Автор Тема: Електрични автомобили и хибриди  (Прочитано 616799 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44368
  • Il Moderatore
Одг: Електрични автомобили и хибриди
« Одговори #1890 на: 20 Февруари 2020, 17:41:37 pm »
Тебе очигледно те забавува преодот од стенд-стил до моментот кога ќе почнеш да се движиш. Тоа сигурно најдобро го прават Елетричните Возила.
Мене многу повеќе ме занима и повеќе ме забавува возилото кое е веќе во движење. Транзиција од кривина во кривина, колку може (јас) да се справам со контролата врз возилото, дали има бодирол, дали треба да висам на воланот во кривини, дали кога ќе ја атакувам кривината прво ќе пушти задниот или предниот дел или уште подобро кој е балансот за да добиеш контролирано лизгање на целото возило.. ехее, колку повеќе уживанции има во една кола од тоа дали била најбрза од нула до незнамколку... ехееее..
Мал поздрав до прдешките у Тесла:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
« Одговори #1891 на: 20 Февруари 2020, 17:46:44 pm »
Поздрав, поздрав... ;D

Musk’s plans for the Roadster include breaking a number of new records, including acceleration times of 0 to 60 mph in 1.9 seconds, 0 to 100 mph in 4.2 seconds, and a quarter-mile in 8.8 seconds.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1892 на: 20 Февруари 2020, 18:02:29 pm »
Сигурен сум дека ќе ги оствари плановите.
Само на долги стази не е така брза. На пример: кој побрзо ќе помине 1000км? Или, кој побрзо ќе стигне од Скопје до Ровињ?

3 min. 1000km. vs 75min. за 450-500км  :'(

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #1893 на: 20 Февруари 2020, 18:11:40 pm »
Ех..за чарџање ако e до пред 2-3 години се полнеа по цела ноќ и повеќе, а сега се полнат и за саат време.

За некое време ваљда ќе биде и 15 min 1000 км, ама  за 0 денари,не? :)

Ја не се крстам во електрик карс, ниту сум скроз убеден дека е иднината во нив. Дури се чудам зашто не се вложува повеќе во LPG технологија.
Али дефинивно уживам во моменти како видеата  на претходната страна поради причини кои ги образложив.

Иначе и кај Модел 3 кој е предвиден за одење на работа и оставање деца во школо, не е е само перформанс на права линија.
Крис Харис ги извозе и двете на кратка стаза и Алфата пак изгуби...ако не си догледал до крај.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1894 на: 20 Февруари 2020, 18:14:31 pm »
Ех..за чарџање ако e до пред 2-3 години се полнеа по цела ноќ и повеќе, а сега се полнат и за саат време.

За некое време ваљда ќе биде и 15 min 1000 км, ама  за 0 денари,не? :)

Ја не се крстам во електрик карс, ниту сум скроз убеден дека е иднината во нив. Дури се чудам зашто не се вложува повеќе во LPG технологија.
Али дефинивно уживам во моменти како видеата  на претходната страна поради причини кои ги образложив.

Иначе и кај Модел 3 кој е предвиден за одење на работа и оставање деца во школо, не е е само перформанс на права линија.
Крис Харис ги извозе и двете на кратка стаза и Алфата пак изгуби, ако не си догледал до крај.

Го догледав секако, уште одамна е гледано, и убаво си вика чоекот - по кривини е канта, ама кога ќе стиснеш на „гас“, надокнадува. Така да перформансот останува само на права линија, по кривините - виси си на волан.

Јас па сум убеден дека иднината е во електричните, ама забавата не. 

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #1895 на: 20 Февруари 2020, 18:22:11 pm »
Чек да видиме од Roadsterot што ќе биде, па ќе збориме и за забава.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1896 на: 20 Февруари 2020, 18:32:26 pm »
Види, F40 одамна е технолошки надминато ауто, ама е далеку попосакувано од било кое модерно „еколошки прифатливо“ суперауто. Знаеш зошто? Затоа што може да „станеш едно“ со F40, симбиотична комбинација човек-машина. Тоа никогаш нема да го имаат електричниве прдалца без разлика колку совршени резултати прават на хартија и на стаза.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1897 на: 20 Февруари 2020, 18:32:45 pm »
Родстер ќе е милијарда евра.

А дека се полнат за саат време дека се полнеле... Сииигурно. Ако се снајдеш за 1ч како да уклучиш, и ако е ултра суперчарџер и ако има слободен ултра суперчарџер... Итн, итн.

Електрика за по дома.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #1898 на: 20 Февруари 2020, 18:47:06 pm »
Полека бе дечки, перспектива малце.
И пред 2 века имало луѓе кои тврделе дека коњска кочија е врвниот доживљај и нема шанси да е позабавно во некоја horseless прдалка со рачка напред која се врти однапред за да запали...

И јас си обожавам Хелкат и Демон али не сум слеп да видам што се случува кога ќе застанат до Тесла..ете на правец.

Ако сакаш до 100 ка за под 2 секунди, јбг..си кошта...

The Tesla Roadster is expected to retail for $200,000 as a base price, dependent on a $50,000 reservation. A special “Founders Series” model, limited to just 1,000 cars, will cost $250,000 with the reservation dependent on full payment. Tesla has plans for even more upgrades from these base models.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1899 на: 20 Февруари 2020, 18:48:25 pm »
Полека бе дечки, перспектива малце.
И пред 2 века имало луѓе кои тврделе дека коњска кочија е врвниот доживљај и нема шанси да е позабавно во некоја horseless прдалка со рачка напред која се врти однапред за да запали...

И јас обожавам Хелкат и Демон али не сум слеп да видам што се случува кога ќе застанат до Тесла.

Ако сакаш до 100 ка за под 2 секунди, јбг..си кошта...

The Tesla Roadster is expected to retail for $200,000 as a base price, dependent on a $50,000 reservation. A special “Founders Series” model, limited to just 1,000 cars, will cost $250,000 with the reservation dependent on full payment. Tesla has plans for even more upgrades from these base models.
Електрика е иднината, литиумски батерии се минатото.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #1900 на: 20 Февруари 2020, 18:49:26 pm »
И сериозно мислите дека компанија која паралелно развива ракетна технологија не знае да направи брза и  забавна кола по кривини?
Позабавна, побрза и подобра од Ферари од пред 30 години?

Really? :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1901 на: 20 Февруари 2020, 18:52:57 pm »
И сериозно мислите дека компанија која паралелно развива ракетна технологија не знае да направи брза и  забавна кола по кривини?
Позабавна, побрза и подобра од Ферари од пред 30 години?

Really? :)

Не знае. Става прдешки на жмигавци и „Light and door dance".
Мислам, ок... може е забавно тоа за син ми од 8 години, ќе го фасцинира дефинитивно. Ама не знае да стави седишта кои држат тело, не знае суспензија да направи како што треба, гумите ќе ги „снема“ за два круга на ринг од тежина итн... не знае....

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #1902 на: 20 Февруари 2020, 19:04:02 pm »
Си ги трола сите бе... поготово оние "имам бензин уместо крви у венама" типови. ;D

Им вика :

"Глејте мојава заебанција што им прави на вашите "internal combustion masterpieces" со потпшана плочка од механичарот на капакот од моторот..и тоа за упола цена."

"Тек па ако се уозбилам...ај што ќе се катапултира до 100ка за 2 секунди, него може да напраам и да полета..";D

Реално, на светов му требаат многу повеќе луѓе како Маск, а што помалку како манки лаверот Винтеркорн и компанија.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1903 на: 20 Февруари 2020, 19:16:40 pm »
Јас не му се воодушевувам многу на Илон, пошто стана опасно пувало. Додека само имаше добри идеи за технолошки развој, океј беше, ама коа почна да им се пува на сите, не е ок. Последното испувување беше према Бил Гејтс, затоа што не купил тесла туку Тајкан. Сак мај дик Илон!

Пак ќе кажам, EV-ата се брзи, пребрзи, тоа одамна се знаеше, ама супер/хиперкар е многу повеќе од 400м правец. Вредностите се други. Некогаш е битно и која тетка го шнирала конецот на кожниот волан. Роботите на Тесла, не можат да те инволвираат во таа прикаска. Не знае да направи супер/хиперавтомобил. Знае да направи брз автомобил.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #1904 на: 20 Февруари 2020, 19:39:11 pm »
Jas, za razlika od tebe, najiskreno ne se osekam kompetenten da kazam sto ne znae da napravi covekov...
Ubeden sum isti muabeti postoele na vremeto za Nikola Tesla...

"Ja ti vikam deka poima nema od struja toj..Posledno mu se ispuval na Edison slusam...Sak maj dik Kole! "  ;D

A u meguvreme..