Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 1988260 пати)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6436
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #14850 на: 22 Декември 2021, 07:14:53 am »
Миле за тебе само плаг-ин хибрид, ќе си го полниш дома, на бензин никако да проработи. Работа-дома 2денари, а ако имаш на работа полнач во близина, гага.  ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #14851 на: 22 Декември 2021, 07:56:59 am »
Миле за тебе само плаг-ин хибрид, ќе си го полниш дома, на бензин никако да проработи. Работа-дома 2денари, а ако имаш на работа полнач во близина, гага.  ;D
На работа полнење, какво дома. Само проблем се првите 50000 да го купиш, зошто со дизел или корола или свифт ќе ја завртиш планетава неколку пати додека да стигнеш до таа сума за гориво.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #14852 на: 22 Декември 2021, 08:21:10 am »
На работа полнење, какво дома. Само проблем се првите 50000 да го купиш, зошто со дизел или корола или свифт ќе ја завртиш планетава неколку пати додека да стигнеш до таа сума за гориво.
Че сигнеш де. Секој ден скокни до овде, онде, боро-благоја, пазар, месар, маркет.... се собираат километри ;D

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6436
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #14853 на: 22 Декември 2021, 10:26:57 am »
Зошто 50000?
Не знам за 25, ама за 30 бона сигурно има плаг-ин, не зборувам за целосно електрично.

Затоа и со полнач, да можиш цело време на струја, за до ваму до таму, по 5 години сигурно ќе излези есапот.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5039
  • The Spartan General
« Одговори #14854 на: 28 Декември 2021, 14:19:45 pm »
Штутгарт - Подареш 1713km. Потрошено 104литри бензин. Просечна брзина 99км/ч за целиот пат (со чекање, со малечки гужви, со тргни-застани низ Белград и по границите/патарините).
По борд компјутер кажуваше 6.2, по пресметките излегува 6.05л/100км.

Друга интересна статистика: 7% од целокупната километража е извозена комплетно на струја. Во превод 120км од целиот пат е бил на струја.

Го извозив во речиси еден здив (со паузи за кафе/бензин/ручек/тоалет) со следново темпо (Го снимив видеото на автопатот Скопје - Свети Николе). Ни многу брзо, ни многу бавно.

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6478
« Одговори #14855 на: 28 Декември 2021, 14:36:22 pm »
Многу многу многу сакам вакво камри во гаража :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7056
« Одговори #14856 на: 28 Декември 2021, 15:18:40 pm »
Се супер освен моментот што без пауза за дремка бар си возел.
Ти го го разбирам поривот за што побрзо да си дојдеш ама пак, уморот од возењето пак ќе дојде кога ќе стигнеш.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5548
« Одговори #14857 на: 28 Декември 2021, 15:46:48 pm »
Џам отворен, нешто телефонот е или многу бучна е тојотата внатре на релативно ниски брзини, да не речам побучна од кај мене ми се осеќа.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #14858 на: 28 Декември 2021, 16:51:58 pm »
Му шлајфува ламелата ;D

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #14859 на: 28 Декември 2021, 19:41:47 pm »

Паркирај и не ја мисли многу многу.

Се супер освен моментот што без пауза за дремка бар си возел.
Ти го го разбирам поривот за што побрзо да си дојдеш ама пак, уморот од возењето пак ќе дојде кога ќе стигнеш.

Обично (во не Ковид време) правиме пауза некаде во Словенија/Хрватска со АирБнб или хотел и мал престој/шетање/итн. Ама лани и оваа година зимата условите се помалце страшни и не ми се ризикува да фатам нешто успат и да го донесам дома кај моите и еве по втор пат ја возам рутата без поголема пауза.
Тојотата многу помалку изморува од Фокусот што го имав. Автоматикот и активниот темпомат во комбинација со системот кој те држи во лента е милина за возење. Секогаш си закован во средина на лента и секогаш намалува/забрзува на време. Ако нема многу гужва, возењето и заморот се сведува на минимум.

Џам отворен, нешто телефонот е или многу бучна е тојотата внатре на релативно ниски брзини, да не речам побучна од кај мене ми се осеќа.

Телефонот е... Сега кога го изгледав на компјутер и јас си го помислив истото дека е многу гласно. Во делот кога од 140-130-120 па се до поминување на тие куќичките  за патарини вози целосно на струја а се слуша некоја голема бука ( а уствари е речиси безшумно и без бука во кола). 

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1759
« Одговори #14860 на: 28 Декември 2021, 20:13:14 pm »
Штутгарт - Подареш 1713km. Потрошено 104литри бензин. Просечна брзина 99км/ч за целиот пат (со чекање, со малечки гужви, со тргни-застани низ Белград и по границите/патарините).
По борд компјутер кажуваше 6.2, по пресметките излегува 6.05л/100км.

Друга интересна статистика: 7% од целокупната километража е извозена комплетно на струја. Во превод 120км од целиот пат е бил на струја.

Го извозив во речиси еден здив (со паузи за кафе/бензин/ручек/тоалет) со следново темпо (Го снимив видеото на автопатот Скопје - Свети Николе). Ни многу брзо, ни многу бавно.

Абе Луки и ти ли стана Тиктокер со телефонот, 140 на автопат...

Мала шала 😄

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #14861 на: 28 Декември 2021, 20:19:33 pm »
Абе Луки и ти ли стана Тиктокер со телефонот, 140 на автопат...

Мала шала 😄

Со бројките за потрошувачка што ги постирам ме заебаваат дека возам како Милентије (90 на автопат и 70 на магистрален/регионален пат) и не ми веруваат на приказните дека толкава кола на метро може да троши толку малку.

А јас возам вака како на видеото на автопат. Магистрален регионален +10/+15 од дозволено.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #14862 на: 28 Декември 2021, 20:26:05 pm »
Нели не чинеше ваков систем кога јас го зборував пред 2-3 години?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #14863 на: 28 Декември 2021, 21:13:11 pm »
Чекам, чекам, ама не можам да издржам, само @Roci ли ќе го зезате за нежните рачиња :D

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2170
« Одговори #14864 на: 28 Декември 2021, 21:46:58 pm »
Like и за изборот на музика.
За колата нема шо да се коментира. Разумен избор на модерна лимузина.