Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2358012 пати)

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #1260 на: 04 Ноември 2012, 00:08:40 am »
не си барајте оправдување,купете си зимски гуми :)

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #1261 на: 04 Ноември 2012, 00:31:07 am »
Никој не бара оправдување, само глупо беше тоа што незнам кој го кажа. (За мавање и погинување)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17677
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1262 на: 04 Ноември 2012, 00:34:47 am »
Чорапа е светска работа. Ќе трупам гуми дома неам друга работа ;D

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #1263 на: 04 Ноември 2012, 00:36:39 am »
па нема да погинеш зошто ќе возиш 40 во недај боже случај,али не е тоа тоа,половни зимски има и за 50-100 евра,а јас мислам дека се исплати и тоа многу

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #1264 на: 04 Ноември 2012, 00:38:19 am »
Гуми на старо не се зимаат.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34505
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1265 на: 04 Ноември 2012, 01:18:19 am »
Се зимаат кога се мора

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #1266 на: 04 Ноември 2012, 01:47:08 am »
половни зимски се минимум 5 пати подобри од нови летни за во зима :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1267 на: 04 Ноември 2012, 07:25:01 am »
Уште еднаш ќе мораме да се фатиме во костец со нашите шоферски ОПАСНИ НЕПРИЈАТЕЛИ „интуиција“ и „здрав разум“. Зимски напред летни позади кај коли со погон напред е многу опасно, a тоа што сознанието за опасноста е контраинтуитивно - само ја прави опасноста уште поголема. Еве што е проблемот:

Додека вози, возачот несвесно ја одредува количината на тракција токму преку предните тркала. Грото од силата на кочење е таму, погонот е таму, управувањето е таму. Значи, колку тракција има на предните тркала, толку возачот несвесно си создава слика за вкупната тракција. А преку таа несвесно создадена слика за вкупната тракција, возачот - исто така несвесно - го прилагодува вкупниот стил на возење: со колкава брзина ќе влезе во кривина, дали ќе го претица автобусот или не, дали ќе може да се напика пред спората кола на следните семафори итн итн итн. Сите возачки одлуки ќе му бидат базирани врз база на тоа колку му „лепат“ предните тркала.

И тука лежи проблемот: возачот кој напред има зимски, а позади летни, секогаш ќе има лажна слика на нешто поголема тракција од реалната, чувство дека има малку повеќе тракција отколку што навистина има. Може многу лесно да се случи да му избега задниот дел при вртење, а особено при истовремено вртење и кочење. Гадни сценарија можам да замислам колку сакаш.

Значи, проблемот со „зимски напред летни позади“ е што секогаш, секогаш имаш маааалку искривена, лажна слика за тоа колку навистина тракција имаш. Имаш малку помалце отколку што ти се чини, а можеш многу лесно да се најдеш толкму во таа мала маргина и да се деси срање.

Но, дури и кога таква несреќа навистина ќе се случи (а се случуваат и тоа редовно), возачот едноставно го обвинува лизгавото студено време. Да, друже, ама ако си имал зимски на сите четири може нема да ти избегала задницата, а ако си имал четири летни, просто ќе си возел полека ко полжав (пошто ти е многу јасно преку фидбекот од воланот, папучата за гас и кочницата колку навистина имаш, т.е. немаш тракција) и пак нема да си излетал.

Доколку мора да се мешаат летни и зимски гуми, тогаш зимските треба да идат позади, а не напред! Подобро да имаш лажна слика за тракцијата која ќе ти кажува дека ја имаш помалку отколку што навистина ја имаш, отколку да те лаже дека ја имаш повеќе отколку што навистина ја имаш!

Не се заебаајте со животот! Во многу прашања и области автомобилизмот е неинтуитивен и држењето за тоа што го зборува здравиот разум често пати не само што не е точно, туку е и опасно.

Секоаш имајте 4 исти гуми на тркалата! Дури и различна изабеност е опасна, а не пра зимски напред летни позади. Тоа е катастрофа која чека да се случи.

Само немојте да ми контрааргументирате со „ееее, дедо ми, чичко ми, татко ми и јас возиме со зимски напред летни позади толку години и еве ништо не ни е“. Некој може цел живот да вози без појас, па пред крај на возачката кариера да си ја искши фацата од воланот при банален судар со 20 на саат. Тоа што нешто не ти се случило до сега не значи дека не може да ти се случи никогаш. Управување со моторно возило во јавен сообраќај е интристично ризична активност, а паметен возач ќе гледа секогаш тој ризик да го минимизира.
« Последно менување: 04 Ноември 2012, 07:40:51 am filipv »

Отсутен Возач

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
« Одговори #1268 на: 04 Ноември 2012, 07:56:19 am »
Зимски гуми од Ноември до Април на сите 4 тркала е сигурно најдобрата опција, без размислување.
Лани не ставив зимски гуми, демек имам ептен нови летни со длабока шара 8мм, најчесто возам во град, за надвор имам ланци.....
Епилог-после три дена санкање, пропратено со ABS-концерт и потење со тахикардија, ја паркирав колата и чекав подобри услови за возење.
Е, оваа година зимските гуми се веќе монтирани, зимата може да дојде...
Бадијала не рекле, и најлошата зимска гума е 100 пати подобра од најдобрата летна гума во зимски услови.
Навистина не е евтино за наши услови да користиш 2 сета гуми но долгорочно се исплати затоа што:
1. Комплет летни и комплет зимски гуми кои се менуваат сезонски траат и чинат исто колку да купиш 2 комплета летни гуми и да ги возиш цела година.
2. Штетата на колата направена од лизгање во зимски услови најчесто е многу поголема од цената на 4 зимски гуми.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1269 на: 04 Ноември 2012, 10:36:28 am »
Дечки, слушајте го филипв и подолго ќе живеете. Најсериозно, се што кажа е од а до ш точно.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45079
  • Il Moderatore
« Одговори #1270 на: 04 Ноември 2012, 10:38:43 am »
Чек, не разбрав. Ај кочењето е кочење ама што е со тргањето (лонгитудиналните) и со вртењето (латералните сили)?
Све тоа важи, ама глава највише ќе ти спаси кочењето. И за мене најимпресивни разлики помеѓу летни и зимски се баш во кочењето. Еднаш ми се има десено со Стилото во Маврово да отидам со Dunlop SportMaxx, за викенд. Монтирањето на гумите беше наменето за деновите после тој викенд. Требаше да појдам до Анови по набавка од продавниче, подврнуваше снег, ама ништо страшно, знаев дека нема да биде некој проблем. Арно ама, почна малце поинтензивно да врне, имаше напаѓано околу 3-4 сантиметри снег кај  удолничето кај браната. Е не можев да закочам. ABS-от збесна, се приљубив до зидот лизгајќи (да, и со абс, летни гуми лизгаат на снег), колата само си убрзуваше надолу. Едвај ја исконтролирав. За зимска гума, на тоа удолниче немаше да има ама баш никаков проблем.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1271 на: 04 Ноември 2012, 10:44:56 am »
И јас имав слична ситуација. Зимава што мина татко ми ушпте жив беше и отидовме на гробишта кај чичко ми. Е сега кај задната страна од гробиштата кај портата што се влегува одкај Шутка нели е низбрдо и приличлно стрмно. А снег имаше убаво паднато. Возам така на рамно и гледам гужва коли опред мене па ненадејно фатив една уличка лево низбрдо али стрмно. Во кола бев со татко ми, мајка ми и баба ми. Само што свртев татко ми готово, паника го фати се спрема за учукуење. И ја му викам Мендо, олабај се бе што си се стегнал. А он ми вика, ТИ НОРМАЛЕН ЛИ СИ не можеш да застанеш. Ја му викам : еве гледај... Стискам на кочница и тука на стрмнава надолнина се укопуем у место. Му викам еве глеј, тргам и пак се укопуем. Сегам јасно ти е што е зимска гума? ;) Татко ми имал подзаборавено кога возел Реиз низ тоа планините во Босна ;D

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1272 на: 04 Ноември 2012, 11:18:51 am »
Јас би вовел казна за влечење, а не за брзо возење, со што значително би се скратило времето на патување од точка А до точка Б и сите би биле среќни и весели.

за среќа на сите нас, тие што навистина одлучуваат што е казниво не мислат вака како тебе.

ја би вовел построги лекарски прегледи каде што, покрај интернистот, треба и невропсихијатар да се потпише. Ако некој не може да се стрпи, мора секогаш и секаде да претица, не спушта под 140 на автопат и стално вози ризично - тој бе би требало воопшто да вози. Седи си позади, опушти се низ прозор, искулирај си се во внатрешниот свет на фантазиите и остај некој со постабилни живци од тебе да вози. Најдобро за сите.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45079
  • Il Moderatore
« Одговори #1273 на: 04 Ноември 2012, 11:23:33 am »
Ауу вака останаа 23% рамковни без возачки :D :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1274 на: 04 Ноември 2012, 11:26:02 am »
Ауу вака останаа 23% рамковни без возачки :D :D

да беа само тие уште и добро ќе беше, не заебаај