Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1841130 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #4665 на: 04 Февруари 2015, 14:01:45 pm »
Перформансите ако биле добри во мала димензија не значи дека ќе бидат исти и во голема димензија.

Точно. Една иста гума може во една димензија (читај: брзина*тежина) да биде топ, а во друга димензија да е тиња. И обратно. Затоа гумите се тестираат во категории на димензија.

Отсутен simplyclever

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 139
  • Skoda Simply Clever
« Одговори #4666 на: 05 Февруари 2015, 21:47:10 pm »
Каде има попусти на летни гуми, ми требаат 185/65/14  може и нешто слично само 14  да се, цена ако може да кажете горе доле како се движат.

Отсутен Marick14

• Почетник
  • *
  • Пораки: 19
« Одговори #4667 на: 07 Февруари 2015, 16:01:21 pm »
Препорачајте ми добри квалитетни летни гуми.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4668 на: 07 Февруари 2015, 16:03:27 pm »

кажи прво димензија и макс. буџет.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43929
  • Il Moderatore
« Одговори #4669 на: 07 Февруари 2015, 18:49:06 pm »
Континентал.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #4670 на: 07 Февруари 2015, 19:43:40 pm »
Континентал.
Концизно објаснето. Браво.

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1457
« Одговори #4671 на: 09 Февруари 2015, 01:01:46 am »
Што мислите за 225-45/17 Hankook V12 Evo2? На интернетов видов дека има доста солидни оценки и позитивни мислења, згора на се цената е од 800 до 1600 денари по гума помала од Pirelli, Dunlop, GoodYear, Michelin, Continental.

Гумите ќе се возат на Цивик 1.8, 2006та.
Некој да се произнесе по прашањево или нема таков?
Јас имам в12 али мислам само ево, ваљда има разлика со ево 2. Ги имам 225/40/18 и 215/45/17. Прво ги купив 18ките и стварно бев пријатно изненаден од нив највеќе од ниската бучава и мекоста/конфорот како за 18ки. Издржаа окулу 35.000 км солидно, со тоа што летово веќе беа окрутени и со видно послаби перформанси.
17ките како да се различни гуми (а исти се скроз). На две недели стари, згазив камен колку тупаница и гумата се искина партал. Купив нова иста. После извесно време не повеќе од пола година на предната десна се појави балонче. Гаранција не признаа. Наредно на задна десна се појави расекотина странично и фалеше парче, ваљда од тротоар некој. Ова се работи што не е само до гумите нели ама па и перформансите некако не ме задоволија. Е сеа може и до колите е....

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6504
« Одговори #4672 на: 09 Февруари 2015, 07:57:51 am »
Јас на меганот 4 пара имав користено В12 ево за димензија 205/50 17. Ама за жал не сум воопшто задоволен. Да не дојде забуна, перформансиве беа супер, но за жал вака субјективно многу брзо се трошеа, и друга поважна работа од вкупно 8 гуми првин на една гума ми се појави балон (цицка) на ѕидовите. Па после наредна сезона пак ми се случи истото само на друга гума. Што значи дека сум купил 10 гуми и кога ќе си направиш математика, купи си нешто подобро. Ама ево2 мислам дека е понова гума па можеби овие проблеми ги нема.  Или види си некоја друга гума од рангот на Ханкок, не мора да е Мишелин или Континентал.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #4673 на: 09 Февруари 2015, 09:59:05 am »
За да немате цицки, не јадете пилешко ;D ;D ;D

Се шалам, кога барате нископрофилна гума, барајте со појачан страничен ѕид. Вожњата ќе биде потврда ама нема да ги имате овие проблеми.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4674 на: 09 Февруари 2015, 10:01:43 am »
Кога возите нископрофилни гуми со доста мал страничен ѕид, дупло повеќе сметка водете за точниот притисок во гумите, за да немате овие проблеми. Малку подиздишана гума со низок профил, може многу полесно да се прецвика на дупка или тротоар, и да скине некој конец од страничното платно отколку гума со повисок профил.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4675 на: 09 Февруари 2015, 10:16:49 am »
Кога возите нископрофилни гуми со доста мал страничен ѕид, дупло повеќе сметка водете за точниот притисок во гумите, за да немате овие проблеми. Малку подиздишана гума со низок профил, може многу полесно да се прецвика на дупка или тротоар, и да скине некој конец од страничното платно отколку гума со повисок профил.

Но, тоа не е толку важно. Далеку поважно е дека колата е маргинално „постабилна“ кога се фаќа кривина со 230 км/ч.  :-X

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4676 на: 09 Февруари 2015, 10:18:52 am »
Но, тоа не е толку важно. Далеку поважно е дека колата е маргинално „постабилна“ кога се фаќа кривина со 230 км/ч.  :-X
Не, поважно е да може да се качуваш на тротоари и да возиш по нив :-X

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4677 на: 09 Февруари 2015, 10:20:29 am »
Но, тоа не е толку важно. Далеку поважно е дека колата е маргинално „постабилна“ кога се фаќа кривина со 230 км/ч.  :-X
Не, поважно е да може да се качуваш на тротоари и да возиш по нив :-X

хаха готово, го јадев стапот  :)

ако, само напред, мора некаде да се најде утеха заради хроничниот недостаток на валидни аргументи.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #4678 на: 09 Февруари 2015, 10:21:16 am »
Јап, го изеде веќе :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6504
« Одговори #4679 на: 09 Февруари 2015, 10:32:21 am »
За да немате цицки, не јадете пилешко ;D ;D ;D

Се шалам, кога барате нископрофилна гума, барајте со појачан страничен ѕид. Вожњата ќе биде потврда ама нема да ги имате овие проблеми.
Сега си имам Јокохама иста димензија ама со XL индекс и страничните ѕидови се појаки и немав гајле претходнава летна сезона. Ќе видиме како ќе се покажат од Април кога ќе ги ставам повторно. Значи за нископрофилни гуми јас би препорачал XL индекс.