Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2533318 пати)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7608
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #4860 на: 13 Март 2013, 11:35:29 am »
Интегра пута 2.2  ;D ;D :D

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4113
« Одговори #4861 на: 13 Март 2013, 12:23:54 pm »
Za malku trosenje i mnogu idenje kako sto rece pogore @Simo odvrme navreme treba turbinata da se izduvuva, za da ne zavrsi vov motor. Octavija mi e TDI, i stvarno mnogu primamliva mala potrosuvacka ima, no povremeno ja teram nad 25 (iljadi) obrtaji za turbinata da...
Inace oktavijata so 1.6 motor vo zavisnost od gradskiot metez trosi od 6.5 do 7.5 mi e gradska potrosnja jas sum si zadovolen.
ps: mojata presmetka e od bord kompjuter +0.5 dodatok...

За турбината/егр не е доволно само од време на време малце над 2,5к (ама ако ја свртиш над 20 иљади :) може доволно е 2-3 км). Терминот се вика "trashing"  малце да ја загрееш едно 100 km на добри 3к константно. И тоа хигиенсски убаво е еднаш неделно барем да можеш (зависно од километражата/бројот на кратки релации).

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #4862 на: 13 Март 2013, 12:30:09 pm »
Обиколница од крај до крај во двата правци е 70 и кусур километри. 3-та брзина 120 ;D  има све тоа црното да ви излета низ ауспух :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #4863 на: 13 Март 2013, 12:43:47 pm »
Со дизел кола знаеш си доаѓа обврката за четврт столб во пензински фонд. Се што ќе зштедиш на гориво два пати го плаќаш у сервис.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #4864 на: 13 Март 2013, 12:48:22 pm »
Пробај во темава објасни тоа, ќе почнат да те мразат некои луѓе :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #4865 на: 13 Март 2013, 13:07:05 pm »
Јас немам што да објаснувам кој сака нека есапи јас со два дизели и неколку бензинци си го знам есапот. А и за плин го знам есапот!

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7239
« Одговори #4866 на: 13 Март 2013, 13:35:26 pm »
Колку што се сеќавам твојата нова 147 е дизел ::)

п.с. во кој столб се осигураш ти ;D ;D ;D

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #4867 на: 13 Март 2013, 13:58:08 pm »
Za malku trosenje i mnogu idenje kako sto rece pogore @Simo odvrme navreme treba turbinata da se izduvuva, za da ne zavrsi vov motor. Octavija mi e TDI, i stvarno mnogu primamliva mala potrosuvacka ima, no povremeno ja teram nad 25 (iljadi) obrtaji za turbinata da...
Inace oktavijata so 1.6 motor vo zavisnost od gradskiot metez trosi od 6.5 do 7.5 mi e gradska potrosnja jas sum si zadovolen.
ps: mojata presmetka e od bord kompjuter +0.5 dodatok...

За турбината/егр не е доволно само од време на време малце над 2,5к (ама ако ја свртиш над 20 иљади :) може доволно е 2-3 км). Терминот се вика "trashing"  малце да ја загрееш едно 100 km на добри 3к константно. И тоа хигиенсски убаво е еднаш неделно барем да можеш (зависно од километражата/бројот на кратки релации).
Kumanovo - Skopje delnicata ja izgaziv dovolno za higiena, na sekoj 10-15 dena sum na pat taka da...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #4868 на: 13 Март 2013, 14:55:07 pm »
Таман си за дизел.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #4869 на: 13 Март 2013, 15:44:03 pm »
Колку што се сеќавам твојата нова 147 е дизел ::)

п.с. во кој столб се осигураш ти ;D ;D ;D

Во солучајов за жал не можев да бирам она што сакам, но ако купувам нова кола секако ќе бегам од дизел. Мој прв избор за кола на старо беше Stilo 1.4 16v (ако некој мисли да купи ваков ќе му кажам се што треба да знае). Од Алфите преферирав 1.6 120 KS. Ама кога купуваш кола на старо многу други есапи се во игра. За моја несреќа во изборот оваа најдобро помина на сите евалуации, моја, на Симо, Аутомобиле СК.

Тоа е, во случајов не бирав само  модел туку целосна состојба на колата со процена за торшоци на одржување во наредна година.

Да бирам нова кола секако нема да дадам 1,500 ЕУР повеќе за дизел мотор со исти карактеристики ако треба сам да го одржувам.

За ова имам повеќе причини:

-Дизелите се одвртни за возење, смрдат, бучнни се, вибрираат и обртниот момент освен што некому му изгледа дека „тегне“, не дава можност за уживање во возењто (возење не е тегнење), а реално е затоа што многу малце линеарност има во порастот на обртен момент (голема стрмнина кратко трае). Новите бензинци(турбо) во суштина имаат одлични карактеристики. Совршена еластичност, мазно забрзување во целиот опсег на вртежи (мерцедесот имаше ист обртен момент од 1200 - 5500 вртежи) и тоа многу убаво се контролира во возење. Оди со дизелов направи промена на брзина надолу без да гледаш во обртомер.

-Големиот обртен момент го поскапува преносот. Усложнети  спојки, замаец. Повеќе се јадат гумите (и поради тежина на моторот).

-Механизмите за вбризгување на гориво, самозапалување и останатите пропратни елементи се многу посложени, баш поради фактот дека нафтат не можеш да ја запалиш. Од самиот факт на сложеноста на тие механизми (претежно механички) секое нивно расипување значи скапа поправка.

-Дизелите можат да го согорат сопственото уље како гориво (нафта). Поради тоа се појавуваат случаи на "runaway engine". Ова тешко со бензинец. Кај нив ако нема струја нема палење одма ќе застане.

-Поради посложените мотори целокупните мотори се многу потешки од соодветно силните бензински во генерација. Тоа има две многу битни карактеристики во динамичките својства на возењето. Предниот дел е тежок, поголеме притисокот на тркалата при тргнување и кочење, динамичките својстава на вртење го тераат носот да бега.

-Циклусот на редовно одржување е пократок. Вообичаено 10kkm, додека кај бензинците мин 15 kkm, во комбинација со цената на потрошниот материјал (на пример филтерот за гориво за дизелите е многу посложен бидејки ја отстранува водата, во бензинот механички честици само) го прави есапот многу не поволен.

-Вибрациите со тек на годините се влошуваат, со тоа и крцкањето на пластиките, диоптерот на вашите очила и срцевите маани за ко би тужеле работодавец доколку работите во усслови со таки вибрации.

-Покрај се ова сите оние што имаат EURO 4 дизели со DPF не ка си ги проверат сервисните статистики колку често се менува овој дел ( колку почесто од катализатор кај бензинците) и колку е цената занивното возило.

Би сакал дискусијата да не се преточи во натегање. Јас ги кажувам моите преференци и моите искуства.

Минатата година правевме тестирања на коли од повеќе категории и на рсполагање по 24 часа ги имав следниве возила:

Opel Insignia 1.6 Turbo 180ks
MercedesBenz 180 CDI mk1 (mislam deka beshe 9x KS me mrzi da baram)
Alfa Romeo Giulietta 1.4 turbo 120KS
VW Pasat 2.0 TDI
BMW 320d 170 KS
Mercedes Benz C 220 CDI
Honda Accord 2.0 155 KS
FordMonedo 2.0 TDCI 143 KS
Lancia Delta 1.4 Turbo

Покрај овие возила она што го имам опробано подогло време се:

Pasat 1.4 TSI 120 KS
Audi A3 Sportback 1.4 TSI 120 KS

Уште пред да се решам да гонарачам Mercedesot јасно ми беше дека турбо бензинците се дифинитивно вистиоснкиот избор на мотор за современа кола. Опелот и Алафата вистински ме замислија колку всушност се лишуваме од задоволсто во возењето купувајќи скапи дизели кои малце трошат. Дури и онаој Pasat so 120КС одлично си тераше низ град. Далеку подобро од Hondata која требаше да си упорен да ја натераш да пушти малце снага.

Секако BMW и Mercedes во компактен седан би бил мој прв избор но нема да платам за дизел мотор.

Значи вие пробајте и не се ограничувајте на кругче на обиколница, тоа не е тест возење.

P.S. ептен ми е јасно во каков ризик влегувам но примероците на коли кои ги изгледавме со Симо не ни даваа особен избор. Јас се надевма за 2г да ја сменам. А до тогаш дека нема да го употребам мојот „столб“

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #4870 на: 13 Март 2013, 16:22:15 pm »
Би споделил зошто го смени Мерџанот за Алфа 147?
Можеби и си спомнал ама ми промакнало низ темиве.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #4871 на: 13 Март 2013, 16:23:49 pm »
Би споделил зошто го смени Мерџанот за Алфа 147?
Можеби и си спомнал ама ми промакнало низ темиве.

Затоа што ја сменив работата!

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #4872 на: 13 Март 2013, 17:04:39 pm »
Чисто да качам просек на потрошувачка што се пријавува на форумов :).

Цел резеорвар , исклучиво градско возење (кратки релации, тргни-застани). 13л на 100 :).

Ептен сум среќен.. Се намали за пола литар од минатото полнење :). Сега и јас не се мислам дали да запалам кола или не ради потрошувачка :)

Поздрав

Дарко :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #4873 на: 13 Март 2013, 17:11:48 pm »
Цел резеорвар , исклучиво градско возење (кратки релации, тргни-застани). 13л на 100 :).

тоа е околу 1060 денари / 100 км или околу 10 ден / км

;D

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #4874 на: 13 Март 2013, 17:14:36 pm »

тоа е околу 1060 денари / 100 км или околу 10 ден / км

;D

Претходно беше 1090 мкд на 100 км. :)

поздрав

Дарко

п.с.Се мислам дал да почнам да возам такси ама ќе почекам уште малку ако се намали за уште пола литар