Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1992639 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #7635 на: 20 Април 2017, 10:04:15 am »
За потрошња од мое искуство возени беа точно 12.500км и покажаа 6мм. Ако нови се некаде 8 и губат 2мм на 12.000км ондак треба да тераат минимум 30.000 без проблем.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7636 на: 20 Април 2017, 10:07:32 am »
И кај мене брзо се трошат. Тоа му е единствена маана би рекол.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #7637 на: 20 Април 2017, 10:49:31 am »
Шо знам, 30.000км не е мана според мене, напротив. Мада според мојава калкулација можат и до 37-38.000 да истераат.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #7638 на: 20 Април 2017, 10:53:25 am »
Сопственици за Hankook Ventus Prime 3, споделете искуство.
Sto mislis pod iskustvo? Imam pisano za gumite nesto.
Edinstvena rabota kaj gumi koja site moze da ja primetat (i spored toa pazarat) e mekost i buka.
Ako toa te interesira najveke, bucni se-ne gi zimaj.
Inace jas poveke ne bi kupuval podole od premium bez razlika na komfort.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7639 на: 20 Април 2017, 11:02:21 am »
Ме интересира апсолутно се. Еден критериум да не исполнуваат не ги земам. Бучна гума не зимам.
Што подразбираш под премиум? Премиум цена? Цената не е секогаш показател за квалитетот на една гума. Tака да јас слободно гледам и Hankook, Fulda, Kumho, Vredestein и други непремиум гуми. Често изненадуваат и им држат лекција на пренаплатените премиум цени гуми.

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #7640 на: 20 Април 2017, 11:28:10 am »
Купени 4 нови гуми Platin и до моментов поминати околу 2000 км. Ги препорачувам.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #7641 на: 20 Април 2017, 11:50:00 am »
Premium podrazbiram Continental PC5, Michelin Primacy3, GY EGP, Dunlop blueresponce, Pirelli cinturato P7.
I jas gledajki deka Hankook se poveke se OEM gumi, niz Evropa pocnuvaat vo premium brend da gi vklucuvaat (barem za letni), gi zemav samo sto izlezen modelot (plus pobeda vo testot na AutoBild lani vo istata dimenzija). Primetiv razlika vo kocenje so prethodnite Continental PC (uklucuvanje ABS) sto malku me razocara. I bukata se zgolemi, sto mene licno ne bi mi smetalo ako znam deka gumata e odlicna vo se drugo.

Отсутен daf

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 146
« Одговори #7642 на: 20 Април 2017, 12:47:47 pm »
Hankook kinergy eco се одлични гуми во 14 и 15 инчна димензија, устава пена ми фати од зборење по луѓе, најмногу ради тоа што се ефтини и добри.
Иначе, супер е голфчево, штета што е бело.
Hankook kinergy eco се одлични гуми во 14 и 15 инчна димензија, устава пена ми фати од зборење по луѓе, најмногу ради тоа што се ефтини и добри.
Потврдувам дека се стварно многу добри и тивки гуми за симболична сума.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

Без заебанција, освен што се тивки и голем плус е rolling resistance. Нема разлика дали си во лер или во брзина. Колата си цепа без да успори значително. Голем голем плус за пониска потрошувачка.
Ништо чудно кога ќе дојде за промена на вентусов да си земам kinergy eco во 205/55 16 димензија.
ова многу го приметувам на елантрата со истиве гуми. исто и јас неочекувано ептен задоволен иг ханкукот кој беа фабрички на колата

Ај да продолжиме за гуми тука.

Него требаше да мењам гуми. Имав Бриџстоун Туранца земено за двете коли. Гумата е доста бучна. Солидна на суво, релативно слаба на мокро. Како и да е приоритет ми беше новите гуми да се врвно удобни и тивки. Кими ми посочи да ги погледнам Ханкук Кинерџи Еко, а јас ги загледав Нокиај iLine (не Line, туку iLine).
И Ханкукот на тестови се доста јаки особено во тишина и комфор.
2nd: 2016 ACE Mid Range Summer Tyre Test (195/65 R15)
2nd: 2015 Auto Bild Top 18 Summer Tyre Test (185/60 R15)
2nd: 2014 ADAC 175/65 R14 Summer Tyre Test (175/65 R14)
3rd: 2014 ADAC 195/65 R15 Summer Tyre Test (195/65 R15)
The most comfortable   Hankook K425 Kinergy Eco
The quietest tyre   Hankook K425 Kinergy Eco
Best tyre for wet roads   Hankook K425 Kinergy Eco

Имаат декларирани моиве 69 децибели. Бриџстоунот имаа 71 децибел.

За iLine нема баш сеуште тестови и незнам како треба да се понашаат, иако треба да се многу добри по искуства по интернетов од луѓе. И имаа ако добро памтам 67-68 децибели за овие димензии. Така да можно е да се и нешто потивки од Ханкукот.

На крај Нокиан ги најдов само во Мотоцентар по цена од 3000 денари. А Ханкукот беа 3800 рецимо, на друго место кај што можеше да се земат со попуст. И ги земав тие.

Први впечатоци ми се дека бучавата во кола е значително намалена. Приметливо значи зборам. Од сега натака приоритет ми е гласност на гума при купување.
Гумата е бајаги мека и забележливо поудобна. Меѓу најмеките што сум осетил.
За на суво е одлична сега за сега, колку што успеав да осетам.
И за на мокро одлична вчера пробував.

Моментално на колата гумите скоро и да на се слушаат на автопат, и при промена на асфалтот кон бучен и тивок има доста помалку разлика.

Најтопла препорака за Ханкук Кинерџи Еко. Браво за дечките, баш ова го барав.

За потрошња ќе пишам понатака, иако очекувам и во тој поглед да се добри.

Nokian I-line 3000denari  za koja dimenzija?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #7643 на: 20 Април 2017, 13:19:40 pm »
185/60/14 Во Мотоцентар.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #7644 на: 20 Април 2017, 13:31:26 pm »
Купени 4 нови гуми Platin и до моментов поминати околу 2000 км. Ги препорачувам.

Во еден твој пост пред некој месец, ги посочи кинезите Comforser како океј за парите. Татко ми без моја консултација купил 2 гуми, 195/55/15 за 1900 денари парче, произведени 0517. Поефтино здравје. Јас искрено со „шубе“ возев на почетокот, поради муабетите дека кинез е пластика и дека кинез се распаѓа, ама еве 1000ка поминавме и прво и најбитно, не лизгаат при кочење, било нагло или прогресивно. За кривини не можам да зборам зошто возам брод, и да сакам не можам да им стигнам до лимитот.

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #7645 на: 20 Април 2017, 13:35:52 pm »
Немој да фалиш гуми што не се премиум, нема после кој да купува од премиумот. :)

За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
« Одговори #7646 на: 20 Април 2017, 14:10:24 pm »

Во еден твој пост пред некој месец, ги посочи кинезите Comforser како океј за парите. Татко ми без моја консултација купил 2 гуми, 195/55/15 за 1900 денари парче, произведени 0517. Поефтино здравје. Јас искрено со „шубе“ возев на почетокот, поради муабетите дека кинез е пластика и дека кинез се распаѓа, ама еве 1000ка поминавме и прво и најбитно, не лизгаат при кочење, било нагло или прогресивно. За кривини не можам да зборам зошто возам брод, и да сакам не можам да им стигнам до лимитот.

исто еден колега купи "по грешка" па чепкавме по нет, излегува во Америка ги возат, а дека ќе кочат и ќе се распаѓаат после 1000км тешко.

ке си видиш понатаму како ќе бидат. работата е со гумите како ќе се покажат во критична ситуација во која за малце може да значи многу

Отсутен amater

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 159
« Одговори #7647 на: 20 Април 2017, 14:12:34 pm »
за оние поупатените во оваа проблематика - што е разликата помеѓу гуми од ист модел, но со различен брзински индекс?
што има повеќе или помалку онаа со поголем брзински индекс?

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7648 на: 20 Април 2017, 14:15:55 pm »
Мора да има некаква разлика во материјалот, мене ме интересира дали некој воочич разлика во: бучност, мекост на гумата со различни брзински индекси. Jaс имам забележано дека со поголем индекс се побучни.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #7649 на: 20 Април 2017, 14:29:02 pm »
Немој да фалиш гуми што не се премиум, нема после кој да купува од премиумот. :)

Не ги фалам, само кажувам дека не се гине (одма ;D). На никој не посакувам апсолутно да МОРА да купи гуми од толку ниска класа.

исто еден колега купи "по грешка" па чепкавме по нет, излегува во Америка ги возат, а дека ќе кочат и ќе се распаѓаат после 1000км тешко.

ке си видиш понатаму како ќе бидат. работата е со гумите како ќе се покажат во критична ситуација во која за малце може да значи многу

Токму така. Моите симулации за нагло кочење (во кои не лизгаат, за разлика од други пластики што сум ги искусил) сигурно не се репрезентатив за кочење во ненадејна ситуација, али шта је - ту је.