Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2266297 пати)

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5850
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #5265 на: 19 Мај 2015, 21:39:39 pm »
Дека се од Финска затоа.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #5266 на: 19 Мај 2015, 21:46:35 pm »
Здравје можеби другиот месец. Не сум финансиски во можност покрај регистрација и сервис да издржам и гуми.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #5267 на: 19 Мај 2015, 23:30:15 pm »

- Не се исплати доплата за Мишелин ПС3 во однос на Примаси3, освен ако не се работи за високотуражна кола, поготово ако поголем дел од километрите се возат низ град
- Вентус Прајм 2 е поконфорна и потрајна споредено со V12 и S1. Вторите 2 се одлични, V12 насочени, S1 асиметрични. S1 се вградува фабрички во BMW, Mercedes, Audi. Дечкото ме убедуваше дека трба да одам на S1 XL, со поголема носивост, зајакнати страни, ама не сум сигурен дека така би играл.
- Гудијер ЕГ е понова гума од Ф1 и користи нови компоненти, таа ми ја препорачаа
- Вредештајнот се перверзија, поготово Сесанта.
- За Нокианот ми кажаа дека има рим протектор. Барав да ми покажат. Ми покажаа Nokian zLine и ми рекоа, па исто е :(
- Барумот на двете места каде што ми ги понудија ги испофалија и фино изгледаат

Одличен елаборат. ќе пробам точка по точка да коментирам:

1. Се исплати доплатата од 1000 денари, PilotSport е одлична гума, со одличен страничен супорт (веројатно дифолт XL ќе бидат), за поспортско возење и подобар риспонс од патот се „мајка“.
2. Ventus S1 Ево2 и понатаму мислам дека се одлична гума во однос вложено/добиено, иако MAPJAN рече дека не го бендисале многу.
3. Не знам за гудер, не сум информисан...
4. Није свеједно  :D
5. Куоре ги фали, ФилипМ ги фали... Јас би ги прерипал.

Јас сега кога би требало да купувам гуми во оваа димензија, би се одлучил за Hankook S1 Evo2. Цената е одлична, сите тестови и показатели исто така влеваат доверба. И повеќе сум фан на асиметрични од дирекциони гуми (незнам зошто, ете така, поубаво ми изгледаат...)

1. Mоже јас не објаснив поубаво :). Маабетот на гумарот беше, дека за мене конкретно Примаси би бил подобар избор. ПС3 повеќе време им треба да се загреат, колата се вози претежно низ град, пократки релации и Примасито повеќе ќе траат.
2. Мене ми нудеше со индекс на носивост 94, не 91 и со зајакнати страници (XL). Што мислите, треба да го послушам советот или да си идам стандарт?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5268 на: 20 Мај 2015, 00:28:37 am »
Им требало повеќе време да загреат?
Како да е градов тркачка патека па гумите треба да се драстично потопли од асфалтот?
Абе дај не тресете глупости. Кога ќе излезеш со колата на 70 степени асфалт ти треба време за да загреат?

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #5269 на: 20 Мај 2015, 00:46:02 am »
Јас сум презадоволен од Goodyear F1, мислам и саше на аудито исто е задоволен.

Јас возам иста димензија како твојата.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4130
« Одговори #5270 на: 20 Мај 2015, 01:35:10 am »
Исто презадоволен со GY, освен за Assymetric 3 не ги менувам за ништо друго. Несакав да пишувам оти мислам дека 20 пати имам кажано веќе :)
Јас возам 235/45R17. Имам една забелешка, иако мислам дека релативно доста брзо се потрошија од 0-20.000км сега еве одкога ги ставив летово имам помианто 6000км со нив и мислам дека многу малце се потрошија за овие 6000км. Сигурно има уште 8-10.000км возење со нив со што е можно да стасам и до 38-40.000км со овој сет што ќе биде рекордно до сега. Така да верувам дека трајноста нема да ти прави проблем Марјан.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #5271 на: 20 Мај 2015, 03:21:04 am »
Им требало повеќе време да загреат?
Како да е градов тркачка патека па гумите треба да се драстично потопли од асфалтот?
Абе дај не тресете глупости. Кога ќе излезеш со колата на 70 степени асфалт ти треба време за да загреат?

PS3 и треба и во летни услови да се загреат за да ги извадиш перформансите
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5272 на: 20 Мај 2015, 12:49:47 pm »
Зборуваш за на тркачка стаза или возење за во град / отворен пат?

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Turbo
« Одговори #5273 на: 20 Мај 2015, 12:51:22 pm »
Grad otvoren pat...dodeka ne zagreat, nemaat trakcija...koga ke zagreat, drug muabet :)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #5274 на: 20 Мај 2015, 12:52:48 pm »
^ Тоа ми го објаснуваше и дечкото од Олимпико.
Имаш рута од 6-7км за која гумите нема да ја постигнат работната трмпература. А додека не постигнат работна температура се побучни и ги немаат соодветните перформанси при кочење, вртење ...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5275 на: 20 Мај 2015, 13:00:15 pm »
Стварно не разбирам. Има премногу варијабли за да може да се каже дека тоа е точно.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5850
« Одговори #5276 на: 20 Мај 2015, 13:05:25 pm »
Земи си прајмаси 3 ;)

Тоа шо ти го кажал дечкото држи вода до некаде ама дека им треба толку време па не баш. Особено не летно време на жежок асвалт. Исто така не е точно дека се побучни.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #5277 на: 20 Мај 2015, 13:13:35 pm »
Grad otvoren pat...dodeka ne zagreat, nemaat trakcija...koga ke zagreat, drug muabet :)

Јас ова не сум го осетил.
И да се приклучам на задоволните од GY F1 asymetric 2. На 166-ката се такви 235 45 17.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен sinisa

• Редовен
  • Пораки: 1207
« Одговори #5278 на: 21 Мај 2015, 00:35:55 am »
Јас имам осетено со Good Year Excellence, додека не загреат малце се како пластични, кочиш како да не кочиш.
Ама кога ќе се загреат е веќе друга гума.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Turbo
« Одговори #5279 на: 21 Мај 2015, 10:23:54 am »
^ Тоа ми го објаснуваше и дечкото од Олимпико.
Имаш рута од 6-7км за која гумите нема да ја постигнат работната трмпература. А додека не постигнат работна температура се побучни и ги немаат соодветните перформанси при кочење, вртење ...

Tocno, 5-7km i posle se podrugi...nema potreba od varijabli, normalno gradsko vozenje nema nikogas da gi eksploatira performansite na takva guma...pri podinamicno vozenje razlikata e osetna...koga ke zagreat, neznam za guma sto moze da im se doblizi...toa e od mene :)