Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 1990681 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #150 на: 27 Април 2011, 12:33:03 pm »
 Јас не реков дека Марјан лаже, нит сакам да кажам дека Леонот не му е економичен. Повеќе на ова гледам како предизвик. Дури и чест ќе ми биде да ги избројам 200 комада со пиење доколку успее со 10 литра да стигне од центарот на Скопје до центарот на Охрид.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #151 на: 27 Април 2011, 12:35:38 pm »
за 168 се согласувам, ама погоре пишуваше 183 затоа тврдев дека тешко.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10963
  • 430i
« Одговори #152 на: 27 Април 2011, 12:36:36 pm »
@Lazarus така доаѓа, видиш кецот, прво мерење, од тргање од Охрид (позади скалестата зграда), до Скопје (поточно до Трнодол, над Козле). Затоа ги ставив и другите слики, 167км, просек 5,4 на 100км или вкупно некоја децимала испод 9,2 :)

Пошто не го разбирам многу бордот, а не сум седнал да прочитам упатство, дали тоа значи дека бордот ти покажува просек во опсег на тие ~170км? Со оглед на тоа дека кога си тргнал потрошувачката била 9л(тропам), па 6л, па кога си спуштал стража 2-3л. итн.?
Ако е така, а мислам дека е, тогаш одлична потрошувачка! :)

Би требало да го имаш истиот борд, можеби во скратена верзија. ИМа две мерења:
1. Пишува горе 1 и мери од палење и возење . Тоа е парцијално мерење, и да застанеш не се ресетира мерењето се додека колата не е во мирување повеќе од 2 часа.
2. Пишува 2 горе, а го подесуваш ти како сакаш, односно го ресетираш ти кога сакаш. Јас го ресетирам секогаш на полнење бензин и имам информација колку сум возел, поминал, просек...од полнење.

Значи без разлика колку километри си поминал, единицата ја дава потрошувачката за изминатиот пат, без дарлика дали се 5 или 500км.
20км нагоре - просек 12-13, 20 надоле - просек 1-2, + регионални, авто патишта се добива просек на просеците ;D.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #153 на: 27 Април 2011, 12:37:57 pm »
Е ај сеа од излез на Скопје према Куманово до излез на Охрид према Албанија....

Скриншотовите кои ги направил се од излез на Скопје на Сарај до Скалестата која е на 1km од влезот во Охрид и е всушност во центарот на Охрид ако воопшто може да се издефинира што е центарот на Охрид.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен marjanot

• Легенда
  • 430i
« Одговори #154 на: 27 Април 2011, 12:38:29 pm »
Ако отиде Леонот со 9.5 литра до Охрид ја частам 200 кебапи и пиво.

samo si baras pricina za vkafana  ;D

Ај договор, ќе го земам Cuore Sportivo и плус LosiPatista како антикосиличар, вие горивото, а јас чорба на кеј. Ефтино ќе поминете :)

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #155 на: 27 Април 2011, 12:40:26 pm »
Мислам дека со 9,5л нема да стигне до Охрид (186км). Тоа е 5,1л потрошувачка.
Ама со 11л мислам дека со многу пазење и препумпани гуми ќе успее да стигне

Отсутен marjanot

• Легенда
  • 430i
« Одговори #156 на: 27 Април 2011, 12:44:44 pm »
Ај вака, сликите ги има погоре, да не ги пре постирам.
Бордот на прво мерење неможам да го штелувам, на второ можам, сликите се од прво, нејсе, нема врска.
Мерењето е од Позади скалестата во Охрид, до Трнодол, не Сарај, Трнодол ја има најстрмната нагорнина во Скопје ама и тоа е небитно.

Кој не верува во поминатото, може да одиме заедно да мериме, немам проблем, само многу ќебапи ќе се фатат ;D
Гумите се напред, 2,5 назад 2,7 (толку е препорачано на капачето за бензин)

P.S. Имам право Гојдо, накај Охрид секогаш повеќе троши, на повисока надморска височина е ;)
« Последно менување: 27 Април 2011, 12:46:45 pm marjanot »

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #157 на: 27 Април 2011, 12:46:21 pm »
Е ај сеа од излез на Скопје према Куманово до излез на Охрид према Албанија....

Скриншотовите кои ги направил се од излез на Скопје на Сарај до Скалестата која е на 1km од влезот во Охрид и е всушност во центарот на Охрид ако воопшто може да се издефинира што е центарот на Охрид.

Ок, нека биде од Сарај бензинската до влез у Охрид односно 170 км.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #158 на: 27 Април 2011, 12:47:35 pm »
Ај вака, сликите ги има погоре, да не ги пре постирам.
Бордот на прво мерење неможам да го штелувам, на второ можам, сликите се од прво, нејсе, нема врска.
Мерењето е од Позади скалестата во Охрид, до Трнодол, не Сарај, Трнодол ја има најстрмната нагорнина во Скопје ама и тоа е небитно.

Кој не верува во поминатото, може да одиме заедно да мериме, немам проблем, само многу ќебапи ќе се фатат ;D
Гумите се напред, 2,5 назад 2,7 (толку е препорачано на капачето за бензин)

P.S. Имам право Гојдо, накај Охрид секогаш повеќе троши, на повисока надморска височина е ;)

Наредниот Собир, на Кебапи у Охрид. ;D

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #159 на: 27 Април 2011, 12:49:23 pm »
Дефинирајте термин да планираме. Како што кажав давам јаба за преспивање за 15 души. Може место кебапи да распалиме скара во двор.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #160 на: 27 Април 2011, 12:55:24 pm »
Јас како познат скараџија преземам обврска

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #161 на: 27 Април 2011, 12:57:50 pm »
Леле Марјан браво! Браво за притисокот! Значи ретки се тие како тебе! Свака час! Е тоа е напумпана гума, мајката!!! Устава пена ми фати за да се пумпаат гуми како што треба!
А  јас ги напумпав на новата Окта и како поново демек апаратчето, 2.3 татко ми на лукоил ги измерил 2.5. Значи не е за верба секое мерало, мајката.

А ако идете за Охрид и јас сакам да јадам кебап, ако е над 9.5 јас частам пива! А може и позади тебе да се ставам со фиестата и 5 литра нафта во неа.

Отсутен marjanot

• Легенда
  • 430i
« Одговори #162 на: 27 Април 2011, 13:01:53 pm »
Накај Св.Наум има една лединка измислена за мерење просек до таму и распостилање чаршави ;D
А и ќе потприсобере доста коли.

Ако има некој предрасуди дека бордот лаже, сега проверив на резервоар просек 6,9. Вчера наполнив 45,75 на поминати 655км. Тури математика.

Леле Марјан браво! Браво за притисокот! Значи ретки се тие како тебе! Свака час! Е тоа е напумпана гума, мајката!!! Устава пена ми фати за да се пумпаат гуми како што треба!
А  јас ги напумпав на новата Окта и како поново демек апаратчето, 2.3 татко ми на лукоил ги измерил 2.5. Значи не е за верба секое мерало, мајката.

А ако идете за Охрид и јас сакам да јадам кебап, ако е над 9.5 јас частам пива! А може и позади тебе да се ставам со фиестата и 5 литра нафта во неа.

Ајде во Недела да одиме Формула да гледаме Охрид. Кој ќе изгуби кладба части мезал’к.

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #163 на: 27 Април 2011, 13:06:54 pm »
Може да направиме еден конвој некој ден. Да се ставиме повеќе коли и сите да возиме во ист режим (колку ќе можеме). После да се наредиме на некоја бензинска да дополниме и да видиме кој колку потрошил. Податоците може да ги објавиме и меѓународно

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #164 на: 27 Април 2011, 13:09:10 pm »
Дефинирајте термин да планираме. Како што кажав давам јаба за преспивање за 15 души. Може место кебапи да распалиме скара во двор.

Цитат: Marjanot
Охрид-Скопје, домаќински возење во рамки на дозволено, при претекнување 20-30 над дозволено, Пун гепек куфери, количка за џуниор, јас, супруга, џуниор во кола, гуми 225/45/17.

Значи, жена му куферите, количката и Џуниор ќе ги замениш ти, и ќе се возиш со него во кола.

За да нема педерско возење ( посебно после Стража) јас ќе возам пред вас и вие ќе ме следите.  :D

За термин, нека се отвори тема и ИДЕМО ;D