Мерев деновиве километража нафта од лукоил.. со 200 денари поминувам околу 100км.. (нормална вожња низ град, верувам со штедење дека ќе потроши уште помалку)...
Рачунав и дојдов до заклучок дека ако возев бензинец што троши 10л/100км за 30.000км ќе потрошев 165.000 денари (2600 евра)..
Клиото што троши 4.8л/100 км за 30.000км потрошив 60.000 денари (1000 евра)..
Според новите цени на горива..
Ако сум грешка нека ме поправи некој.. тука е разлика од 1600 евра..
грешка си и тоа голема, затоа што треба да споредуваш исто возило со адекватно истиот минијатурен мотор.. рено клио бензинец со таа минијатура троши меѓу 5 и 6 бензин, т.е. рачунај на 5,5 просек... и тогаш, ако колата е на плин, ДЕФИНИТИВНО бензинецот ке потроши помалку од дизелот гледано во пари... сепак за едно си во право... кога би се компарирале бенизн (не плин) вс дизел, дизелашот ке потроши помалку во пари и во литри... но за тоа потрошено мноогу повеќе ќе загади... од трета страна, ако постоеше некоја евтина опција за дизелот да се конвертира на гас, сигурен сум дека и тоа ке го правеа луѓево, за да намалат на трошоци... затоа од моја гледна точка (гледано со мои очи и мој ум) бензинецот е во секој поглед поевтин и за возење и за одржување во однос на дизелот, бидејки е лесно да му се довгради плински у ред, а и повеќе пати е докажано дека бензинецот е поевтин за сервисирање во секој поглед од дизелот...
ај сега одново направи ги математиките за потрошња, ама со правите параметри... пробај и со бензин и со плин, за да добиеш прави податоци... ке заклучиш дека дизел вс бензин, победник дизелот, дизел вс плин, победник е плинот, но користи реални податоци, а не од ракав истресени како погоре што напиша, дека ако ете, возев бензинец што троши 10... реални податоци на исти возила, затоа што ете и јас, со моите 12,5 просечни плин, можам да компарирам со некое возило кое троши 15 нафта, и има да биде и поише од очигледна разликата...
едит...
кога сме кај не еднаквоста на потрошњата, можам да ти речам дека јас и ти во пари гледано имаме сличен трошок за возење... да речеме ќе излеземе на автопат, и ќе возиме 150 цело време.. ти со клиото јас со волот.. оверал, на крајот ке бидеме скоро исти со потрошња, (во пари гледано) само што ти возиш шпоретче тесно на нафта, а јас возам огромна комотна животиња на плин. тука е одлуката за што сакаш и колку сакаш. секој си го прави својот избор.. и на крај се сведува само на субјективното убедување околу изброт на погонско гориво... мене никако неможеш да ме натераш дизел агрегатите да ги сакам, без оглед која врвна и револуционерна технологија е употребена во нив... тоа е тоа..