Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2550829 пати)

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2309
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #1665 на: 05 Декември 2011, 21:33:31 pm »
абе како ги вадите бројкиве колку сте потрошиле. 11-12 литри како ги измери жити се од резервоар вака точно??

Многу едноставно,математички,каде што нема лага.
Ти светнува ламбичката за резерва на гориво,или стрелката доаѓа до црвеното поле,ресетираш дневна километража и пукаш 500 км градска,или полниш фул резервоар и тераш.кога ке дојдеш пак на резерва со една магија наречена математика делиш множиш и пустиш и доаѓаш до потрошувачка.Ти изгледа не си возел,фиајт 1500,пе-з,лада затоа не ти се познати овие методи.
Но има и една друга финта,забележуваш колку ти покажува стрелката,пред да тргнеш на отворен пат,долеваш гориво кога ке паркираш во гаража гледаш стрелката,сепак има поделоци на покажувачот на гориво,си знаеш колку гориво ти собира,на пример кај мене собира 65 литри,на пола резервоар ти е 32 литри,на ¼ ти е 16 литри,на пола од тоа ти е 8 литри.И си калкулираш.Кој не пробал не знае!Но сепак најпрецизно е возиш 1000 км или трошиш 2-3 резервоари и делиш и добиваш бројка која по мое мислење е поверодостојна од бродот,бидејќи гледам дека мнгоу од бордовите лажат,т.е. кажуваат помала потрошувачка со 1-2-3л.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1666 на: 05 Декември 2011, 22:21:48 pm »
Ауди, мерачот не покажува линеарно. Кога стрелката е на пола резервоар не значи дека има уште пола гориво. Вообичаено стрелката ан пола резервоар покажува 1/3 од горивото.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #1667 на: 05 Декември 2011, 22:29:06 pm »
Ауди, мерачот не покажува линеарно. Кога стрелката е на пола резервоар не значи дека има уште пола гориво. Вообичаено стрелката ан пола резервоар покажува 1/3 од горивото.

точно за сите пари!

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #1668 на: 06 Декември 2011, 00:23:10 am »

Кај мене има поделци и пишува ½  на средина и 1/1 на крај.Не знам за што зборувате! Не знам која е логиката на средина каде што пишува ½ да има всушност 1/3

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15124
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1669 на: 06 Декември 2011, 00:26:06 am »

Кај мене има поделци и пишува ½  на средина и 1/1 на крај.Не знам за што зборувате! Не знам која е логиката на средина каде што пишува ½ да има всушност 1/3

Го имам заприметено овај ефект кај повеќе коли,Хонда,Алфа,БМВ,односно кога е полн резервоарот до половина потешко паѓа стрелката,а од половина до резерва побрзо....односно ако со цел резервоар врвиш 1000км,кога ке поминеш 600-650 тогаш стрелката ке дојде до пола,шо во превод значи дека не покажува рамномерно
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #1670 на: 06 Декември 2011, 00:29:27 am »

Го имам заприметено овај ефект кај повеќе коли,Хонда,Алфа,БМВ,односно кога е полн резервоарот до половина потешко паѓа стрелката,а од половина до резерва побрзо....односно ако со цел резервоар врвиш 1000км,кога ке поминеш 600-650 тогаш стрелката ке дојде до пола,шо во превод значи дека не покажува рамномерно

Значи тие што немаат борд за потрошувачка не знаат колку му троши колата!6 години возам,50 000 имам поминато и не знам колку ми троши,па ја имам мерено мерено мерено.

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #1671 на: 06 Декември 2011, 00:41:03 am »
AUDI - Дали на Опел некогаш си го видел покажувачот на гориво ?

Со 5 литри гориво реално треба да е во резерва, а може да покажува и на ¼, може и да трепка како да нема воопшто.

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #1672 на: 06 Декември 2011, 01:05:35 am »
AUDI - Дали на Опел некогаш си го видел покажувачот на гориво ?

Со 5 литри гориво реално треба да е во резерва, а може да покажува и на ¼, може и да трепка како да нема воопшто.

Kaj mene ne e taka,jas za mene si kazuvam!Za toa vie mislete mu ja!

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10640
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #1673 на: 06 Декември 2011, 01:14:28 am »
Чекајте ... како бордот ја вади потрошуачката.. ???

Дали во резерварот има давач/мерачот и според поминатите км, после тоа компјутерот сам си прави просек !?!?!?!

Или, некаде... на уснина грана/клапна... мери колку гориво троши моментално/и дава просек ?!?!?!

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15124
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1674 на: 06 Декември 2011, 01:17:46 am »
Ауди,колку КМ врвиш со полн резервоар....и бааѓи голем резервоар има за 1.9тди со 75кс....
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #1675 на: 06 Декември 2011, 07:36:56 am »

Дали во резерварот има давач/мерачот и според поминатите км, после тоа компјутерот сам си прави просек !?!?!?!

Или, некаде... на уснина грана/клапна... мери колку гориво троши моментално/и дава просек ?!?!?!

Рики бордот пресметува по некоја математичка формула, брзина на движење степен на пренос бла бла бла, иначе како јас сега на плин возам и бордот ми покажува потрошувачка.

Ауди ти со пресметкиве и бројкиве најдобро да се консултираш со некој производител, скоро на сите возила е нерамномерно она што го покажува мерачот само на твоево е точно.

Отсутен slaki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 109
« Одговори #1676 на: 06 Декември 2011, 08:20:10 am »

И кај мене на ибица исто имам приметено да повеќе се поминува со првата половина на резерварот него со втората, односно стрелката не покажува точно.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #1677 на: 06 Декември 2011, 09:16:38 am »

Рики бордот пресметува по некоја математичка формула, брзина на движење степен на пренос бла бла бла, иначе како јас сега на плин возам и бордот ми покажува потрошувачка.

Ауди ти со пресметкиве и бројкиве најдобро да се консултираш со некој производител, скоро на сите возила е нерамномерно она што го покажува мерачот само на твоево е точно.

Би требало да е просто а и така шишува, количината на потрошено гориво ја дели со должината на изминатиот пат...!

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8347
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #1678 на: 06 Декември 2011, 09:20:35 am »
Вчера шурата ми се пофали дека со 1000 денари поминал 120км градска со пасат, 1,9тди, 1999г.
Излегува 12л на 100км.

грешка си нешто јас градска на бензин 145км а не па 1.9тди сигурно повеќееееее се поминува ..

Не верувам дека сум грешка, како што не верувам дека е грешка дека на отворено му троши 5л, тешка кола, стара кола издркана - навидум многу зачувана, македонска психологија и ќе троши. Тон и пол кола да ја дркаш 1, 2, 1, 2... А мое мислење е дека ако на шурата му потрошил 12 мене истиот пасат и 14 ќе ми потроши.

Друга работа, со литро ќе ја промаши потрошњата секој ама многу луѓе си ги познаваат колите, мене бордот со 0,1л ми промашува што повеќе верувам дека е моја грешка или на пумпашот одколку на бордот, ја имам цадено на светната ламба и излегува дека можам да се потпрам на бордот.

Инаку сите знаеме како се мери потрошувачка, фул резервоар брм км пак фул резервоар и уалааа...

Трета работа, јас Либрата неполна година ја имам и полека ја сваќам разликата помеѓу градско возило и возило за на пат, работна температура постигам у пм па лево, бензинецот мислам дека побрзо постигнува, у град брм брм немам мерено ама и од око не сум за фалба кај градска потрошња - да не лупам напамет...

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8347
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #1679 на: 06 Декември 2011, 09:21:37 am »

И кај мене на ибица исто имам приметено да повеќе се поминува со првата половина на резерварот него со втората, односно стрелката не покажува точно.
Мислам дека и јас го имам забележано истото кај мене.