Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2542727 пати)

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 644
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #1920 на: 30 Декември 2011, 20:22:40 pm »
Разликата во потрошувачката град/отворено кај дизелите е помалку изразена отколк кај бензинците. Постои, значајна разлика е, но е помала.

a što praime so dolgite semafori ?? jas nad 55 sekundi gasam motor (benzinec)... ušte pred 20 godini vo Belgrad vidov na samiot semafor, se pokaža 60sekundi i natpis GASI MOTOR... pred se poradi zagaduvanje..

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1921 на: 30 Декември 2011, 20:34:43 pm »
Разликата во потрошувачката град/отворено кај дизелите е помалку изразена отколк кај бензинците. Постои, значајна разлика е, но е помала.

a što praime so dolgite semafori ?? jas nad 55 sekundi gasam motor (benzinec)... ušte pred 20 godini vo Belgrad vidov na samiot semafor, se pokaža 60sekundi i natpis GASI MOTOR... pred se poradi zagaduvanje..

нема зашто да не се угаси моторот. мене трешхолдот ми е 40 секунди.... не дека стално го гасам, мрзлив сум, ама има поента да се угаси моторот ако се чека дугачко.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #1922 на: 30 Декември 2011, 20:37:39 pm »
Апропо муабетот за автоматско гасење поради уштеда на бензин (и еко норми) на новиве аута:
Брат ми го зима мерц-от, и сеа кажува што има од геџети, и вика “автоматски се гаси на семафор...“ и тетин ми вика „Е, јака штикла, југото мое уште пред 20 години стално кога ќе застанам на семафор ми се гасеше“ :D :D :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #1923 на: 30 Декември 2011, 20:41:29 pm »
Некој од инженерите на Ауди, пред година-две изјави дека гасење на мотор на семафор се исплати ако чекањето е подолго од 8 секунди. Не гасам мотор, али може да пробам коа ќе видам 40+ секунди на семафор, да видам дал ќе има ефект.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #1924 на: 30 Декември 2011, 20:42:20 pm »
Само глупаво изгледа, кога го гасам моторот се гасат и светлата, па треба наново контакт и изгледаш ко мрднат :D
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #1925 на: 30 Декември 2011, 20:47:48 pm »
Samo radi svetlata ne gasam na semafor. toa da se resi moze i ke gasam.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1926 на: 30 Декември 2011, 20:50:09 pm »
Па има коли кај кои мора да ги угасиш светлата башка од моторот... на пример на француските аута, на сите им светат светлата и откако ќе го угаснеш моторот.Мора да го завртиш прекинувачот за светла.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #1927 на: 30 Декември 2011, 20:58:32 pm »

vozi bez svetla ;)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1928 на: 30 Декември 2011, 21:01:36 pm »

vozi bez svetla ;)

Сакава да ја направам таа финта, да ги направам позицијата доволно силни за да се вози со нив, но тоа не е баш изводливо. :) Иако идејата е генијална според мене. :) Треба ДРЛ, а тоа страв ми е да не личи шабански.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #1929 на: 30 Декември 2011, 21:05:55 pm »
и јас барам некое решение на таа тема на сеатов позицијата е една минијатурна сиаличка и апла не се гледа преку ден

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15123
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1930 на: 31 Декември 2011, 00:53:23 am »
Ми има кренато потрошувачката,со 600ден плин 210км  :D :D :D :D ;D ;D ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3905
« Одговори #1931 на: 31 Декември 2011, 01:18:55 am »
и јас барам некое решение на таа тема на сеатов позицијата е една минијатурна сиаличка и апла не се гледа преку ден
De be so si se uplasil tolku, jas otkako izleze zakonov za svetla nikako ne pustam denski, koa ke me zaprat togas otkako ke zastanam pred nego mu pustam, i mu vikam pusteno bese poziciono ne si primetil zesko e letno vreme sveti od soncevo, zimno vreme magla ima ne se gleda i taka si vrvat godinite a ja svetla ne pustam ;)

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
« Одговори #1932 на: 31 Декември 2011, 10:16:03 am »
Па незнам што е толку фрката со светлата ти кога ќе го изгасиш моторот доколку светлата ти се пуштени ќе продолжат да светат позициите така да твоето возило е обележано повторно кога ќе дадеш контакт и ќе запалиш светлата пак ќе си светат.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1933 на: 31 Декември 2011, 10:22:57 am »
De be so si se uplasil tolku, jas otkako izleze zakonov za svetla nikako ne pustam denski, koa ke me zaprat togas otkako ke zastanam pred nego mu pustam, i mu vikam pusteno bese poziciono ne si primetil zesko e letno vreme sveti od soncevo, zimno vreme magla ima ne se gleda i taka si vrvat godinite a ja svetla ne pustam ;)
Дур не се најде некој терсене џандар па да ти „укаже“ со 45е дека по закон треба да имаш оборени светла уклучено, а не позициони :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1934 на: 31 Декември 2011, 10:26:00 am »
Дур не се најде некој терсене џандар па да ти „укаже“ со 45е дека по закон треба да имаш оборени светла уклучено, а не позициони :)
Тука више навлагаш во текникелитис. Не мора оборени, може и ДРЛ, а ДРЛ може и позиција да е, а позиција може да нема, а да има магленки, а да нема неонки, а да има...