Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2439412 пати)

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #2205 на: 26 Април 2013, 20:47:36 pm »
Kakva dizalicaaaaaaa!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34541
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2206 на: 26 Април 2013, 20:48:44 pm »
Ти се напна брегастата?

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #2207 на: 26 Април 2013, 21:02:01 pm »
ventilite partali!

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5859
« Одговори #2208 на: 27 Април 2013, 12:16:31 pm »
Во мотоцентар ?
Не носат Dunlop во Мотоцентар јас колку што знам...
Jok, samo vo Pneumatik ili Ceres.
Во Церес има ама само 195/65/15 други димензии не, а во Пнеуматик исто 195/65/15 и 205/55/16 ама можело да се нарача друга димензија.

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3237
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #2209 на: 27 Април 2013, 15:20:25 pm »
denes so surata pravec vo pnevmatik i mesto da gi stavime starite letni stavivme novi dunlop bluresponse pa naskoro i ke vi kazam podetalno za moite vpecatoci za niv

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7444
« Одговори #2210 на: 27 Април 2013, 20:10:48 pm »
Cestito, prav izbor.

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3237
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #2211 на: 27 Април 2013, 22:46:09 pm »
 fala onaka prv pecatok od denes ubava guma dobro drzi i ubavi koci  ama ke vidime rano e da se kaze
 :D :D

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2212 на: 28 Април 2013, 11:58:12 am »
А кој ви рекол дека пошироки гуми на иста кола лепат боље?

Ширината (не, не висината) на гумата произведувачот ја одредува според тежината на возилото (kerb и предвидена типична).

Контактната површина не се зголемува со просто зголемување на ширината на гумата. Доколку тежината на колата е непроменета, со ставање на поширока гума нагазната површина е по широка, но е истовремено и по тенка по другата, нормалната оска, па вкупната површина е иста.

Од друга страна, доколку тежината на колата е иста, притисокот по единица површина паѓа кај пошироките гуми, па така широчината не само што не носи подобро лепење на сув асфалт, туку и значајно ја зголемува склоноста кон аквапланирање, како и други видови губење тракција при растресита подлога.

Уште еднаш ќе ве советувам да не си играте курташак со гумите и да се држите до димензиите кои ги измозгал произведувачот.

Немојте сеа само со муабети „ја ги заменив фабричките со пошироки и стварно боље лепат“. Дали ги замени со ист модел/марка, само пошироки? Да не ти лепат боље не затоа што се пошироки, туку затоа што е боља и поскупа гума? Или можеби затоа што е нова?

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #2213 на: 28 Април 2013, 11:58:47 am »
На раскрсницата кај ФОН убаво онадени ганц нова мечка ц класа со бугарски таблици и голф четворка со битолски таблици. Отворени ербези, разлетани делови низ целата раскрсница, а по асфалтот разни моторни течности.

По моја одокативна процена, Голфот се приклучувал од „Индустриска“ на булевар „Киро Глигоров“ со одземање на предност на Мечката (често го има тој „шо те ебам“ момент на таа раскрсница), а Мечката возела премногу брзо за да може навреме да изреагира на ненадејното неправилно вклучување на Голфот.
Spored mojte skromni znaenja sa soobrakajot na toj del ne bi smeelo da ima neregulirana raskirsnica (bez semafori). Dokolku se stavaat semafori tuka i na sekoja priklucna ulicka soobrakajot bi ni bil (kako sto veke i e)  na sekoj 30 metri trgni zastani. Dosega vo vrska so "semaforite" imam gledano/citano poveke prilozi deka go kocat protokot vo soobrakajot, Englezite imaa studija na temata.
Spored toa mnogu e popametno da go zatvorat priklucokot na FON i avtomobilite da odat do semaforite pogore ili podole 40setina metri i na niv regularno si se "izvrtat" i se vrata kon FON. Vaka so volku budali vo soobrakajot sekoj den po nekoj ke odi kurban ...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55337
  • Махер
« Одговори #2214 на: 28 Април 2013, 12:08:42 pm »
А кој ви рекол дека пошироки гуми на иста кола лепат боље?

Ширината (не, не висината) на гумата произведувачот ја одредува според тежината на возилото (kerb и предвидена типична).

Контактната површина не се зголемува со просто зголемување на ширината на гумата. Доколку тежината на колата е непроменета, со ставање на поширока гума нагазната површина е по широка, но е истовремено и по тенка по другата, нормалната оска, па вкупната површина е иста.

Од друга страна, доколку тежината на колата е иста, притисокот по единица површина паѓа кај пошироките гуми, па така широчината не само што не носи подобро лепење на сув асфалт, туку и значајно ја зголемува склоноста кон аквапланирање, како и други видови губење тракција при растресита подлога.

Уште еднаш ќе ве советувам да не си играте курташак со гумите и да се држите до димензиите кои ги измозгал произведувачот.

Немојте сеа само со муабети „ја ги заменив фабричките со пошироки и стварно боље лепат“. Дали ги замени со ист модел/марка, само пошироки? Да не ти лепат боље не затоа што се пошироки, туку затоа што е боља и поскупа гума? Или можеби затоа што е нова?

Filip да скратиме, 165 гуми праиме муабет. Ај малце размисли која ширина е 165ка гума. Поширока (во овој случај на 165 и 185/195) изгледа драстично поубаво. Тука може и да заврши муабетов. Нема потреба од понатамошна дискусија, но да продолжиме. Понатаму колата ми е отежната зошто носам 100кг плус во секое време позади. И ред други работи. А дека осетно повеќе држат овие, осетно повеќе држат. Осетно значи. Мерливо подобро значи. Со 165 со кочница до крај АБС полудуваше, сега е многу по регулирано. Можеби е и до марката, иако не би требало, но дека смешна димензија е 165 смешна е. Екстреми се во прашање.
Осетна позитивна разлика во сите услови на експлоатација.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34541
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2215 на: 28 Април 2013, 13:34:41 pm »
Филип кај Поло 9N фабрички се вградува од 165/75-14 до 195/55-р15 гума.
Повеќето модели што сум ги забележал се со Пирели или КОнтинентал 165/65 гуми. И таа гума е лоша за поло. Јас не знам што мислеле од VW ама тоа им е голема грешка. Кочењето и хендлингот се лоши. Јас мислам дека само тоа е лошо кај тој модел на VW. Ако Дени самоиницијативно сменил од 165 на 175 или 195 тоа е поаметен потег од негова страна. Јас со моето поло (всушност две различни) имам поминато окулу 60.000 и низ се сум поминал. Ти кажувам од искуство.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #2216 на: 28 Април 2013, 13:47:53 pm »
Kako da im objasnie na ovie nadvor od skopje, kolku mnogu rabotime i brzzame vo soobrakajot vo SK :))
Pajakov od brzanje :D
http://mkd-news.com/foto-pajak-udri-vo-politsisko-kombe-pred-vlada/
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45193
  • Il Moderatore
« Одговори #2217 на: 28 Април 2013, 13:59:49 pm »
@Filipv, пошироки гуми даваат подобро држење на патот и пократок пат на кочење. Твојот модел е премногу „статички“.  Да, кога колата стои, ита е нагазната површина. Но кога кочи, на предните тркала на потенките гуми може и да нема доволно контакнта површина за да ја запре колата, за разлика од пошироки гуми кои многу подобро ќе се справат со тоа. Секако не зборуваме за екстремни ситуации, па наместо 165 ќе ставиш 245, туку за нормални, наместо 165 да ставиш 195. или наместо 195 да ставиш 235 (еве, и 195 и 235 се дозволени димензии за алфа 166, па јас секако би возел од овие најшироките).
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2218 на: 28 Април 2013, 14:05:12 pm »
@Filipv, пошироки гуми даваат подобро држење на патот и пократок пат на кочење. Твојот модел е премногу „статички“.  Да, кога колата стои, ита е нагазната површина. Но кога кочи, на предните тркала на потенките гуми може и да нема доволно контакнта површина за да ја запре колата, за разлика од пошироки гуми кои многу подобро ќе се справат со тоа.

АKO тежината одозгора е иста ТОГАШ при кочење нагазната површина ќе се зголеми подеднакво и кај пошироката и кај потенката гума (кај пошироката гума нагазната површина ќе се рашири по лонгитудиналната оска помалку, кај потенката гума повеќе)

Единствена можна предност на пошироки гуми е малку подобрена латерална тракција на сув асфалт, малку зголемена моќ на држење кривина при големи брзини, но за тоа се плаќа превисока цена на значајно намалена тракција на влажна и растресита подлога. И естетиката, да, пошироки гуми дефинитивно изгледаат боље.

АКО тежината одозгора е поголема (поголем мотор, на пример) ТОГАШ треба поширока гума и ТОГАШ потенка гума значи нестабилност, подолг пат на кочење итн итн

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #2219 на: 28 Април 2013, 14:12:46 pm »
@filip

ме мрзи да ти ги читам долгиве постови
нешто се трудиш да докажеш дека тенка гума "држи" исто па дури и повеќе од поширока гума?