Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1990783 пати)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #7785 на: 18 Мај 2017, 14:14:35 pm »
Eeeii kako sum se zaznal gi dadov Continentalkite za badijalaa, klasnii z's voa tekstov pred dve nedelii ne go pustii :(
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #7786 на: 18 Мај 2017, 19:43:56 pm »
Tekstot na carclub e los i skraten prevod od tekstot koj moze da se najde segde po internet sega. Na tyrereviews e mnogu podobro i pocelosno doloveno. Go ima i na ruskiot shina.guide
Edna nedorecenost e kaj muabetot so pastata za zabi i kondurite, ako na pastata i e pominat rokot ke ja frlime i skoro cela tuba da e, kondurite ako se celi ispukani ili gjonot im se odlepil nema da gi nosime. Nekoj ke svati ako gumite se 10 godini stari i seuste imaat 3 mm sara deka sigurno ke moze da gi vozi kakvi sto ima dosta kaj nas.
Stanuva zbor za istroseni gumi vo kratok ili normalen vremenski period vo koj smesata ne gi ima izgubeno mnogu svojstvata.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7787 на: 18 Мај 2017, 19:48:00 pm »
http://www.carclub.mk/2017/05/18/michelin-preporacuva-ne-gi-menuvajte-pnevmaticite-nepotrebno-rano/

Интересно признание.
Нека не серат Мишелин нека објаснат како се справува 1.6мм шара со аквапланинг.
Матер да им заебам преварантска.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #7788 на: 18 Мај 2017, 19:55:06 pm »
Под 4мм гумата не се рачуна дека постои, а камо ли да се справи со акваплејнинг. 1.6мм е за пловни објекти.

Присутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
« Одговори #7789 на: 18 Мај 2017, 20:06:45 pm »
Под 4мм шара, гумата не се справува со аквапланинг. Шоферот е тој што треба да се справи со него.

Отсутен racingx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 51
« Одговори #7790 на: 18 Мај 2017, 20:28:01 pm »
Znaci se provereno kolata ice ubavo pravo nema tresenje samo dava zvuk od 55 do 75 nesto kako bab bab bab bab kako da IMA kriva guma ama gumite gi odnesov na vulkanizer vika deckoto so me ebes novi gumi se moze takov zvuk da dava lager zaeban na vrtenje levo se namaluva malce ama nese gubi

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3928
« Одговори #7791 на: 18 Мај 2017, 20:40:11 pm »
ако е лагер цело време ке бучи
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #7792 на: 18 Мај 2017, 20:53:21 pm »
Кочење со нови, истрошени 3mm и гуми на легален лимит од 1.6mm

Aquaplaning со 1.6mm гуми:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3959
« Одговори #7793 на: 18 Мај 2017, 21:13:23 pm »
Скоро и да ги истрошив летните гуми на колата што ги ставив лани, предните имаат уште 1.8мм а задните околу 2-2.1мм шара така да кај да е другиот месец ќе треба да зимам нови(Околу 33000км досега извозени). Сега возам GY Eagle F1 Assymetryc 3 и сум презадоволен од грипот и се околу нив, освен трошењето ама јас ја претерувам така да незнам дали е до нив. Сега имам мерак да ги пробам Michelin Pilot Sport 4 но и малце ми е страв да ризикувам, еден другар ги вози на Mercedes C200 CDI W204 и е крајно разочаран од гумите. Има ли некој да пише подетално искуство околу мишелинот и споредба со GY Eagle Assymetric 2 или Conti SC5, таа класа на гуми.
« Последно менување: 18 Мај 2017, 21:39:52 pm Sase_91 »
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #7794 на: 19 Мај 2017, 09:33:37 am »
Сега имам мерак да ги пробам Michelin Pilot Sport 4 но и малце ми е страв да ризикувам, еден другар ги вози на Mercedes C200 CDI W204 и е крајно разочаран од гумите.
Mnogu me interesira od sto e tolku razocaran. Imase konkretni zamerki i so sto gi sporeduva, ili opsto onaka, ne gi biva.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #7795 на: 19 Мај 2017, 11:09:57 am »
Сега имам мерак да ги пробам Michelin Pilot Sport 4 но и малце ми е страв да ризикувам, еден другар ги вози на Mercedes C200 CDI W204 и е крајно разочаран од гумите.

Од што конкретно е разочаран?

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #7796 на: 19 Мај 2017, 12:33:19 pm »
И која димензија, јас ги нарачав веќе не му се секирам ич, сум имал позитивни искуства со сите пилот спорт досега.
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #7797 на: 19 Мај 2017, 12:48:18 pm »
Скоро и да ги истрошив летните гуми на колата што ги ставив лани, предните имаат уште 1.8мм а задните околу 2-2.1мм шара така да кај да е другиот месец ќе треба да зимам нови(Околу 33000км досега извозени). Сега возам GY Eagle F1 Assymetryc 3 и сум презадоволен од грипот и се околу нив, освен трошењето ама јас ја претерувам така да незнам дали е до нив. Сега имам мерак да ги пробам Michelin Pilot Sport 4 но и малце ми е страв да ризикувам, еден другар ги вози на Mercedes C200 CDI W204 и е крајно разочаран од гумите. Има ли некој да пише подетално искуство околу мишелинот и споредба со GY Eagle Assymetric 2 или Conti SC5, таа класа на гуми.

ти бар тепаш бајаги километража на отворено, можда може да ги размислиш Конти 6-ка

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3959
« Одговори #7798 на: 19 Мај 2017, 14:27:08 pm »
Го вози во димензија 225/45R17 на Mercedes C200 W204 136hp и е разорачан од грипот, вика дека задниот дел на колата при додавање на гас му лизга многу повеќе од што би се очекувало со вакви гуми. Гумите не се произведени во Франција, произведени се некаде во земјиве од 2-3 свет, незнам каде има Мишелин фабрика, муабетов инаку е уште од лани кога ги стави.

@marjanot Догаѓа во предвид и Conti SC6, но мислам дека читав оти нема да се произведуваат во 17 инчна димензија, дека ги сменила Premium Contact 6, а не доѓа во предвид да ставам Premium Contact 6 пред PS4 или ASSY 3. Ќе се јавам денеска во мотоцентар за проверка, не е итна работава има уште 1 месец сигурно така да ќе проверам се натенане.

Инаку околу муабетот со аквапилинг, еве кај мене гумите се 1.8 предни со 2.1 задни и можам да кажам дека на нормални брзини нема проблем со Аквапилинг, на поголеми брзини знае малце да заниша кога ќе влезам во вода но ништо драматично и алармантно. Кој вози нормално и малце над нормалното слободно нека си ги тера до граничникот кој е поставен од производителот.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7799 на: 19 Мај 2017, 14:32:25 pm »
Нели те фаќа склет да возиш со само 1.8 мм гума. Сепак шибаш со 2x поголеми просечни брзини од нормалното.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need