Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2211796 пати)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #12660 на: 30 Април 2018, 11:38:05 am »
Тоа прави разлика?
Па најверојатно. Мојата логика е компјутерот по тие пловните сензори кога е полн резервоарот. Но јас обично собирам околу литар-литарипол после првото штракнување и 10ина секунди пауза. Тие
 првите 20ина километри со тие еден-два литри резервоарот се еден  вид бакшиш затоа што во просечната потрошувачка на полн резервоар најверојатно ја зема во предвид. Претпоставувам само. А можеби и да не го зема како параметар воопшто.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #12661 на: 30 Април 2018, 11:41:39 am »
Хмм... Инчремудастинг :)

Мене ми е сеуште чудна разликата помеѓу показателите на компјутерот и „олд скул“ показателите кај Инсигнијата. Некако „олд скул“ ми се поверодостојни, пошо ебаго, точиш, возиш, си поминал километри, точиш пак и праиш проста математика... Зошто на компјутерот математиката му е „пооптимистичка“, стварно не ми е јасно  :-\
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #12662 на: 30 Април 2018, 11:43:48 am »
Олд скул мора да мериш на многу резервоари 5-6 за да се израмни. Инаку лесно може да има варијација при полнењето.

Инаку тоа е тоа.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14708
« Одговори #12663 на: 30 Април 2018, 11:45:36 am »

Мене ми е сеуште чудна разликата помеѓу показателите на компјутерот и „олд скул“ показателите кај Инсигнијата. Некако „олд скул“ ми се поверодостојни, пошо ебаго, точиш, возиш, си поминал километри, точиш пак и праиш проста математика... Зошто на компјутерот математиката му е „пооптимистичка“, стварно не ми е јасно  :-\

Кај Алфата ми е точен скрос. Дали градска, дали отворено. Како што кажува така и реално е.

Кај BMW-то, ми кради градска. Кај повеќето коли да речиме кога ќе возиш под 10-15км/ч колку е таму, покажува или l/h или -.--l/km. Овде отчукува потрошња како штоперица ;D ;D

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #12664 на: 30 Април 2018, 11:48:36 am »

Кога возиш само на отворено и константно без некои големи паузи е точен. Ама кога е во градски сообраќај измешан со автопат, па тргни-застани, па старт-стоп и наеднаш компјутерот станува оптимист. По некогаш му бегаат многу милилитри во запали-изгаси и тргни застани. Кај дизел е уште потерсене ради повеќекратното вбризгување за порамномерна работа, пеглање на издув и се разбира комбинацијата од пасивно-активна регенерација на ДПФ. Можно е и воопшто да не ги есапи тие циклуси во потрошувачката затоа што ги користи за еко норми, а не за возење. Да прашаш нема да ти кажат, деловна тајна.

Јас мислам дека и ЕУ6 бензинците имаат некакви тајни циклуси сврзани со инјектирање и работни температури. Понекогаш многу кондензација излегува позади мојот и мириса чудно.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #12665 на: 30 Април 2018, 12:06:52 pm »
Да га еем, на Лансерот беше дури безобразно точен... На ова знае да бега и по литро и кусур, затоа ептен ми доаѓа чудно.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #12666 на: 30 Април 2018, 12:39:23 pm »
Да га еем, на Лансерот беше дури безобразно точен... На ова знае да бега и по литро и кусур, затоа ептен ми доаѓа чудно.

Тоа е. Некои „инжињери“ измислуваат топли води и тоа ти е :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34292
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12667 на: 30 Април 2018, 13:02:31 pm »
Меганот исто е крајно точен.
На борд вели потрошил 52,5 литра од последното крцање до крај а пумпата вика наточено 52,4 литра исто крцање до крај. И тоа градско возење беше целото тоа последно полнење. Мене не ме чуди што се точни бордовите. Тие и треба да се сосем точни и да нема отстапки.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #12668 на: 30 Април 2018, 13:22:52 pm »
Меганот, што го имав, 1.5 дци, секогаш покажуваше на борд 0,5-0.6 помалку, секогаш точам до врв.
i30  пак ми покажува 0,3 помалку, освен последниот пат што ми покажа точно, и ме изненади.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #12669 на: 30 Април 2018, 13:46:57 pm »
Порано за потрошња викавме „Околу XX-XY“ (пример, „Околу 14-15 градска“). Сеа сакаме на втора децимала да нѝ биде точен бордот... не разумем :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #12670 на: 30 Април 2018, 14:08:41 pm »
мерката беше, троши над 10 и под 10

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #12671 на: 30 Април 2018, 14:41:01 pm »
Меганот, што го имав, 1.5 дци, секогаш покажуваше на борд 0,5-0.6 помалку, секогаш точам до врв.
i30  пак ми покажува 0,3 помалку, освен последниот пат што ми покажа точно, и ме изненади.

Кој мотор од која година?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #12672 на: 30 Април 2018, 16:05:26 pm »
мерката беше, троши над 10 и под 10

10 граЦка 8 отворена беше benchmark!

;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #12673 на: 30 Април 2018, 16:23:17 pm »
Југо 45 идеше под 10. 101 1100 кубика беше класика 10, ако иде над 10 ондак треба свеќици, платина, палец, разводна капа, карбуратор :D

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #12674 на: 30 Април 2018, 17:23:20 pm »

Кој мотор од која година?
1.5 DCI ,2005, 80 или 82 коња.
Првите години гледав, потоа ми беше гајле што вика бордот. Факт е дека од некоја причина не покажуваше точно.
Градска според точење, околу 6-6.5, автопат претежно 130 со клима, исто.