Првпат на форумот? Добредојдовте, и погледнете ги правилата!CARclub.mk е достапен и на Facebook како и на Twitter!
Ја реков скоро исто. Кажи колкава е разликата? А возиш појак мотор што е и те како предност.
Миле Не е исто ако двата мотори носат 2 тона. Ако е така што не направиле на твојот мотор кола од 1,5 тон.
Сакаш да ми кажеш дека да ти ставам товар на грб од 50 кила и да те пратам нагоре по водно, исто сила ќе трошиш и со товарот и без товарот.
Јас се согласувам дека моторот помалку троши ама погрешно е употребен. Затоа што во примерот на mmm121 едниот мотор му троши 0.5 до1 литро повеќе а би требало најмалце 2 литра и тоа кај 1.4 и 1.6 мотор а замисли кај 1.2 и 1.4 разликата е уште помала.
Цитат: chlink на 04 Мај 2012, 11:11:30 amСакаш да ми кажеш дека да ти ставам товар на грб од 50 кила и да те пратам нагоре по водно, исто сила ќе трошиш и со товарот и без товарот. Секако дека не. Различна количина на енергија треба да се потроши де. Овде зборуваме за исти тежини.
Цитат: chlink на 04 Мај 2012, 11:11:30 amЦитат: chlink на 04 Мај 2012, 11:11:30 amЈас се согласувам дека моторот помалку троши ама погрешно е употребен. Затоа што во примерот на mmm121 едниот мотор му троши 0.5 до1 литро повеќе а би требало најмалце 2 литра и тоа кај 1.4 и 1.6 мотор а замисли кај 1.2 и 1.4 разликата е уште помала.Кај него тоа е така бидејќи за нормално движење на фокусот се потребни да речеме 20 киловати енергија. Под претпоставка дека 1.4 и 1.6 моторите се исто ефикасни тогаш и двата треба да потрошат скоро исто количество на гориво за да произведат 20 киловати. Ама моторот од 1.6 е потежок и троши повеќе енергија за да се врти себеси и особено додека работи во место. Затоа разликите во потрошувачката се толку мали при НОРМАЛЕН РЕЖИМ НА КОРИСТЕЊЕ.А ако збориме за спортско возење нормално дека 1.6 ќе потроши повеќе бидејќи ќе му биде дадена можноста и да произведе повеќе енергија ама и повеќе и ќе иде.Јас малце поразлично го имам осетено сето тоа ама нека биде. Сепак мислам дека купување кола со послаб мотор од 1.6 е грешка.
Цитат: chlink на 04 Мај 2012, 11:11:30 amЈас се согласувам дека моторот помалку троши ама погрешно е употребен. Затоа што во примерот на mmm121 едниот мотор му троши 0.5 до1 литро повеќе а би требало најмалце 2 литра и тоа кај 1.4 и 1.6 мотор а замисли кај 1.2 и 1.4 разликата е уште помала.Кај него тоа е така бидејќи за нормално движење на фокусот се потребни да речеме 20 киловати енергија. Под претпоставка дека 1.4 и 1.6 моторите се исто ефикасни тогаш и двата треба да потрошат скоро исто количество на гориво за да произведат 20 киловати. Ама моторот од 1.6 е потежок и троши повеќе енергија за да се врти себеси и особено додека работи во место. Затоа разликите во потрошувачката се толку мали при НОРМАЛЕН РЕЖИМ НА КОРИСТЕЊЕ.А ако збориме за спортско возење нормално дека 1.6 ќе потроши повеќе бидејќи ќе му биде дадена можноста и да произведе повеќе енергија ама и повеќе и ќе иде.