Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2257085 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #2790 на: 13 Октомври 2013, 20:49:58 pm »
Шо се разбирате бе вие од гуми... Мишелин не чинел... свашта. Преверее си ги гумите ал ви се дорбо напумпани.

Michelin Energy се едни од најтиња гумите кои сум ги имал нови. Не можам да се сетам на субјективно полоша гума.... освем можеби оние пластикине kumho на хјундаито на татко ми...

Michelin Energy Saver не се до толку тиња, ама тиња се: кога најмалку очекуваш губат грип, на сув, топол и чист асфалт! That mini heart attack. Еднаш купив и веќе не.

А зошто се најскапи од сите? Зошто нема поскапа гума в сегментот од Мишелин Енерџи?

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #2791 на: 13 Октомври 2013, 20:55:33 pm »
Ja кoга прашував во Олимпико цените на сите Мишелинки беа исти. Што им беше фората незнам :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #2792 на: 13 Октомври 2013, 20:59:43 pm »
Тогаш грабаш пилот спорт или примаси и бегаш ;D Нормално, ако цената им е како енерџи  :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #2793 на: 13 Октомври 2013, 21:04:47 pm »
Па се мислев искрено, ама не дојдов за себе да си купам гуми, а додека стасаат моите за мењање овие ќе остарат :D Најверојатно чистка имале пред селење во новите простории.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4114
« Одговори #2794 на: 13 Октомври 2013, 21:07:07 pm »
Шо се разбирате бе вие од гуми... Мишелин не чинел... свашта. Преверее си ги гумите ал ви се дорбо напумпани.

Michelin Energy се едни од најтиња гумите кои сум ги имал нови. Не можам да се сетам на субјективно полоша гума.... освем можеби оние пластикине kumho на хјундаито на татко ми...

Michelin Energy Saver не се до толку тиња, ама тиња се: кога најмалку очекуваш губат грип, на сув, топол и чист асфалт! That mini heart attack. Еднаш купив и веќе не.

А зошто се најскапи од сите? Зошто нема поскапа гума в сегментот од Мишелин Енерџи?

Веројатно собираат кајмак на тема доверба. Верувам дека и за Energy Saver ако земеш да есапиш има заштеда во гориво, во тој контекст и намалување на CO2 и се собираат позитивните  работи во контекст на екологијата па се наоѓаат и во прво вградување во некои коли со ознаки blue, green, bla, bla .. ама јас не би ги купивал од било кој произведувач штедливкиве.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2795 на: 13 Октомври 2013, 21:15:35 pm »

Па може се најскапи да се направат??

Гума која не се аби и има низок roll resistance можеби е поскапа да се направи, но тоа не гарантира добра тракција.

Јас лично сум сомничав кон секоја гума која НЕ се аби. Одма ми мириса на криминално лоша тракција. „еиии еве 50.000 ги возам уште се ко нови“. Не фала такви гуми.

Исто и за гумите кои штедат гориво. Чим пружа помал отпор при вртење - вероватно не лепи ко шо треба

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2796 на: 13 Октомври 2013, 21:19:35 pm »
http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/sommerreifen/2012_Sommerreifen_Test_165_70_R14.aspx?ComponentId=113488&SourcePageId=31821

Овде не пишуе дека се најскупи. Кај нас во МК по традиција најмногу дерат на Мишелинки. Знаат што сака народот. Каков Континентал, каков Данлоп, какве пи*ке материне! Се знае за гума Мишелин, за кола Голф! Мојата чудесна земја ;D
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4114
« Одговори #2797 на: 13 Октомври 2013, 22:41:38 pm »
Заборави Marlboro да го спомнеш :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2798 на: 13 Октомври 2013, 22:44:36 pm »
Јебига, остаив цигарите пред некое време ;D ;D
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #2799 на: 13 Октомври 2013, 23:08:03 pm »
http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/sommerreifen/2012_Sommerreifen_Test_165_70_R14.aspx?ComponentId=113488&SourcePageId=31821

Овде не пишуе дека се најскупи. Кај нас во МК по традиција најмногу дерат на Мишелинки. Знаат што сака народот. Каков Континентал, каков Данлоп, какве пи*ке материне! Се знае за гума Мишелин, за кола Голф! Мојата чудесна земја ;D

Derat i na drugite marki! Conti imam zimski, gi plativ 110 evra parce a sega gi poracav za 25 po parce poeftino od Imacka ! 100 evra na 4 gumi, cestito !

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2800 на: 14 Октомври 2013, 00:03:00 am »
Чим пружа помал отпор при вртење - вероватно не лепи ко шо треба

Па од врвен физичар како тебе ваква глупост да слушнам.... каде отиде светов.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #2801 на: 14 Октомври 2013, 00:04:54 am »
Помал отпор=помало триење=помала површина=помал грип ;)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #2802 на: 14 Октомври 2013, 00:09:54 am »
помала потрошња. :)

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #2803 на: 14 Октомври 2013, 00:11:25 am »
дап :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2804 на: 14 Октомври 2013, 00:14:24 am »

Derat i na drugite marki! Conti imam zimski, gi plativ 110 evra parce a sega gi poracav za 25 po parce poeftino od Imacka ! 100 evra na 4 gumi, cestito !
Затоа реков најмногу дерат. Дека дерат и на други брендови дерат. Една конти за мојата кола е 195 евра по наши ценовници. Ама може да се издејствува попуст до 150 да се стигне (за кеш и за 4 комада). На акција ги земав 135 летоска, што е веќе „европска“ цена.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!