Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1991704 пати)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4000
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #7410 на: 30 Март 2017, 09:32:21 am »
Ако дојде до продажба на половни гуми се што е битно е како изгледаат и колку пари се. Половна гума би купил само за привремено решение од 1000-1500 км за навака-натака низ град ако е зорт. Се друго е мачка во вреќа.

Ако е шелф лајф до 5 години, тогаш не е проблем да ги купиш во петтата година ако имаш ритам на возење од 3 години за сет гуми. Но легитимно е да се бара попуст на било кој основ. Тоа е пазарење.

Ептен ги третирате гумите ко чоколадо, тоа има рок на трање година дена, гумиве треба да се потрајни од чоколадо :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #7411 на: 30 Март 2017, 09:50:24 am »
Пазарење е друго, ти може да бараш и попуст за ќеш и попуст на количина, и попуст на стареење, ама дека бај дифолт ќе ти каже продавачот „е овие нѝ се на попуст пошто се лани произведени“, не верувам во било која светска држава дека се дешава.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7412 на: 30 Март 2017, 09:59:15 am »
Често ми шиткаат 1 година стари гуми. Ќе договориш цена, време место, ќе му кажеш дека сакаш годинашни а не лански. Одиш на монтажа и ти дава лански, мислел дека се годинашни. Ако ти се исплаќа дојди друг пат кога ќе имаат нова пратка. Тоа им е праксата. Некогаш немаш време да се заебаваш пак и ги земаш.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
« Одговори #7413 на: 30 Март 2017, 10:15:06 am »
a што ако се година дена стари?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7414 на: 30 Март 2017, 10:17:20 am »
Ништо.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #7415 на: 30 Март 2017, 10:29:04 am »
Ништо.
Одговор кој ја сублимира целата дискусија во еден збор.

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #7416 на: 30 Март 2017, 13:00:53 pm »
Си ги сака гумите како што си ги сака жените бе, црни и не постари од година ;D
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #7417 на: 30 Март 2017, 13:59:01 pm »
Ништо.
Одговор кој ја сублимира целата дискусија во еден збор.

тоа беше и поентата :)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #7418 на: 30 Март 2017, 17:59:11 pm »
Не знам од кај тоа правило дека за година дена стари гуми 20% треба да симнат. Ај разбирам за 3-4 години стари, ама за година дена нема логика.  Ептен ги третирате гумите ко чоколадо, тоа има рок на трање година дена, гумиве треба да се потрајни од чоколадо :)

Коа сме више кај цените, кај нас и за нови гуми, вчера произведени, треба да ти симнат 20%, па на тоа ако купиш 4ком, да ти даат 25%, пошто цените во споредба со комшиите им се во плафон!

На гумите рокот им е 5-6 години.
Со тек на време тие губат од перформансите ова од лично искуство кажувам, а и си пишува за тоа.

Бидејќи е така не е логично да се плаќаат по нормална цена.
Споредбата со чоколадото си нема врска.
Ае да појасниме малку чоколадото ќе го изедеш во денот па и да е поминат рокот не е страшно, а гумите треба да ги извозиш едно 3-50.000км за грубо максимум 6 години ако истераат, меѓу време од година во година ќе осеќаш разлики намалување на перформансите.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #7419 на: 30 Март 2017, 19:24:56 pm »
Јас за 6 години 120 илјади ќе поминам.

А иначе првите гуми на ибицата ги извозев 8 години кога не возев толку многу км така да не е само генерална бројка колку траат гумите си има и други работи

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7420 на: 30 Март 2017, 22:47:51 pm »
Па не е баш дека гумите губат дупло од своите својства за година дена на рафт. Ни 5%.. Море ни 2%...

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7218
  • French diamond
« Одговори #7421 на: 30 Март 2017, 23:05:05 pm »
Јасно е дека нема никаква разлика ако се лански гумите... ама ете јас на пример ако сум дал пари за нови гуми, сакам нови гуми значи 2017 година.

А тоа што некој сака да помини поефтино, па увезва еден цел  шлепер  гуми наеднаш, а нема толку муштерии за да ги продаде и му остануваат в магацин, негов проблем.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #7422 на: 30 Март 2017, 23:29:57 pm »
Xанког зимски стари 6 години ич не возени 6-7мм шара, да речеме дека беше некаква минимална угорница со мах. 10см снег не сакаше да искачи да речам 30м ептен блага угорница, т.е. застана на едно 25м, после на рамно неизгазен снег не мрдаше колата...

Така да време влијае на гумата.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5659
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #7423 на: 30 Март 2017, 23:42:41 pm »
Interesen za mene fakt.
Vo Budimpesta site policiski koli sto gi vidov imaa Uniroyal Rainsport 3 i toa se gledase deka taze staveni.

Dobra guma ili dobra cena na tender :D

Kako i da e ostanuvam na faktot deka za parite e odlicna guma, iako se ceka prviot dozd za da se proba.

Отсутен tupacan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 157
    • real-time adult dating
« Одговори #7424 на: 31 Март 2017, 03:51:17 am »
Искуство/мислење за Michelin CrossClimate? Исто, мислење за kupigumi.mk? Гледам имаат најдобра цена..