Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2266634 пати)

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3345
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #5235 на: 18 Мај 2015, 17:09:55 pm »
Денес земав Hankook Ventus Prime 2. 195/50 R16 комплет 4 гуми со монтажа 19920. Да ги свртам некој ден и на отворено па ќе пишам мислење.

Првите импресии се дека гумите се доста потивки споредено со претходните кои беа зимски и се маааалку по тврди во споредба со Continental Premium Contact 5 кои ги возев исто на рент - а -кар во Германија исто така на Фиеста.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5850
« Одговори #5236 на: 18 Мај 2015, 17:10:38 pm »
Со здравје да ги тркалаш.

Ајде ставај слики од бандажите да видиме :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5237 на: 18 Мај 2015, 17:10:43 pm »

Од http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/ ?

Цепки. EcoContact 3 класа изнад Ventus v12.

Некој шо не се разбира ќе си помисли стварно екоконтактот боља гума од вентус (пошто нели, класа изнад, еј)

оваа класификации на гуми, не спорет квалитетите кои ги поседуваат, туку според марката, мене ми е исклучително, исклучително глупа.

Нешто слично како квалификација на луѓе според презиме, а не според способности.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3345
« Одговори #5238 на: 18 Мај 2015, 17:11:44 pm »
Со здравје да ги тркалаш.

Ајде ставај слики од бандажите да видиме :)

Го спремам постот кај мене во гаража. За некоја минутка. :)

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #5239 на: 18 Мај 2015, 17:26:04 pm »

Од http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/ ?

Цепки. EcoContact 3 класа изнад Ventus v12.

Некој шо не се разбира ќе си помисли стварно екоконтактот боља гума од вентус (пошто нели, класа изнад, еј)

оваа класификации на гуми, не спорет квалитетите кои ги поседуваат, туку според марката, мене ми е исклучително, исклучително глупа.

Нешто слично како квалификација на луѓе според презиме, а не според способности.

Тоа е само начелна класификација, подоцна иде по групи Extreme Performance Summer, Trackday and Competition Summer и така натаму. На крајот на краиштата, и во именик се по име луѓето не по способност.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #5240 на: 18 Мај 2015, 19:12:23 pm »
Тоа е само начелна класификација, подоцна иде по групи Extreme Performance Summer, Trackday and Competition Summer и така натаму. На крајот на краиштата, и во именик се по име луѓето не по способност.

да, ама презимето не ја одредува класата

во која класа ќе биде, зависи од конкретниот човек и неговите особини, а не како се презива

anyway, поентата ми е дека тие муабети „висока средна ниска класа“ се маалско-семкарски кои немаат цврста поткрепа, пошто иначе ќе вриеше информации за некакви си класи на гуми насекаде

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #5241 на: 18 Мај 2015, 19:39:14 pm »
Класната поделба кај луѓето потекнува првенствено од нивното потекло (аналогно кај гумите - бренд). Е сеа, се наоѓа и од пониска класа фиљан чоек што го бива ептен, аналогно кај гумите - се наоѓа фиљан гума од бренд од пониска класа.....
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #5242 на: 18 Мај 2015, 19:59:08 pm »
I still don't like it. Сите тие такви арбитрарни класификации ми дираат некоја жичка. Когнитивни шорткати ебате.

Тоа е, стално ќе мрчам

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #5243 на: 18 Мај 2015, 21:57:06 pm »
Денес пак прошетав по продавнициве за гуми, се рабити за 195 65 R15 H па да пишам цени, може некој го интересира.
Goodyear EfficientGrip Performance се 3600 ден., во Vulco божем Германски (не ми покажа гума од конкретната димензија), во Еурогума се од Франција во Stop&Go од Словенија.

Continental Premium Contact 5 се 3800 ден., ама па од Словачка (во Мотоцентар)
MICHELIN Energy Saver + се 4100 ден. ако некој го интересира и се од Италија во Мотоцентар.
Bridgestone  Turanza се 3600 ден. во Мотоцентар и се од Италија.
Nokian Line се околу 3100 ден. во Мотоцентар и се од Финска.

Најверојатно Goodyear ќе си земам од Vulco или Еурогума, а и по тестовиве гледам добри се, тивки, добар фидбек и грип...

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #5244 на: 18 Мај 2015, 22:22:32 pm »
Ај вaкa дa се слoжиме, кaј премуим сегментoт имaaт нaјвисoки цени и кaј прoсечните мoдели, дoдекa буџет сегментoт и кaј пoдoбрите гуми имa пoефтини цени ;) Oвa е шегa секaкo, дa не се рaзбереме пoгрешнo :)

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1903
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #5245 на: 19 Мај 2015, 00:16:51 am »
Денес пак прошетав по продавнициве за гуми, се рабити за 195 65 R15 H па да пишам цени, може некој го интересира.
Goodyear EfficientGrip Performance се 3600 ден., во Vulco божем Германски (не ми покажа гума од конкретната димензија), во Еурогума се од Франција во Stop&Go од Словенија.

Continental Premium Contact 5 се 3800 ден., ама па од Словачка (во Мотоцентар)
MICHELIN Energy Saver + се 4100 ден. ако некој го интересира и се од Италија во Мотоцентар.
Bridgestone  Turanza се 3600 ден. во Мотоцентар и се од Италија.
Nokian Line се околу 3100 ден. во Мотоцентар и се од Финска.

Најверојатно Goodyear ќе си земам од Vulco или Еурогума, а и по тестовиве гледам добри се, тивки, добар фидбек и грип...
Моја димензија на гуми добро е да се знае  ;) .....

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #5246 на: 19 Мај 2015, 00:34:40 am »
Ти пишува.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #5247 на: 19 Мај 2015, 08:42:53 am »
Мотоцентар што има во битола за 195/65 Р15, да му се најди на народот(копирано):

SPORTIVA – 2 750
GISLAVED-  2 900
MICHELIN-  4 150
KLEBER- 3 050
KORMORAN- 2 700
Cenite se so veke presmetan popust od 25%

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #5248 на: 19 Мај 2015, 09:47:06 am »
I still don't like it. Сите тие такви арбитрарни класификации ми дираат некоја жичка. Когнитивни шорткати ебате.

Тоа е, стално ќе мрчам

На тоа е базирано целата потрошувачка машинерија. Пазарењето со „полувистини“ е уметноста на Маркетинг Дипартмент.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #5249 на: 19 Мај 2015, 10:06:59 am »
На факултет имавме едно предавање од некој човек (не памтам сега како се викаше) кој требаше да биде некој маркетинг фраер. Постар човек,  и иако требаше да биде предавањето само за Marketing Department кај нас на факултет, имавме и ние можност да бидеме таму.

Човеков го почнува предавањето со прашање - What's the point of marketing?

И тука, студентите од маркетинг ги кажуваат оние дифолтните одговори. Да се промовира производ, да се промовира услуга, тралала.

Мојот одговор беше - Making people buy shit, they don't need.