Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2538113 пати)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #5280 на: 23 Април 2013, 08:58:45 am »
а може е профи во фотошоп :))
шала на страна,стварно добра потрошња,нема што.го споредувам со на сестра ми свифтот,потрошња 7,4,исто како што е декларирано во град,али друга класа.имам едно прашање,неповрзано со темава,незнам дали ти или марјанот имаше возено пасат дизел со 140 коња,може ли да се направи споредба меѓу двете,со оглед на тоа што се 140 KS?

Пасатот е со тој мотор, Леонот има помалку (125 или така нешо)

Пишува 125, ама л’жат, на дино повеќе има, околу 135  ::)

не мислев на потрошувачка,него дали и леонот со 1.4 тси така јако влече како пасатот(мислам ме сфаќате што сакам да прашам)

Пасатот поише влече у даден момент, а Леонот влече подолго време :)

Различно е влечењето. Иако јас не сакам да споредувам различна категорија возила, сепак, 120Нм во плус кај пасатот се осеќаат при влечење. Ама како да мочаш на сец. И веќе објаснив дека не ми се допаѓа тоа нагло ослободување на снага.

А пошто темава е за измерена потрошувачка, истата рута помеѓу Леонот и Пасатот, Пасатот ја возеше за 0,5л помалку што е супер кога ќе се земе во предвид големината и тежината на Пасатот.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #5281 на: 23 Април 2013, 11:12:44 am »

Проблемот е друг, кога некој од дизелашите ќе постира ваква или помала бројка од Борд, веднаш се убацуат модератори, сератори, мрчатори, петролхед гњаватори, да го разубедат дека е тоа неможно, да го испљукаат дека лаже и дека можеби возел на удолница, а колку што гледам сега ни еден од нв не се одзва на постираново? Или сум грешка? ;D

Грешка си. Никој не коментирал никогаш на прикажана потрошувувачка на било кое дизел возило која била поголема од 6L/100km.

Таа потрошувачка на отворено на повеќе од 20 изминати километри е можна кај мене само ако терам 150 или 160 цело време ! Иначе тешко! А град околу 6/че вчера ми извади во Скопје а скоро цел саат акав таму ваму и со исклучен старт-стоп!

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #5282 на: 23 Април 2013, 11:48:13 am »
Да, и понатаму ќе ни ги кинете газојте со по 14 литра плин на 100 че  ;D  тука господ не ве стасуе, признавам !

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #5283 на: 23 Април 2013, 11:52:24 am »
diesel power ! se znae. prpori ama i poleka ide :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #5284 на: 23 Април 2013, 21:05:39 pm »
Да, и понатаму ќе ни ги кинете газојте со по 14 литра плин на 100 че  ;D  тука господ не ве стасуе, признавам !

да не претеруваме.... просечна ми е 11... 11 пута 33 е нешто помалку од 370 денари...

да те видам сега посочи ми кола од 2 тона тежна т.е. 1800 кг поточно, што ке потроши помалку нафта у ПАРИ ГЛЕДАНО...

и да, сега ке речеш нема шанси толку да троши...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #5285 на: 23 Април 2013, 22:34:12 pm »
So znam 11 prosecna ? Akao mines 70% na otvoreno. Imam slusnaro ovde na forum i poniski brojki a koga ke prozboris so lica koi se vozele so niv brojkite se poinakvi, mavaat na kaj 13-14 litri!?

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #5286 на: 23 Април 2013, 22:39:33 pm »
So znam 11 prosecna ? Akao mines 70% na otvoreno. Imam slusnaro ovde na forum i poniski brojki a koga ke prozboris so lica koi se vozele so niv brojkite se poinakvi, mavaat na kaj 13-14 litri!?
да просечна ми е таа... 50-50... нека бидат и 13... ајде чисто градска... 13Х33 е 430 денари. или нек е 34 како на сите поевтини тоа се 440 денари...

која е таа дизел кола со 1.8 тони тежина (празна) која што троши 440 денари градска односно 6,2 литри нафта? постои ли такво нешто? јас ке ти кажам... НЕ ПОСТОИ...

ете ја економијата на дизелите. можете да мерите во ситни машинчиња, ама кога дискутираме за пограндиозните возила, онакви какви што скоро сите целиме да имаме плинот им го цепи газот на дизелите... значи само да нагласам дека не збориме за мотори со турбини. на гтие мотори деизле, кои би ги имале слични перформанси со таа тежениа потрошњата им е меѓу 9 и 11 литри нафта.

а кога сме кај турбаши... на мехатроника волвото е 2,3 20 вентилски турбаш. со “домакинска вожња“ значи не повеке од 80 во град и не повеке од 150 на автопат просечна потрошња му е 9 литри плин, а скоро исто тежи како моето...
« Последно менување: 23 Април 2013, 22:51:19 pm onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #5287 на: 23 Април 2013, 22:52:03 pm »
Веровали или не, мене на плин ми троши помалку него на бензин - за градска зборам исклучиво. Подетални информации за некој ден у соодветната тема, а за мојата потрошувачка на бензин веќе пишував неколку пати, да не се повторувам :)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #5288 на: 23 Април 2013, 22:53:22 pm »
и јас ова го зборев више неколку пати... ти верувам пошто и кај мене троши помалку на плин одошто на бензин... знам и зашто... а тајната ја знаат во плимонт и само они... и тоа само саше од плимонт...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #5289 на: 23 Април 2013, 22:55:55 pm »
А бе земљак ми е затоа ... ;)

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #5290 на: 23 Април 2013, 22:56:06 pm »
Еве до сега иам извозено 420км стриктно градска со голфот и уште се нема запалено резервата..
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #5291 на: 23 Април 2013, 22:57:22 pm »
Еве до сега иам извозено 420км стриктно градска со голфот и уште се нема запалено резервата..
плин ти е?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #5292 на: 23 Април 2013, 22:57:59 pm »
Стриктно бензин..
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #5293 на: 23 Април 2013, 22:58:12 pm »
да просечна ми е таа... 50-50... нека бидат и 13... ајде чисто градска... 13Х33 е 430 денари. или нек е 34 како на сите поевтини тоа се 440 денари...

која е таа дизел кола со 1.8 тони тежина (празна) која што троши 440 денари градска односно 6,2 литри нафта? постои ли такво нешто? јас ке ти кажам... НЕ ПОСТОИ...

ете ја економијата на дизелите. можете да мерите во ситни машинчиња, ама кога дискутираме за пограндиозните возила, онакви какви што скоро сите целиме да имаме плинот им го цепи газот на дизелите... значи само да нагласам дека не збориме за мотори со турбини. на гтие мотори деизле, кои би ги имале слични перформанси со таа тежениа потрошњата им е меѓу 9 и 11 литри нафта.

а кога сме кај турбаши... на мехатроника волвото е 2,3 20 вентилски турбаш. со “домакинска вожња“ значи не повеке од 80 во град и не повеке од 150 на автопат просечна потрошња му е 9 литри плин, а скоро исто тежи како моето...

АСХ 1.8 дизел троши толку градска при најнормално возење ! Е сега нема 1.800 кила туку 1.500  негде ! Ти можеш на друг да му кажуеш пошто можеш само да предпоставуваш , ама мене не, пошто јас се водам по предпоставки туку го возам, бујрум кога сакаш ! Пред цел форум ако сакаш сеедно!

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2827
« Одговори #5294 на: 23 Април 2013, 23:05:26 pm »

Ако не се лажам збориш за Volvo S 70 T5R на Мехатроника за кое он има изјавено дека троши 19-20. Од каде искочи сега ова 9?

Znaci da se razbereme...ova e elegantna limuzina so sportski performansi ;)
Nishto na nejze ne odava na sportsko auto , osven edna mala oznaka pozadi u desno T5R ;)
godina 1998
2.3cc
192 (kw) ili 261 ks-standardni
malku triman - 280 ks vo momentov
ja kupiv so 201.ooo km. no i toa ne e bitno zatoa shto prvo neshto shto napraviv ...izvadiv glava , polirki i red drugi raboti .

Naracani tjuning elementi , posle montaza kalkulativno ocekuvam 330 ks.
Najverovatno ke mu ubacam T4-turbina kade shto bi dobil so ovaa varijanta na tjuning nekade okolu 420 ks. ;) No toa ke bide ponataka ;)
Cica mnogu , krajno neekonomicno auto 19-20 lit. na 100 km. no ne e ni bitno , ako sakam calam istijot koshta , vo sprotivno ke go vozev sparkot na majkami ;) ;) ;)