Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2222978 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #11805 на: 20 Април 2017, 00:50:12 am »
Кога стрелката за гориво е на пола, дали тоа значи пола резервар или 1/3? :)
Скоро кај сите коли кои сум ги поседувал, стрелката на пола никогаш не покажувала пола резервар, туку повеќе околу 1/3
Kako pola rezervoar e poveke od 1/3...?
Ti go razbira muabetov, ne pokazuva liniski, ama matematikava poslabo. koga e na pola stelkata, kaj shto pisuva 1/2 velis ustvari 1/3 e poln rezervoarot?

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6580
« Одговори #11806 на: 20 Април 2017, 07:42:33 am »
Па тоа вели ама ја мислам дека уствари е некаде измеѓу 1/3 и и 1/2 околу 40%.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9231
« Одговори #11807 на: 20 Април 2017, 08:28:07 am »
кај мене на елантрата мислам дека е баш пола пола, чудно ми беше на почеток иако не бев навикнат бидејки на ибицата не беше така.

ова според км до бензинска на полн и на пола кога гледам ми изгледа дека е баш вистинска пола :D

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #11808 на: 20 Април 2017, 08:47:47 am »
Првите 150-200км не мрда стрелката. Последните 200 забрзано паѓа. Сите стрелки за бензин се непрецизни.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #11809 на: 20 Април 2017, 08:54:03 am »
Првите 150-200км не мрда стрелката. Последните 200 забрзано паѓа. Сите стрелки за бензин гориво се непрецизни.

Не знам дигиталните покажувачи дали и колку се точни, особено во однос на аналогните со стрелка.

Ја пак би напоменал дека ми е чудно што борд компјутерот на Лансерот беше изузетно точен, до децимала, додека овој на Инсигнијава си поткрадува по 0,2 или 0,3 (покажува помалце од што реално троши).
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
« Одговори #11810 на: 20 Април 2017, 08:58:20 am »
Првите 150-200км не мрда стрелката. Последните 200 забрзано паѓа. Сите стрелки за бензин гориво се непрецизни.

Не знам дигиталните покажувачи дали и колку се точни, особено во однос на аналогните со стрелка.

Ја пак би напоменал дека ми е чудно што борд компјутерот на Лансерот беше изузетно точен, до децимала, додека овој на Инсигнијава си поткрадува по 0,2 или 0,3 (покажува помалце од што реално троши).
Зависи и километражата дали ти поткраднува. Ако на 100кмх на гпс колата ти покажува 105кмх, автоматски бордот ќе мисли дека се движиш побрзо за помала потрошувашка и ќе вади помал просек. До сега најпрецизно што сум приметил покажуваат пежоата
Зини да ти кажу.

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #11811 на: 20 Април 2017, 08:58:36 am »
Кај мене кога е фул тенк, до половина мислиш дека вечност поминала додека го потрошиш горивото. Дојде ли под половина резервоар, паѓа ко банџи.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9231
« Одговори #11812 на: 20 Април 2017, 10:02:59 am »
Првите 150-200км не мрда стрелката. Последните 200 забрзано паѓа. Сите стрелки за бензин се непрецизни.

кај мене почнува после 40км да реагира стрелката, затоа и мислам дека е доста точен во однос на тоа дали кога е на пола стварно е на пола.

може и дека покажувачот е голем само по себе па мора да се мрда :D

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6580
« Одговори #11813 на: 20 Април 2017, 10:52:24 am »
Ако ептен набутам до крај гориво кај мене горе доле некаде после 100км почнува да иде надоле стрелката. Кај меганот се случуваше и после 150км некогаш ако возиш на отворено 100ка на саат да не паѓа. Што поголем резервоар тоа подобро.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17782
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #11814 на: 20 Април 2017, 13:34:37 pm »
Цитроен Ксара од фул да мрдне стрелка треба да поминат 120+ километри. Исто како и кај многу други што пишале тука, ~400 километри од фул до пола, од пола надоле во free-fall мод влага ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #11815 на: 20 Април 2017, 13:43:00 pm »
На 159 у слободен пад е стрелката :D 9.81m/s2

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #11816 на: 20 Април 2017, 13:49:44 pm »
Ај спореди ги двете алфи дизел и бенѕин со 200кс. Ни кажа веќе за потрошувачката, кажи друго сега, како се возат, како се осеќа снагата во двете кАлфи?

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #11817 на: 20 Април 2017, 18:11:48 pm »
Не знам што конкретно би споредувал.
Едната е турбо дизел, другата турбо бензин
Едната е автоматик, другата мануелец
Едната вози на 19-ки, другата на 18-ки
Едната вози фабричка Ti суспензија, другата вози Eibach -3cm
Ednata ima Ti опрема, другата има Turismo Sport опрема.

Тежината од 2.4 + автоматикот, се осеѓа саглам. Веројатно и додатната опрема како навигации, сончеви покриви, bose озвучувања и сл. придонесуваат за екстра тежина.
Јас дизел без автоматик не би земал. Одлична симбиоза се. Поспор беше дизелот, од било која брзина, уште пред да метнам Novitec box. И од старт, и од 40, и од 60 и од кај сакаш..
Едната е брз крузер, другата повеќе сака кривини. Удобноста е речиси иста.
Ti има прекрасни кожни седишта. Мојата има солидни седишта кожа со текстил.
Другите геџети, како сензори за дожд, ксенони, навигација, сончев покрив итн, надокнадвуаат за перформансите.
Дизелот има повеќе звук од бензинецот. И тоа во кабина е доста интересен звукот. Скоро недизелски. Во лер, се осеќа дека е дизел, во возење знаеш дека е дизел.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #11818 на: 20 Април 2017, 18:25:37 pm »
Ne sum vozel alfa automatik, no vikaat deka necinel menjacot. Vistina ili laga?

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4023
« Одговори #11819 на: 20 Април 2017, 18:27:15 pm »
Деновиве ивозени 500км. скоро сите по дожд и ветар па следствено и поголема потрошувачка 5.3л/100км
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"