Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2057585 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #10515 на: 09 Јуни 2016, 12:30:33 pm »
Клабери, не заборавајте дека кога ги возите колите на резерва, со цел што поголем ефект од новото гориво, во тој момент возите на најпрљавото гориво и по мене сосема нормално е колата полошо да се однесува ... Нормално, после точите ново свежо гориво и оп...чудо :)

Да не е плацебо у прашање :)

малку не ти е точна констатацијава, од проста причина што возилата си имаат вградено филтри. за нафта, да речеме дека има можност да ти се затне филтерот за гориво, ама на бензин, апсолутно нема врска ова што го збориш, затоа што во споредба со нафтата, бензинот е многу по течен, секоја дупка, секоја кривина, секое цик-цак вртење со волан, бензинот толку многу се меша низ резервоар (потешко се меша супа во тенџере на шпорет со кутлача да го мешаш), така да од прво полнење до последна капка миксот (што и да имаш во резервоар) е потполно ист.

разликата е што кога се вози на резерва, можно е извесни талози (доколку воопшто ги има) од дното на резервоарот да ги повлече и да го исчисти резервоарот а да го напуни филтерот, ама како што реков за нафта, за бензин НЕ!! апсолутно нема логика тоа што го збориш, дека кога ке тури нов бензин колата му иде подобро затоа што бензинот е НОВ а тој во резервоар ти бил стар.. уауу... во резервоар може да му биде 1 недела... тој во цистерна може да е лежен и 3-4 месеци.. хехехе... ама ај да речеме дека тоа и не е докажливо лесно овака на форум, збориме за снагата и влечењето... што прајме со потрошњата за која сите велат дека им троши помалку? или и тоа е прогресивно, на секој наполнет резервоар, се помалку им троши, па по прогресија, за 1-2 години више нема да им троши ич или пола литро на 100 км ке се позиционира како стандард потрошња? да беше некој друг, ке му пишев дека треснал тешка зелена глупост, со постот од погоре што го цитирав...

а тебе Јасна Видиковска, ти се јави ли сега? ;) :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43936
  • Il Moderatore
« Одговори #10516 на: 09 Јуни 2016, 12:42:36 pm »
Клабери, не заборавајте дека кога ги возите колите на резерва, со цел што поголем ефект од новото гориво, во тој момент возите на најпрљавото гориво и по мене сосема нормално е колата полошо да се однесува ... Нормално, после точите ново свежо гориво и оп...чудо :)

Јас сум сигурен дека на 159-ката не е плацебо, подобро ми работи колата на горивото од Супертрејд (и Топтрејд исто) отколку окта/лук/макпетрол, а може и да го докажам тоа ако морам.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3913
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #10517 на: 09 Јуни 2016, 12:58:27 pm »
Исто така. Колава ја иам 2 и кусур години, точено цело време на Макпетрол... Ваљда знам да си приметам разлика на своја кола, нели..

Не е плацебо, 100%.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3031
« Одговори #10518 на: 09 Јуни 2016, 13:00:50 pm »
И јас точам нонстоп на макпетрол. Еднаш ставив на лукоил и во лер ми накачи обртаи многу малку и имав зголемени вибрации на педалите.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #10519 на: 09 Јуни 2016, 13:30:54 pm »
Се на се, успеавте да доловите тестирање под идентични услови :)

Вистина се јави :)

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 792
« Одговори #10521 на: 09 Јуни 2016, 14:49:23 pm »
Во Прилеп кој бензиски носат од Shell? Овие Супертрејд гледам се само во Скопје, имаат само една бензиска
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #10522 на: 09 Јуни 2016, 15:04:43 pm »

Јас сум сигурен дека на 159-ката не е плацебо, подобро ми работи колата на горивото од Супертрејд (и Топтрејд исто) отколку окта/лук/макпетрол, а може и да го докажам тоа ако морам.

Ај баш..

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10523 на: 09 Јуни 2016, 15:24:41 pm »

Ај баш..
Не морам.  

Во Прилеп кој бензиски носат од Shell? Овие Супертрејд гледам се само во Скопје, имаат само една бензиска
Види тука, имаат листи кај дистрибуираат.... https://www.facebook.com/supertrademk/?fref=nf

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #10524 на: 09 Јуни 2016, 16:06:36 pm »
Ај бе Симе, сними моментална на 150кмх 2-3 пати на еден ист пат, со Макпетрол, да извадиме просек.
Потоа 2-3 видеа со истите услови но со Шел.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #10525 на: 09 Јуни 2016, 16:17:48 pm »
Види тука, имаат листи кај дистрибуираат.... https://www.facebook.com/supertrademk/?fref=nf

Као демек носеле во Салида, која ја запамтив, оти детево викаше дека е најлоша бензинска во МК:

Јас на ЈТД моторите кои ги возам во последните 3-4 години (истиот мотор, во Пунто, 147ка и Крома), турам Ултра Дизел Јет од Макпетрол. Имам пробано од Лукоил, но колите подобро работат и помалце трошат со гориво од Макпетрол. Некои 10.000 км турав Био Јет од Макпетрол, пумпашот ми го препорача демек поекономична ќе била колата, но не осетив некоја реална разлика, па си се вратив на Ултра. Додека на моторот тураме 95ка бензин од Лукоил, затоа што често пати со бензин од Макпетрол се случуваше да не прима како што треба, а и помалце километри врвевме со исто количество на бензин.
Само една препорака: никогаш не турајте од Салида Петрол во Прилеп. Неколку пати имам турено заради што бев приморан, и последниот пат се случи да не поминам ни 100км градска со 10 литри дизел гориво.

Така да малце контрадикторни се ставовиве.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10526 на: 09 Јуни 2016, 16:29:39 pm »
Секој може да си проба дали му одговара горивото. Може на некој ќе му се погоди. Мене некој пред година дена да ми кажуваше дека на Супертрејд ќе точам или на Топтрејд, ќе му кажев дека е будала и да се гони у 3 лепе. Среќа прочитав дека носат Shell од Coral, па се решив да пробам. Иначе ќе бркав духови по екуа и сензори на колата до ден днешен.

Отсутен TheHeatIsOn

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 515
« Одговори #10527 на: 09 Јуни 2016, 17:02:10 pm »
A Kade se naogja taa benzinska Simo ?

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3913
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #10528 на: 09 Јуни 2016, 17:19:52 pm »
A Kade se naogja taa benzinska Simo ?
првомајска, до супер тинекс. :)

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 673
« Одговори #10529 на: 09 Јуни 2016, 17:55:39 pm »
Сaмo штo видoв цистернa брендиранa сo лoгo и Shell нaтпис, сo мк тaблици нa булевaр Србијa вoзеше кoн Цементaрa

Sent from my LG-D855 using Tapatalk