Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2266137 пати)

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #5130 на: 23 Април 2015, 13:54:37 pm »
Jas bi dodal na ova, deka bolje da gi menjas tie bugjetni brendovi gumi na 3-4 godini nego premium brendovi gumi na 6-7god - cehot skoro isto izleguva...
Poshto i eftina NOVA guma ima mnogu podobri performansi nego stara 3-4god stara Premium brand guma :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5131 на: 23 Април 2015, 14:05:24 pm »
Poshto i eftina NOVA guma ima mnogu podobri performansi nego stara 3-4god stara Premium brand guma :)

Не сум сигурен баш во тоа. На премиум гумите не им паѓаат толку брзо перформансите. А нови евтини гуми има со очаен квалитет.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
« Одговори #5132 на: 23 Април 2015, 14:36:00 pm »
Semperit се околу 300-400 денари поскапи од Барум. Бар тоа беше случај кога гледав за зимски.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #5133 на: 23 Април 2015, 15:01:05 pm »
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
« Одговори #5134 на: 23 Април 2015, 15:23:25 pm »
^^
Фала богу, ќе помисли некој дека стварно се супер Тигар, Пеликан и слични...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5850
« Одговори #5135 на: 23 Април 2015, 15:25:48 pm »
Гледам се збори дека од секој  бренд постоеле премиум гуми. Ме интересира кои модели од Нексен, Матадор, Тигар, Мексен, Чоксен, Таксим и остали марки се премиум?

И не споредувајте сликови стварно, овде се работи за нормални гуми кои се возат на нормални возила.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5136 на: 23 Април 2015, 15:29:35 pm »
Ма јок, какви курац премиум од тигар, сава, матадор, дејтон... што ти е на тебе.
Не велам дека Тигар не може да направи гума со боље перформанси од Континентал, можеби и може технички, но тоа не може да го рпави во пракса, затоа што бизнис (и процес) моделот на Тигар едноставно не се скроени за такво нешто. Тие може да направат нешпто добро, но тоа нема да е одржливо за самата фабрика.

Ете табелата на ADAC покажува кој какви перформанси има.
« Последно менување: 23 Април 2015, 15:34:48 pm Миле Џонтра »

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5137 на: 23 Април 2015, 15:35:06 pm »
Гледам се збори дека од секој  бренд постоеле премиум гуми. Ме интересира кои модели од Нексен, Матадор, Тигар, Мексен, Чоксен, Таксим и остали марки се премиум?

И не споредувајте сликови стварно, овде се работи за нормални гуми кои се возат на нормални возила.

Па види ги цените и само ќе ти се каже...

Nexen N'Fera
Matador Elite (ѕирни ги коментарите)

Тигар е специјализиран бренд за буџет гуми и нема што од него да бараш.

За Мексен, Чоксен и Таксим не сум чул :)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #5138 на: 23 Април 2015, 15:36:21 pm »
Гледам се збори дека од секој  бренд постоеле премиум гуми. Ме интересира кои модели од Нексен, Матадор, Тигар, Мексен, Чоксен, Таксим и остали марки се премиум?

Неможе тип на гума да биде премиум. Премиум е бренд а не нивни производ. Барем требаше јасно да ти биде до сега. Од некои брендови кои што не се премиум, од време на време вадат добри гуми. Е сега за некој тоа се подобри перформанси на суво или влажно или пак подолго траат или не се толку бучни или па оптимални.

Од Чоксен и Таксим неможам конкретно да ти дадам искуство, ама ете Филип со неговото Пунто има добро искуство со Тигар. Јас имам исто така одлично искуство со Дебика Фриго 2 зимски гуми, Дејтон (не ми текнува точно на моделот) зимски гуми.

Отсутен Allexxander

• Сениор
« Одговори #5139 на: 23 Април 2015, 15:49:39 pm »
Мене ми е јасно, ама ради ова го поставив прашањето.

Премиум или непремиум или што-веќе може да биде конкретната гума, а не фабриката.

некои брендови кои што не се премиум, од време на време вадат добри гуми. Е сега за некој тоа се подобри перформанси на суво или влажно или пак подолго траат или не се толку бучни или па оптимални. 
Вадат не реков дека не вадат, не се правам јас овде дека признавам само премиум, веќе возам Ханкок зимски и сум многу задоволен од нив. Исто така се сложувам и со погорното твое мислење( да не го цитирам) дека некогаш може да се направи одличен избор на гуми без притоа да се фрлат дупло повеќе пари. Ете јас мислам дека се направи добар избор и не се фрлија 100еу плус за мишелин алпин или контивинтер контакт.
« Последно менување: 23 Април 2015, 16:17:17 pm Allexxander »

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5140 на: 23 Април 2015, 16:19:00 pm »
Мене ми е јасно, ама ради ова го поставив прашањето.

E добро де? Не се согласуваме со vlatko, не е трагедија.

Постојат марки кај кои сите гуми се буџет. Постојат марки кои имаат и буџет и премиум. Затоа, треба да не интересира гумата, а не само марката, пошто марката сама по себе не е доволна да се одреди квалитетот на конкретната гума.

Отсутен Allexxander

• Сениор
« Одговори #5141 на: 23 Април 2015, 16:37:44 pm »
Не може еден бренд истовремено да е и буџет и истовремено премиум. Тие се ориентирани на буџет гуми како и Барум, Ханкок, Спортива итн.

Може да  се смета дека моделот е подобар од некој поефтин модел од истиот бренд а не дека самата таа поскапа гума е премиум. Нексен не може да е премиум бренд бидејќи имал гума, 1 гума која имала добри перформанси и била поскапа во однос на другите .А да речеме дека сите други се срање. Кога се вели премиум, се мисли на брендот и добро се знае кои брендови се премиум. Нормално дека кога се купуваат гуми треба да те интересира конкретниот модел, фала богу... Но ако гледаме така како ти што викаш,  тогаш Енерџи сејвер не е премиум гума бидејќи има послаби перформанси од Пилот спорт 3 и е поефтина.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1959
« Одговори #5142 на: 23 Април 2015, 16:44:55 pm »
На колку си ги пумпате гумите? Арно е да си ги пумпам ко на капаче позади што пишува?

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
« Одговори #5143 на: 23 Април 2015, 16:47:27 pm »
Тоа е препорачано од фабрика, па ти види...

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
« Одговори #5144 на: 23 Април 2015, 16:50:17 pm »

Se zbori za premium/sredna klasa/bugjedtni brendovi a site golemi brendovi si imaat modeli/tipovi na prozvodi - za gradski koli,touring, UHP ( visoki prformansi) i extremni performansi (Slikovi)...
Ete za primer i tvoja informacija tie Nexen/Mexen imaat N'fera,N3000,N5000,N7000,N8000 site tie so razlicni performansi i cena.
Michellin ima neli Energy,Primacy,Pilot.... itn
Spored mene, obicen vozac mislam bolje da si zeme UHP gumi od bugjeten Proizveduvac za istite pari nego Touring klasa od Premium brend, kje dobies bolji izgled a se kladam i podobri performansi :)