Автор Тема: Електрични автомобили и хибриди  (Прочитано 567739 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29808
    • CARclub.mk
Одг: Електрични автомобили и хибриди
« Одговори #600 на: 04 Април 2014, 19:39:13 pm »
Зависи како гледаш на тоа. Во Македонија, каде што се сведува на имање едно возило во фамилијата (заради куповната моќ, односно недостаток на истата), да, нелогично е електрично возило да чини колку добро опремен фамилијарен хечбек.

Во Германија Nissan Leaf кошта 23.000 евра (еве, баш сега гледам). Ако на Ханс му требаат 6 месеца да заработи за Leaf (наместо 10 години, колку што му требаат на Димче), нема зошто да не го вози низ град.

Еве, гледам дека e-up! кошта 26.000 евра. Да го оставиме на страна фактот дека некој во Volkswagen очигледно пие од погрешна чешма, 26.000 евра се за Германец прифатлива варијанта, особено ако може да го земе на кредит или лизинг за 100-150 евра месечно.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #601 на: 04 Април 2014, 20:03:22 pm »
Море батали тоа, којзнае каква плавуша со добра нога има Ханс :)

Отсутен china ev

• Почетник
  • *
  • Пораки: 11
« Одговори #602 на: 04 Април 2014, 20:39:02 pm »
Се зависи од џебот. Можеби некој од вас може да си дозволи полуксузен автомобил од овој тип. За поголемиот број Македонци па и балканци овие суми се преголеми. Да се навратиме неколку години наназад кога дојдоа кинеските скутерчиња беа никакви ама сепак најпродавани тоа е нашата куповна моќ и јас зборувам токму за тоа. Да не се летаме по недостижни работи. Во Македонија се продадени само 3000 нови автомобили минатата година а неколку пати повеќе автомобили на старо. Тоа е голема разлика која со овие автомобили може да се намали. Зашто да купам некој Меган за 4000 евра кога за 7000 ќе купам електричен кинез. Разликата ќе ја вратам за 3 години.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20146
« Одговори #603 на: 04 Април 2014, 20:40:48 pm »
Се знае за 7000 евра нова кола каква може да биде.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20703
« Одговори #604 на: 04 Април 2014, 20:45:27 pm »
Пошто Меган е кола, електричниот Кинез е усисивач.

Со Меганот можеш на одмор да отидеш, со Кинезот можеш до Драчево (ако не те фати гужва на Првомајска).
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
« Одговори #605 на: 04 Април 2014, 20:49:46 pm »
Се знае за 7000 евра нова кола каква може да биде.
Жали боже. Особено ако не е од ЕУ и има давачки во таа цена.

Но, електрическите коли се поефтини за правење од фосилните. Па заштедуваат и во мотор и во пренос и во менувач и многу други места.

Прашање е и сигурноста.

Отсутен china ev

• Почетник
  • *
« Одговори #606 на: 04 Април 2014, 21:11:18 pm »
Кина има еден феномен производите се многу ефтини гледано од наш аспект но тоа не значи и дека не се квалитетни. Во прашање е голем пазар кој сам по себе ја намалува цената. Не ме разбирајте погрешно јас не инсистирам на моето мислење туку се трудам да ја разберам вашата логика. Ако треба ќе гладувам ама ќе возам скапа кола. Тоа на запад па ни во Кина не поминува. А кога сме кај половни коли ми бараат 150 евра за една сијаличка за ербег требало пола волан да се мења не дај боже да ти се расипе дизна или бош пумпа. За мојата плата тоа е превише.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #607 на: 04 Април 2014, 21:13:42 pm »
Има кинески возила тука па сите ги фалат. Има и еден куп други кинески ствари и тие сите ги фалат.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #608 на: 04 Април 2014, 21:36:04 pm »
Зошто да ја разбереш „нашата“ логика? Прво и основно, колективно ги вреѓаш сите на форумов. Второ - да, Кина ја намалува цената, но Кина сега за сега сè уште е технолошки многу поназад. Ја имаат предноста што имаат пари и можат да купат технологија и знаење, но сепак каскаат кога настапуваат со самостојно направен продукт.

Мање-више, единствено возило на струја што вреди е Тесла.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
« Одговори #609 на: 04 Април 2014, 21:39:01 pm »
Допрва доаѓаат чисти електрични возила. Тесла е ајфонот што ќе се ископира од Корејците, а подоцна и Кинезите.

Отсутен china ev

• Почетник
  • *
« Одговори #610 на: 04 Април 2014, 21:49:42 pm »
Истите коментари биле давани и за јапонците пред 40 тина години и да не заборавиме какви беа мобилните пред 15 тина години па ако сакате и сите возила. Светот оди напред а Кина уште побрзо.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14398
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #611 на: 04 Април 2014, 21:51:33 pm »
Прво нека се докажат.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #612 на: 04 Април 2014, 21:52:02 pm »
Да не заборавиме и какви беа кинеските мобилни до пред некоја година. А не се ни сега нешто поарни.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #613 на: 04 Април 2014, 21:58:36 pm »
Истите коментари биле давани и за јапонците пред 40 тина години и да не заборавиме какви беа мобилните пред 15 тина години па ако сакате и сите возила. Светот оди напред а Кина уште побрзо.

Кој ја носи технологијата за електрични автомобили напред? Тесла или Кинезите?

Отсутен china ev

• Почетник
  • *
« Одговори #614 на: 05 Април 2014, 22:03:08 pm »
Извинување до сите кои се најдоа повикани во претходниот текст. Јас немам намера да сменам нечие мислење само сакав да го опипам пулсот на македонскиот пазар за вакви автомобили. Очигледно не би имале успех според вас. Ви благодарам на разбирањето.