Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1996947 пати)

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #8010 на: 31 Август 2017, 15:12:23 pm »
Нема ништо лошо во тоа да продаваат постари гуми ама да не бидат по цена на гуми од иста година и да му биде посочено на муштеријата дека се со постар датум. Нека намалат цена 30-40 посто и одма ќе ги продадат.
Зини да ти кажу.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #8011 на: 31 Август 2017, 16:18:40 pm »
Contnentalki 195ki proletoska koga zbirav najniska ponuda bese 3600, so montaza...
« Последно менување: 31 Август 2017, 18:58:53 pm RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
« Одговори #8012 на: 31 Август 2017, 16:28:14 pm »
Цената е одлична за премиум гума од таа димензија.
Зини да ти кажу.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #8013 на: 31 Август 2017, 18:24:58 pm »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Држи вода или сепак ново си е ново?
vozeni/nevozeni, kako i da se skladirani, posle 7-8 godini samo za u kanta.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5205
« Одговори #8014 на: 31 Август 2017, 18:41:46 pm »
После Toyo за мене само они се врв премиум

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8015 на: 31 Август 2017, 22:22:55 pm »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Држи вода или сепак ново си е ново?
vozeni/nevozeni, kako i da se skladirani, posle 7-8 godini samo za u kanta.

У право си. Постеров го направиле по повод увозот на дефектни гуми или премногу стоени ради неколку евра пониска ебена набавна цена, тоест поголем профит за нив.
Нека ми пушнат од пурава кожна, не старееле пневматиците, црви и свињи ги јадат ами. Мајку ви еба.......

Треба да идам да зеам гуми за меганот и фелицијата. Најверојатно ќе одам со Hankook оваа година,

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
« Одговори #8016 на: 31 Август 2017, 22:45:09 pm »
По таа логика ако минуваш по 2000км годишно, треба нови гуми да фрлаш на секои 6 години.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #8017 на: 01 Септември 2017, 00:54:42 am »
Не се нови, стари се, само се неизвозени/неистрошени.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #8018 на: 01 Септември 2017, 17:22:52 pm »
Ми вратија од мотоцентар, 3400ден за Континенталот, претпоставувам за Премиум 5 и Еко 5, неколку стотки поефтина,
уште да најдам информација дали се inside/outsite да не знае некој, не можам да најдам. Такви ако се не земам.
?????
Kakva vrska ima dali se inside/outside. Sto ne ke procita covek na forum.
Idi najdi nekoi sto ne se, pa kazi sto si nasol.
Posle mislenja od korisnici bile merodavni, begaj be, treba da znaes koj ti zbori.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #8019 на: 01 Септември 2017, 23:16:06 pm »
Сите дирекциони гуми немаат Inside/Outside, туку правец на ротација. Најблизок пример повеќето зимски гуми.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6814
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #8020 на: 02 Септември 2017, 13:58:35 pm »
Ми вратија од мотоцентар, 3400ден за Континенталот, претпоставувам за Премиум 5 и Еко 5, неколку стотки поефтина,
уште да најдам информација дали се inside/outsite да не знае некој, не можам да најдам. Такви ако се не земам.
?????
Kakva vrska ima dali se inside/outside. Sto ne ke procita covek na forum.
Idi najdi nekoi sto ne se, pa kazi sto si nasol.
Posle mislenja od korisnici bile merodavni, begaj be, treba da znaes koj ti zbori.
Да не ти сликам сега, континенталот ТС850 што ги имам, имаат само насока на ротација, немаат специфицирано внатрешна и надворешна страна, како што посочи симо.

А, зошто јас барам симетрични летни гуми?
- Затоа што предните гуми ми се трошат повеќе од внатрешната страна, центрирани се тркалата, меѓутоа камберот не се подесува и ете не се троши гумата подеднакво по целата површина. Асиметричните гуми имаат надворешна и внатрешна страна, па заради тоа јас не можам да ги ротирам на тркало за да ги трошам подеднакво. И тука во игра доаѓаат симетричните гуми, било дирекциони или не дирекциони, не ми е битно, битно ми е што ќе можам да ја ротирам гумата на тркало.

Не се срами другиот пат и едуцирај се пред да постираш, поздрав.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8021 на: 02 Септември 2017, 19:34:40 pm »
Можеш да го ротираш. Го ставаш позади една сезона и се порамнува површината

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6814
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #8022 на: 02 Септември 2017, 21:21:50 pm »
Можеби, меѓутоа минимално ќе биди порамнувањето, а и имам заприметено на зимските и тие задните за нијанса повеќе се трошат внатрешно, дали дека обично уште 2-ца имам назад за на отворено... ама небитно пошто нив ги ротирам секоја година и не ми претставуваат проблем.

Тoyo Nanoenergy 3 ја најдов како симетрична со добра/ефтина цена па ќе видиме есенвава. (овие енерџи/еко читај пластика х))

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #8023 на: 02 Септември 2017, 21:30:42 pm »
Затвори го трагот на предните тркала максимално,  но во гра ици на толера ција,  (или +некој дел од мм,  во "жута" зона на машината за центрирање) и помалку ќе ти ги јаде.
За да менуваш од лева на десна страна и да ја рамниш така гумата,  ти требаат симетрични дирекциони.  Оние кои имаат правец на ротација и симетрична шара. Нешто вакво:

Но,  ќе треба од време на време да ги демонтираш од бандаш (кога ќе ги ротираш лево-десно).

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5205
« Одговори #8024 на: 03 Септември 2017, 00:26:06 am »
Можеби, меѓутоа минимално ќе биди порамнувањето, а и имам заприметено на зимските и тие задните за нијанса повеќе се трошат внатрешно, дали дека обично уште 2-ца имам назад за на отворено... ама небитно пошто нив ги ротирам секоја година и не ми претставуваат проблем.

Тoyo Nanoenergy 3 ја најдов како симетрична со добра/ефтина цена па ќе видиме есенвава. (овие енерџи/еко читај пластика х))
Колку е добрата цена?