Knight_

• Редовен
  • Пораки: 1284
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #5340 на: 25 Април 2013, 00:10:20 am »
Молам некој нека спореди атмосферски дизел со турбо бензинец и нека јаде гомна за големата потрошувачка на дизелот и неговата килавост и немоќ да мрдне од место.

Аууу баш ме интересира што имаат да кажат дизелашите кога ќе споредат атмо. дизел со ТБ.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3063
« Одговори #5341 на: 25 Април 2013, 00:14:30 am »
Ќе ќутат.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #5342 на: 25 Април 2013, 00:25:11 am »
Молам некој нека спореди атмосферски дизел со турбо бензинец и нека јаде гомна за големата потрошувачка на дизелот и неговата килавост и немоќ да мрдне од место.

Аууу баш ме интересира што имаат да кажат дизелашите кога ќе споредат атмо. дизел со ТБ.
Тоа гарант го има во некој паралелен универзум, во кој клаберите возат такви коли.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #5343 на: 25 Април 2013, 00:58:47 am »
Deni,  од твојот најсакан бнренд, најмилуван модел - Гољф 5:

1) 2.0SDI
Max Power:             75HP @4200RPM
Max Torque:            140Nm @2200 RPM
Maximum speed:          163 km/h
Acceleration from 0 to 100km/h:   16.7 sec
Fuel consumption - urban:       6.9 l/100 km
Fuel consumption - extra urban:    4.5 l/100 km
Fuel consumption - combined:    5.4 l/100 km

2) 1.2TSI
Max Power:             105HP @5000RPM
Max Torque:            175Nm @1550 - 4100RPM
Maximum speed:          192 km/h
Acceleration from 0 to 100km/h:   10.2 sec
Fuel consumption - urban:       6 l/100 km
Fuel consumption - extra urban:    4.3 l/100 km
Fuel consumption - combined:    4.9 l/100 km

Повеќе трагедија отколку комедија е дизел мотор без турбо....1.2 литри бензинец си игра курташак со 2.0 литри дизел, а притоа троши помалку.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #5344 на: 25 Април 2013, 02:24:12 am »
mnogu be arcel dizelj ? ama 1.2 TSI ne moze na plin taka da dizelj e podobra opcija zasto sepak naftata e poeftina. Baska ima i od onaa vo tubi koja e uste poeftina.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4222
« Одговори #5345 на: 25 Април 2013, 08:29:24 am »
i TSI moze na plin, toa sto kaj nas nikoj nema montirano do sega ne znaci da nemoze ;)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #5346 на: 27 Април 2013, 21:49:12 pm »
Конечно ветените резултати на градска вожња со плин. Просто неверојатно е како троши помалку од бензин, а нели 10% треба да биде зголемена потрошувачката и 2% намалена снагата. Снагата дека е намалена се чувствува, ама и очигледно е дека плинот му прија - моторот работи посмирено, потивко, нема вибрации ...
Да скратам: Заклучокот е донесен по извозени 840 км исклучиво низ град и потрошени 76 литри плин, уклучувана е и климата во неколку наврати, релациите во главном се прилично кратки и помали од 5 км (истите од претходно коа возев на бензин), значи нема време да достигне работна температура, возена е со четворица во кола неколку пати, не е форсирана освен накај Припор или Водно кога морам за да не изгубам полет... 9 литри точно е потрошувачката, полнето е од празна боца и празнење на истата до крај и пак на истата пумпа до автоматско пребацување на бензин. Во ред, тука не е вкалкулиран бензинот од едноставна причина што го наполнив скроз резерварот со бензин, а према стрелката потрошено е околу 1/8 или околу 6-7 литри. Како и да е, трошокот за плин према сегашната цена од МП е околу 2800 ден и за бензин уште 500 ден, значи вкупно 3300 ден, со тоа што кога почнав да мерав беше уште ладно и пребацуваше на плин малтене на 1/3 од релацијата што се вози. Сега кога е топло пребацува после 100-тина метри и очекувам тие 500 ден да се намалат бар за 20% т.е. да не цепидлачам, возам цца 850 км за 50 евра или до Београд и назад, а последниот пат кога бев платив 100 евра за гориво. Значи скоро дупло поефтино доаѓа, ако го анулираме она ситно што го троши на бензин-со него заштедата е околу 45% (мојот систем нема потреба од редовно годишно одржување, филтри, сервиси и сл.). Кога моторот е загреан околу 50 степени, пали одма на плин.
Интересно е што и на бордот ми покажува потрошувачка од 9 литри (најверојатно коинциденција), а кога е уклучено Спорт копчето скоро и да нема разлика плин/бензин, со тоа што нормално во тој случај потрошувачката е зголемена :) Кога е уклучена климата, а се вози натоварена и на угорница, поготово ако имаш некое споро возило пред тебе, температурата знае да се качи и над 100 степени. Имам монтирано и капалка, иако ми беше сугерирано дека нема потреба, ама од вишак не боли глава :D
Да резимирам: Ако сакаш да се исфураш онака за мерак (мене на пример накај Стража нагоре ми е омилената рута), едноставно стисни копче (пребаци на бензин) и направи си го ќеифот, а ако сакаш економија (за која отекуваат дизелашите) вози на плин, ако сакаш плин и спортска вожња - уклучи го Спринт бустерот во рејсинг мод ;) Еколошки и чисто - природата ќе ти биде благодарна!
Предлагам да се отвори нова тема: Дизел версус Бензин и Плин, мене ме мрзи и имам некои обврски, ама верувам дека некој од помладите ентузијасти ќе спреми добар материјал за ова, пошто доста е претходно дискутирано за истово и конечно да им ги затвориме устите на бензин - хејтерите ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5347 на: 27 Април 2013, 22:17:28 pm »
Денес наточено гориво во Спаркот: 28,8л и поминати 480км што е равно на 6л потрошувачка исклучиво возено во град.
Е сега штосот е што возењево низ град  е претежно по партизанцка и не е возено во часовите кога се големите гужви. Во работно време го возам Твингото.

Завчера полнев во твингото бензин и испадна 7,4л во град и по борд и по математика.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #5348 на: 27 Април 2013, 22:28:02 pm »
Скопје - Платаници (Сарти) - Скопје

790 км вкупно, просек 4.5 со двајца во кола и доста багаж на одење, празен на враќање и редовни излети над 150-160 и во Македонија, и во Грција.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #5349 на: 27 Април 2013, 22:29:29 pm »
Ти се има погодено долниште и натаму и наваму, не не зафркавај сега! :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #5350 на: 27 Април 2013, 22:32:41 pm »
Требало да мавнеш 3.9 за атер.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #5351 на: 27 Април 2013, 22:34:33 pm »
Новиве возила имаат смешни потрошувачки при одлични перформанси, напредокот е видлив од вселената.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #5352 на: 27 Април 2013, 22:37:33 pm »
@filipv, како бе ти ко` да си го пишувал, кога ниеднаш не си напишал „ме заболе стојко за потрошња“. Или и да си напишал - не верувам дека било кој тука што прочитал има таков впечаток? :)

дали да се мачам и да барам колку пати и каде точно кажав дека: дури и ако дизелот поскапи на 130 ден литар (ако километар бензин и километар на дизел ме коштаат исто) дека пак бирам дизел?

ако сакаш - кажи, ќе се цитирам сам себе (колку и да мразам тоа да го правам)

зарем ти промакнало? и тоа неколку пати?

Ми промакнало. Се извинувам. Но, останува втората констатација, дека и да си напишал не верувам дека некој те запамтил за таков после толку тарабучење за потрошувачката дизелите ;)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5353 на: 27 Април 2013, 23:23:46 pm »
Скопје - Платаници (Сарти) - Скопје

790 км вкупно, просек 4.5 со двајца во кола и доста багаж на одење, празен на враќање и редовни излети над 150-160 и во Македонија, и во Грција.

При 160 колку К вртежи има во 6-та?

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #5354 на: 28 Април 2013, 07:08:25 am »
Конечно ветените резултати на градска вожња со плин. Просто неверојатно е како троши помалку од бензин, а нели 10% треба да биде зголемена потрошувачката и 2% намалена снагата. Снагата дека е намалена се чувствува, ама и очигледно е дека плинот му прија - моторот работи посмирено, потивко, нема вибрации ...
Да скратам: Заклучокот е донесен по извозени 840 км исклучиво низ град и потрошени 76 литри плин, уклучувана е и климата во неколку наврати, релациите во главном се прилично кратки и помали од 5 км (истите од претходно коа возев на бензин), значи нема време да достигне работна температура, возена е со четворица во кола неколку пати, не е форсирана освен накај Припор или Водно кога морам за да не изгубам полет... 9 литри точно е потрошувачката, полнето е од празна боца и празнење на истата до крај и пак на истата пумпа до автоматско пребацување на бензин. Во ред, тука не е вкалкулиран бензинот од едноставна причина што го наполнив скроз резерварот со бензин, а према стрелката потрошено е околу 1/8 или околу 6-7 литри. Како и да е, трошокот за плин према сегашната цена од МП е околу 2800 ден и за бензин уште 500 ден, значи вкупно 3300 ден, со тоа што кога почнав да мерав беше уште ладно и пребацуваше на плин малтене на 1/3 од релацијата што се вози. Сега кога е топло пребацува после 100-тина метри и очекувам тие 500 ден да се намалат бар за 20% т.е. да не цепидлачам, возам цца 850 км за 50 евра или до Београд и назад, а последниот пат кога бев платив 100 евра за гориво. Значи скоро дупло поефтино доаѓа, ако го анулираме она ситно што го троши на бензин-со него заштедата е околу 45% (мојот систем нема потреба од редовно годишно одржување, филтри, сервиси и сл.). Кога моторот е загреан околу 50 степени, пали одма на плин.
Интересно е што и на бордот ми покажува потрошувачка од 9 литри (најверојатно коинциденција), а кога е уклучено Спорт копчето скоро и да нема разлика плин/бензин, со тоа што нормално во тој случај потрошувачката е зголемена :) Кога е уклучена климата, а се вози натоварена и на угорница, поготово ако имаш некое споро возило пред тебе, температурата знае да се качи и над 100 степени. Имам монтирано и капалка, иако ми беше сугерирано дека нема потреба, ама од вишак не боли глава :D
Да резимирам: Ако сакаш да се исфураш онака за мерак (мене на пример накај Стража нагоре ми е омилената рута), едноставно стисни копче (пребаци на бензин) и направи си го ќеифот, а ако сакаш економија (за која отекуваат дизелашите) вози на плин, ако сакаш плин и спортска вожња - уклучи го Спринт бустерот во рејсинг мод ;) Еколошки и чисто - природата ќе ти биде благодарна!
Предлагам да се отвори нова тема: Дизел версус Бензин и Плин, мене ме мрзи и имам некои обврски, ама верувам дека некој од помладите ентузијасти ќе спреми добар материјал за ова, пошто доста е претходно дискутирано за истово и конечно да им ги затвориме устите на бензин - хејтерите ;D

prethodno krevase nad 100c?

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need