Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2057596 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #10545 на: 20 Јуни 2016, 12:19:32 pm »
Со 86кс без проблем може да држи и 140кмх на темпомат. Има максимална од 175 (185 по спидо)

Не би рекол дека ќе е до толку „без проблем“... Значително ќе ти зголеми потрошња, и воедно верувам дека 1.5 дЦи со 86 КС, не звучи баш као „Новогодишен концерт со Виенска Филхармонија“, на таа брзина, на што знам колку обртаи.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #10546 на: 20 Јуни 2016, 12:25:30 pm »
...ова/она - лезет вожња....

Едно мочање/полнење нафта и се што си заштедил иде у неповрат. Еднаш од кајшто живеам (на граница до Холандија) до излезот на Германија доле кај Пасау (околу 700 километри) ги минав за некоиси 5 часа.
Освен нон стоп на штрек и висока концентрација заради динамиката на возењето и замор, ништо друго ќар.

Многу време се маткам по патиштата на релативно долги релации, сите можни начини на пристигање сум ги практикувал, за на крај да завршам на лезет вожња. 110-130 на темпомат.

Порано дури ни не застанував за одмор (освен за нафта, ВеЦе, граници). Цепав по 2200 км во еден здив.
Сега, застани ваму, застани таму, седни у тоа кафанче, те стемни негде, најди си мотел, итн. Не вреди ризикот од брзо возење, и многу километри.   :D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55052
  • Махер
« Одговори #10547 на: 20 Јуни 2016, 12:41:02 pm »
Не знам зашто е толку паѓање у несвест... Колата е 86 КС, и таа брзина е таман, за да се патува безбедно и економично, без да биде влечкање. Не е брзо, ама не му е на секој поентата да си ја малтретира колата и да фрла пари за гориво, само за да стигне (можда) 15 минути порано (доколку се вози со разумни брзини).
Башка, ако бил со друштво, муабетче, темпомат, ова/она - лезет вожња.
Натенане.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6544
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #10548 на: 20 Јуни 2016, 14:20:18 pm »
140км/ч = над 3000 вртежи, во 5-та

над 120 негде воопшто не е пријатно вкабина од моторот што се слуша,
барем мене ми е непријатно, а и сигурно во фејслифтот со 5 коња појќе е слично.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #10549 на: 20 Јуни 2016, 15:23:30 pm »
Јебига дизел ...

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #10550 на: 20 Јуни 2016, 15:32:58 pm »
Круза бе и битно обртаите се на 2400.. Тоа што бучи и вибрира внатре занемарливо е...  На 120-ако бучи внатре до толку да е непријатно јебеш му матер на такво ауто...

« Последно менување: 20 Јуни 2016, 15:41:40 pm Allexxander »

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #10551 на: 20 Јуни 2016, 15:33:35 pm »
Во Megane III 1.5 DCI 110 моторот е прилично тивок на високи брзини (170-200), ветерот е тој што пречи.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #10552 на: 20 Јуни 2016, 16:06:39 pm »
Прки, секоја чест. Најсериозно, секоја чест. Јас не би издржал.

Субјективно, јас да возам така до Белград ќе биде небезбедно. Ќе заспијам.
Не е толку страшно верувај муабетче ова она плус темпомат и не се замараш многу, лабаво е.

Не знам зашто е толку паѓање у несвест... Колата е 86 КС, и таа брзина е таман, за да се патува безбедно и економично, без да биде влечкање. Не е брзо, ама не му е на секој поентата да си ја малтретира колата и да фрла пари за гориво, само за да стигне (можда) 15 минути порано (доколку се вози со разумни брзини).
Башка, ако бил со друштво, муабетче, темпомат, ова/она - лезет вожња.

За брзо воопшто не е, токму ова болдираново е најбитно за мене.

Со 86кс без проблем може да држи и 140кмх на темпомат. Има максимална од 175 (185 по спидо)
Може да држи не викам не ама економичноста не таа истата како со 115. За крајна си сосема у право, толку е 185 ама на 4400 вртежи да ја цедиш долго.

Не би рекол дека ќе е до толку „без проблем“... Значително ќе ти зголеми потрошња, и воедно верувам дека 1.5 дЦи со 86 КС, не звучи баш као „Новогодишен концерт со Виенска Филхармонија“, на таа брзина, на што знам колку обртаи.

Значително зголемена потрошња со 1 литро плус најмалце и бука која се јавува во кабина со која не се чуствувам удобно.

...ова/она - лезет вожња....

Едно мочање/полнење нафта и се што си заштедил иде у неповрат. Еднаш од кајшто живеам (на граница до Холандија) до излезот на Германија доле кај Пасау (околу 700 километри) ги минав за некоиси 5 часа.
Освен нон стоп на штрек и висока концентрација заради динамиката на возењето и замор, ништо друго ќар.

Многу време се маткам по патиштата на релативно долги релации, сите можни начини на пристигање сум ги практикувал, за на крај да завршам на лезет вожња. 110-130 на темпомат.

Порано дури ни не застанував за одмор (освен за нафта, ВеЦе, граници). Цепав по 2200 км во еден здив.
Сега, застани ваму, застани таму, седни у тоа кафанче, те стемни негде, најди си мотел, итн. Не вреди ризикот од брзо возење, и многу километри.   :D

Понекогаш се случува истите што ме прелетале да бидат 2-3 коли пред мене на патарина.

140км/ч = над 3000 вртежи, во 5-та

над 120 негде воопшто не е пријатно вкабина од моторот што се слуша,
барем мене ми е непријатно, а и сигурно во фејслифтот со 5 коња појќе е слично.

130км/х на 3000рпм, со овие вртежи престанува и тишината внатре. Почнува да се осеќа дека моторот се мачи и бучи троа.

Јебига дизел ...

А па бензинот со 86 коња змај е  :D

Круза бе и битно обртаите се на 2400.. Тоа што бучи и вибрира внатре занемарливо е...  На 120-ако бучи внатре до толку да е непријатно јебеш му матер на такво ауто...

Не е до толку буката јака туку непријатна е за слушање над 130

Во Megane III 1.5 DCI 110 моторот е прилично тивок на високи брзини (170-200), ветерот е тој што пречи.

Во Меган 2 1.5 дЦи 106 коња комплетна тишина е до 150 км/х над 150 има минимална бука. Но тоа се должи на 6та брзина и 20 коња плус. Да не беше толку голема разликата во зелениот картон на овој со 86 коња немаше ни да помислам да вадам.
Мегане 3 има одлична звучна изолација и плус 170-200 ги тера на 3800 вртежи макс. со тоа што моторот не се форсира толку.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #10553 на: 20 Јуни 2016, 16:30:03 pm »

Фино.
Кога веќе збориме за коли што немаат врска со муабетов, во Bentley Flying Spur при 285 км/ч ништо нема... никаква бучава ни од моторот, ни од ветерот, ни од ништо.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #10554 на: 20 Јуни 2016, 16:33:58 pm »
Нема врска со муабетот? Скоро истата кола со скоро истиот мотор.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #10555 на: 20 Јуни 2016, 21:19:43 pm »
Просечна потрошувачка од Скопје до Неи Пори 5.8л на 100км.
До граница просечна брзина 123, до Неи Пори падна на 104. Односно до граница возено е 160-170 на автопат, а по клисурите колку се може, во зависност од сообраќајот. Во Грција 110-130 возено.

Голф 5 1.9. Си фали 6-та брзина за над 150, да не се мачи моторот над 3000 врт. да мора да врти.

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 673
« Одговори #10556 на: 20 Јуни 2016, 21:49:47 pm »
Скoпје-Стaврoс-Скoпје.

Кoн Стaврoс вoзенo сo темпoмaт 130км/ч. oсвен пo клисурите,1 сaaт чекaње нa грaницa сo пуштенa климa, дoдекa зa врaќaње кoн Скoпје , пoсле влез вo Мaкедoнијa, пoрaди гoлемиoт брoј нa вoзилa, aвтoбуси и кaмиoни бев принуден дa ги држaм oбртaите нa висoкo нивo пoрaди честите престигнувaњa и брзинa нaд 140км/ч.

Honda Civic 1.8 i-vtec

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17606
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #10557 на: 20 Јуни 2016, 21:57:26 pm »
Гостивар - Лептокариа - Гостивар, со возило Ford Fiesta mk7 1.4 TDCi:

Изминати: 686 километри
Просечна брзина: 88 км/ч
Потрошувачка: 5.7 л/100км

Подетално:
Гостивар - Лептокариа: возев јас, со просечна брзина 109 км/ч, без гужви на граница и патарини, со клима, потрошувачка беше 6.2 л/100км.
Лептокариа - Гостивар: возеше братучетка ми (зошто јас многу брзо сум возел ;D), и затоа бројките се намалија на горенаведените. Исто така наместо за точно 4 часа како кога возев јас, стигнавме за скоро 5 часа :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #10558 на: 20 Јуни 2016, 22:55:32 pm »
Нема врска со муабетот? Скоро истата кола со скоро истиот мотор.

Да, нема врска со муабетот.
Би требало да можеш да произлезеш со нешто боље од "скоро истата кола со скоро истиот мотор".
Тресење глупости...

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11754
  • Архитект
« Одговори #10559 на: 20 Јуни 2016, 23:50:32 pm »
Скoпје-Стaврoс-Скoпје.

Кoн Стaврoс вoзенo сo темпoмaт 130км/ч. oсвен пo клисурите,1 сaaт чекaње нa грaницa сo пуштенa климa, дoдекa зa врaќaње кoн Скoпје , пoсле влез вo Мaкедoнијa, пoрaди гoлемиoт брoј нa вoзилa, aвтoбуси и кaмиoни бев принуден дa ги држaм oбртaите нa висoкo нивo пoрaди честите престигнувaњa и брзинa нaд 140км/ч.

Honda Civic 1.8 i-vtec

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Не се гледа добро. Колку испадна просечна потрошувачка?