Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2266440 пати)

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #5100 на: 22 Април 2015, 13:40:27 pm »
Групер попуст :)

http://grouper.mk/skopje/deal/gumi-mk-vaucer-za-popust

Тепаат кој нејќе :)
Другите не ги ни погледнав, ама пази ја редовнава цена :

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Мишелинот се секаде од 7.150 до 7.900 денари ;)

30% попуст има на цениве. Баш сега зборев со едно другарче што работи таму за гумиве. Башка рече мислам и уште нешо дека ќе може да спушти.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5102 на: 22 Април 2015, 16:28:38 pm »
E ако де, ти ќе си го пазариш тој 0.1% и - ете - пак имаш премиум гума.

Патем, сигурен сум дека, на пример, Michelin има направено далеку повеќе примероци ES отколку Premacy. И сеа? Колкав е тој некој си просечен  квалитет на Michelin?

Па ES е премиум... Да не не е?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #5103 на: 22 Април 2015, 16:32:31 pm »
Некое основано мислење за SAVA INTENSA UHP? Биваат, не биваат, ги користел некој?

Башка, што испадна заклучокот, Тигар Синерис ги бива или не?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7118
« Одговори #5104 на: 22 Април 2015, 17:45:39 pm »
Башка, што испадна заклучокот, Тигар Синерис ги бива или не?

Па штом издржуваат 220 коња кај ФилипМ, сигурно ги бива. Ете тигар не била гума само за саксија. :)

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #5105 на: 22 Април 2015, 17:51:23 pm »
Јас сум задоволен, кај мене се топ. Незнам какви се критериумите на останатите, меѓутоа јас немам поплаки воопшто, особено кога ќе ми текне на цената. Другар мој ги вози на Audi A4 B8, 2.7TDI и вика освен што малку побрзо се трошат, друга замерка немам.

I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5106 на: 22 Април 2015, 20:05:26 pm »

Патем, сигурен сум дека, на пример, Michelin има направено далеку повеќе примероци ES отколку Premacy. И сеа? Колкав е тој некој си просечен  квалитет на Michelin?

добро де не ме фаќај за збор... одбери некоја мишелинка која не е премиум., еве LX на пример. Разбираш што ми е поентата не?

Отсутен pero sipino

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 220
« Одговори #5107 на: 22 Април 2015, 22:46:01 pm »
кои се подобри Debica Presto Debica Furio или Sava Intesa се работи за Vw Vento 2.0 GT гуми 195 50 15 82v што да изберам

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6221
« Одговори #5108 на: 22 Април 2015, 23:33:03 pm »
Debica Furio

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5109 на: 22 Април 2015, 23:37:31 pm »

Патем, сигурен сум дека, на пример, Michelin има направено далеку повеќе примероци ES отколку Premacy. И сеа? Колкав е тој некој си просечен  квалитет на Michelin?

добро де не ме фаќај за збор... одбери некоја мишелинка која не е премиум., еве LX на пример. Разбираш што ми е поентата не?

Те сфаќам, но не можеш да кажеш Мишелин и Дејтон дека имаат фабрики со ист квалитет на пример :) односно дека Дејтон е подеднакнво премиум како и МИшелин.
И Дејтон можат да направат гума што е премиум, ама не толку премиум како и мишелин, а особено не во просечно произведени гуми.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #5110 на: 23 Април 2015, 00:11:06 am »
Не го разбирам она премиум ама не премиум како Мишелин...
Премиум си е премиум.
Еве ти на пример Матадор, се надевам си чул за таа гума, нели?
Такво говно од гума незнам кој може да произведе освен они. Дури и кинески гуми на зелен пазар да купиш посаглам од нив ке бидат мислам.
Ама Матадор од друга страна има сликови за на трки, и тоа се топ!
Ене ги Иџе ги вози на Мицито, и види какви резултати вади со нив.
Тоа значи дека тие гуми Матадор се премиум, ама не се толку премиум како Мишелинот?
:)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5111 на: 23 Април 2015, 00:17:14 am »
Матадорот што ги вози Иџе не се премиум, тоа се спортски гуми. :)
Види сеа, колку што јас можам да забележам низ интернетов, гумата е премиум или не зависно од тоа дали производителот се води како премиум или не. А производителот добива беџ премиум базирано на континуирано високиот квалитет на речи си сите производи и победување на разни тестови.
Ако производителот направи гума чиј квалитет се рамни со квалитетот на најдобрите, тоа го прави низ широк асортиман и го прави доволно долго време, тогаш премиум шминка не му бега, ко Нокиан на пример.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18030
« Одговори #5112 на: 23 Април 2015, 00:22:04 am »
Листа на автомобили фабрички опремени со ултра премиум квалитетните Michelin EnergySaver:

https://www.google.com/search?q=battery+toy+plastic+wheels&safe=off&client=ms-opera-mobile&channel=new&tbm=isch&oq=&gs_l=

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #5113 на: 23 Април 2015, 00:29:05 am »
Па ништо чудна Мишелин сликовите да се по премиум од Матадорот. Лупам ова, али верувам дека има многу подобри сликови од Матадор сликовите, па едни од нив да се Мишелин во друштво со Авон, Данлоп и слично.

Ако Иџе вози Матадор не значи дека се најдобар избор, ама секако не значи дека се срање.

Во секој случај споредбата ти е ок и ја разбирам поентата. Но, поголема е веројатноста Матадор или Тигар или не знам кои трети да напраат срање гума, отколку Мишелин да утне модел.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44962
  • Il Moderatore
« Одговори #5114 на: 23 Април 2015, 02:11:53 am »
http://en.wikipedia.org/wiki/Premium_segment

Цитат
In marketing and advertising, premium refers to a segment of a company's brands or products that carries tangible or imaginary surplus value in the upper mid- to high price range. The targeted high income customer group is also frequently referred to as "premium". Premium brands are designed to convey an impression of exclusiveness, especially in the mass markets. Frequently, companies will invent different (sub)brands to differentiate their product lines into a premium and a general segment (e.g. Toyota with their Lexus, Prius,and Scion marques). In most ways, the premium segment can be thought of as the contrary to value brands. In that sense, the term "premium" replaces the traditional attribute "luxury".

Матадор, Тигар, Нексен и слични, не може да имаат „Премиум“ атрибут, баш заради тоа што немат „имагинарна“ виша вредност. Таргетот им е обратен од оноа што е дефинирано во маркетиншкиот „премиум“ сегмент.

Michelin како глобална компанија со повеќе брендови ( BFGoodrich, Kleber, Tigar, Riken, Kormoran И Uniroyal) го има поставено „Michelin" брендот во "Премиум“ сегментот, додека останантите би биле во "близу премиум" (near premium), мид рејнџ и лоу енд маркетинг сегментите

Исто е и за Continental, Good Year, Bridgestone и другите поголеми компании кои имаат повеќе свои брендови. Еден или два свои бренда им се наменети за „премиум“ потрошувачи, а другите брендови се наменети за останатите сегменти.

Тоа не значи дека од под-премиум брендовите нема да излезе добра и квалитетна гума, туку едноставно нема да биде наменета за монтирање на Bentley-то на Субрата, туку ќе биде наменета за 10 години старото Stilo на Симо..
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.