Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2531227 пати)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #4905 на: 15 Март 2013, 17:34:38 pm »
Ја заглавив денес низ гужвите во град. Окапав на Рамстор/НЛБ семафорот и на враќање кај Рампа.
8,6.
Мамата.

Отсутен Bauer

• Редовен
  • Пораки: 1223
« Одговори #4906 на: 15 Март 2013, 17:35:44 pm »
Секој ден ресетирате?

Ја 800км немам ресетирано, пореална е просечната на повеќе км мислам

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #4907 на: 15 Март 2013, 17:36:47 pm »
Јас на полнење резервоар. Тоа ми е најдобро мерило за вагање просек.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #4908 на: 15 Март 2013, 17:51:00 pm »
Секој ден ресетирате?

Ја 800км немам ресетирано, пореална е просечната на повеќе км мислам

Не.. Секогаш полнам цел резервоар, и правам ресетирање тогаш (На А вредностите. Б вредностите не се ресетирани од кога е купена колата односно важат за целото возење од почеток до сега).

поздрав

Дарко

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #4909 на: 15 Март 2013, 18:49:15 pm »
Па во обзир на тоа колку км напраив со последниот полн резервоар,нема веќе полн резервоар за мене ;D ;D ;D
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #4910 на: 15 Март 2013, 19:54:20 pm »
Јас денес го фатив Вељановскиот бран на партизанска, едноцифрена бројка имав на работа кога стигнав ;D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #4911 на: 15 Март 2013, 20:05:37 pm »
Јас денес го фатив Вељановскиот бран на партизанска, едноцифрена бројка имав на работа кога стигнав ;D

едноцифрена?!? уау!

;D

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #4912 на: 15 Март 2013, 20:07:14 pm »
1300 Km so eden rezervoar ! Ne e loso za sega. Skopje - Sofija - Trgoviste - Sofia - Skopje i nazad. Prosek 80-90Km/h. Leko leko. Malce stisnav na avtomagistrala Hemus do 100-ka i srce me zabole i morav da prikocam. Se nadevam deka ke uspeam da spustam na 1400 Km pun rezervoar.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4913 на: 15 Март 2013, 20:07:40 pm »
Не.. :) Qashai -то дури го тестирав, немав релации од по 1 км туку низ град барем 5-6 км. :) Така да земи го 10-11 за споредба како вредност :).

окрадињо, не знам шо да ти кажам... можеби стиловите на возење ни се дибидус различни... можеби моево со околу 100к е разработено... јас ја шалтам на 2-2ипол иљади макс, а на 1500-2000 ја лепам десната нога за под

ама да се посерам не можам над 7 да дигнам низ град.

Над 7 качувам једино на аутопут со возење дебело над ограничувања (читај: екстремно ретко)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #4914 на: 15 Март 2013, 20:08:00 pm »
Не е дека нешто ме погаѓа двоцифрената потрошња. Камо среќа нешто што троши 2x литри градска да може да возам.. ;)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4915 на: 15 Март 2013, 20:09:46 pm »
Не е дека нешто ме погаѓа двоцифрената потрошња. Камо среќа нешто што троши 2x литри градска да може да возам.. ;)

хехе... ај да имаше ламбо или астон, да те разберам :-)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #4916 на: 15 Март 2013, 20:11:16 pm »
Не.. :) Qashai -то дури го тестирав, немав релации од по 1 км туку низ град барем 5-6 км. :) Така да земи го 10-11 за споредба како вредност :).

окрадињо, не знам шо да ти кажам... можеби стиловите на возење ни се дибидус различни... можеби моево со околу 100к е разработено... јас ја шалтам на 2-2ипол иљади макс, а на 1500-2000 ја лепам десната нога за под

Над 7 качувам једино на аутопут со возење дебело над ограничувања (читај: екстремно ретко)

Mnogu go forsiras. Ako saltas do 1500 obrtai ke ja spustis potrosnjata. Ako ja galis papucata za gas isto taka.
Sekoe zastedeno litro vo dzeb ke ti se vrati. Pa posle na konto i taka...

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4917 на: 15 Март 2013, 20:20:10 pm »
Mnogu go forsiras. Ako saltas do 1500 obrtai ke ja spustis potrosnjata.

Да, ќе ја спуштам, но значајно ќе изгубам на перформанси бидејќи нема да навлегувам во зоната на max torque. Ако сакав да возам со слаб торк ќе си купев бензинец ;-) (шала, шала, не рипајте, џереми кларксончиња)

Ako ja galis papucata za gas isto taka.

Неточно. „Галење на папуча = помала потрошња“ е урбан мит. Реалноста е спротивна.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #4918 на: 15 Март 2013, 20:22:49 pm »

Јас едино тоа не сум пробал :) Да се посерам дури возам.  Ама тие бројки не успеав да ги извадам :) (твојте економични што ги постигнуваш) .  Можеби после разработување паѓа потрошувачката драстично.

Инаку луѓе што имаат ЦР-В ми велат дека ќе падне потрошувачката после прв сервис. Исто читам по форуми дека уљето што е фабрички дојдено со колата е уље што служи за полесно да се разработи моторот, и дека уљето што се става понатаму допринесува на поголема економија во поглед на потрошувачка. Од таа причина си нарачав оригинал HONDA уље онака by the book. Не е евтино воопшто, ама па ќеиф ми е да бие све по Упатство.

Исто ко и Симо и мене не ме загрижува двоцифрена потрошувачка, можеби дека со сите коли до сега сум ја имал :) па сум навикнат.

поздрав

Дарко

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #4919 на: 15 Март 2013, 20:31:34 pm »
Mnogu go forsiras. Ako saltas do 1500 obrtai ke ja spustis potrosnjata.

Да, ќе ја спуштам, но значајно ќе изгубам на перформанси бидејќи нема да навлегувам во зоната на max torque. Ако сакав да возам со слаб торк ќе си купев бензинец ;-) (шала, шала, не рипајте, џереми кларксончиња)

Ako ja galis papucata za gas isto taka.

Неточно. „Галење на папуча = помала потрошња“ е урбан мит. Реалноста е спротивна.

Јас сакав да возам со max torque затоа сакав да купам Mazda CX5 Biturbo 175ks so 420 nm na 2000 rpm.

240 nm na 1750 rpm и не е нешто премногу различно од моите 192 nm :) кај Qashqai -to :)

Со тоа што забрзување 0-100 км/ч јас имам 10.2 секунди, ти имаш 12.2 секунди.

Исто имаме и разлика во максимална брзина :).

поздрав

Дарко