Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2222328 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #13305 на: 09 Април 2019, 18:10:56 pm »
Треба „прч тест“ да се удри на качкаито...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
« Одговори #13306 на: 09 Април 2019, 18:33:53 pm »
Хибрид не е рамен на кокошарнико 😁

Sent from my Redmi Note 5A Prime using Tapatalk

Присутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7514
« Одговори #13307 на: 09 Април 2019, 20:31:14 pm »
Пресметка од пумпа имаш ли ?

Што е тоа „пресметка од пумпа“?

Ме зезаш ? 99% поточен метод однего борд компјутерот. ;D :D Полниш врв, возиш, полниш пак врв макс, и пресметуваш. ;D

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6580
« Одговори #13308 на: 10 Април 2019, 07:09:15 am »
Не баш. Тоа полнење до капаче зависи од самата пумпа, надворешна температура, колку уствари батката што ти тура гориво ќе го стиска пиштолот. Тука имаш многу варијабли каде што е прилично лесно "до врв" некогаш разликите да бидат и преку литар а со тоа и ќе ти се сјебе математиката за просечна потрошувачка.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #13309 на: 10 Април 2019, 08:17:55 am »
Не баш. Тоа полнење до капаче зависи од самата пумпа, надворешна температура, колку уствари батката што ти тура гориво ќе го стиска пиштолот. Тука имаш многу варијабли каде што е прилично лесно "до врв" некогаш разликите да бидат и преку литар а со тоа и ќе ти се сјебе математиката за просечна потрошувачка.
Точно така. Имаме и таков пример со Меганот на Прч. Најмалку 40л треба на пумпа да се точи за воопшто приближно да може да се измери на пумпа.

Присутен Спенсер

• Легенда
« Одговори #13310 на: 10 Април 2019, 11:31:15 am »
Да знам, но сепак јас повеќе верувам на пумпата него на бордот. Секогаш трошам минимум 90% од резервоарот, и дополнувам до врв (често и сам си точам).

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #13311 на: 10 Април 2019, 11:45:03 am »
Епа „затоа и веруваш“ зошто полниш 90% и процентот на грешка е помал. Ако полниш 5-10% нема да веруваш зошто ќе ти излезе еднаш дека троши 2л на 100, еднаш 13л на 100. Како што излезе при еко вожњата со Прч.

Треба поголема литража да се точи, за таа разлика од пумпата да се сведе на некој помал број.

Присутен Спенсер

• Легенда
« Одговори #13312 на: 10 Април 2019, 12:03:38 pm »
Нормално. :D ;D

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #13313 на: 10 Април 2019, 12:46:29 pm »
Јас многу пати сум го испробал следното: Точам на Лукоил кај камник фул резервар „до капаче“ тргам одам до саем кружниот тек се враќам автокоманда точам „дo капаче“ на пумпата Лукоил после семафорите и таму ми точат 3-4 литра. После овој неколкукратен тест не би рекол дека мерењето на пумпа е меродавен.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #13314 на: 10 Април 2019, 12:51:09 pm »
Кај дизел е проблематично точењето полн на празен резервоар. Едноставно нафтата многу се пени и ѝ треба време да се стабилизира. Затоа после прво исклучување на пиштолот се чека од 30 секудни до минута и продолжуваш со полнењето. Кој има полнето нафта во прозирни туби може да го забележи ефектот.

Кај бензинот се смирува за 10ина секунди ситуацијата и собира уште еден-два литри во резервоарот.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6580
« Одговори #13315 на: 10 Април 2019, 12:54:26 pm »
Да, така и јас точам, имам слушнато дека пенењето е проблем ако точиш на пуна гас  ;D. После првото исклучување маце кулирам, чекам, и после по мааалце му пуштам дур дојде на второ исклучување и после чекам пак и пак уште еднаш му мавам полеееека и тогаш уствари често се случува да ставам +2 литра од првото исклучување :)

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
« Одговори #13316 на: 10 Април 2019, 12:57:32 pm »
А која е разликата од првото точење до капаче на Камник

и празнење на резервоарот па повторно

Полно точење до капаче на Камник?

Без дополнително доточување. Ако пиштолот не дополнува, нема да дополнува и првиот пат и наредниот пат кога ќе точиш пак до исклучување.

Пиштолот исклучува секогаш кога ќе дојде во допир со горивото или пената што ја прави горивото додека се точи. Па ако точиш цел резервоар и пиштолот ти исклучи, почекај 10 секунди и доплолни пак. Сигурно има направено "пена" и штом спласне истата може да доточиш уште гориво. И цело време така додека не наполниш до врв.
Самиот резервоар има прегради и воздушни џебови кои треба да бидат исполнети со воздух за време на точење за да може горивото да "игра" при возење и да има простор каде да се шири и испарува додека е во резервоарот.

Тоа што го дополнуваш резервоарот кратко после точење, не е баш најрационален потег, затоа што не е практично и препорачлово од неколку аспекти. Ама големи сте, ќе изгуглате ќе видите зашто.

Најточно мерење е водење евиденција за секое полнење до врв, и да извадиш просек после ИКС мерења.

ЕДИТ: Ете Луки и Влатко веќе се истрчале, го пишале истото...

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #13317 на: 10 Април 2019, 12:59:32 pm »
Јас многу пати сум го испробал следното: Точам на Лукоил кај камник фул резервар „до капаче“ тргам одам до саем кружниот тек се враќам автокоманда точам „дo капаче“ на пумпата Лукоил после семафорите и таму ми точат 3-4 литра. После овој неколкукратен тест не би рекол дека мерењето на пумпа е меродавен.
На толку мала километража нормално е така да прави. Рачунај само во цревата до мотор имаш гориво, па во цревото за поврат и сл. Затоа се троши барем 3/4 резервар и се точи до горе и на неколку резервара ќе најдеш просек.

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6814
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #13318 на: 10 Април 2019, 13:10:41 pm »
Јас чувам 5 литри туба вбагашник полна нафта само заради ова,
да не морам да чекам помеѓу исклучувања или да вртам еден круг за да ги имам тие додатни екстра литри.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #13319 на: 10 Април 2019, 13:11:33 pm »
Јас полнам до второ штракнување на пиштол. Така е по пропис за фокусот (така беше и за тојотата). За бензинските пареи си има цревце што го носи во усисна грана (да не одат зијан убавите пареи).

Потрошувачката по борд и по сметки секогаш била различна до 0.3л/100км. За мене е доволно точен и бордот и по пумпа.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.