Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2358011 пати)

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #1275 на: 04 Ноември 2012, 11:30:39 am »
А друже ти 70-80 на партизанска или илинденска го сметаш за опасно?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45079
  • Il Moderatore
« Одговори #1276 на: 04 Ноември 2012, 11:31:28 am »
@FilipV, Да, но..... ќе  мора да ја активирам дешкам-от, овие 2-3 дена имав повеќе блиски средби со рамковни голф тројки (тјунирани според описот во некоја друга тема) со бајаги самоуверен возачки став: „куршум не ме бие“
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1277 на: 04 Ноември 2012, 11:44:21 am »

Освен ако не е 5 сабајле, летно топло утро, суво, кога нема жив човек и улиците се празни... тогаш ДА, го сметам за опасно. Ама да сум џандар и да те фатам пак ќе те казнам - и тоа со ќеф - за да ти дојде памет. Знакот не вика ни 70 ни 80. Вика 50.

НИШТО не се добива со побрзо возење, освен занемарлива заштеда во време од неколку минути, а по цена на НЕзанемарливо зголемување на ризиците. Вкупната проточност на сообраќајот НЕ ЗАВИСИ од максималната моментална брзина која ќе ја постигне секое поединечно возило. Доколку сите возат строго според правила и пополека, вкупната проточност се зголемува, а не се намалува.

Токму таа „шареност“ од возачки стилови и табиети (некој лета ко без глава, некој вози плашливо и неодлучно, на трет не му работи десниот фар, четврт вози со две нови зимски напред и две излижани летни позади....) е она што го УСПОРУВА вкупниот сообраќај. Треба да возат сите што по исто може - според правила!

Отсутен Igor

• Легенда
« Одговори #1278 на: 04 Ноември 2012, 11:54:16 am »

Освен ако не е 5 сабајле, летно топло утро, суво, кога нема жив човек и улиците се празни... тогаш ДА, го сметам за опасно. Ама да сум џандар и да те фатам пак ќе те казнам - и тоа со ќеф - за да ти дојде памет. Знакот не вика ни 70 ни 80. Вика 50.

за среќа на сите нас, тие што навистина одлучуваат што е казниво не мислат вака како тебе.

btw, збориме за возење ПОД ограничување! Тие се за на психијатар.

Летно топло утро, суво. Па не возиме трајал 115/70/13, за да мора да имаме идеални услови на патот. Збориме за нормални гуми кои со 40 на најострата кривина без никаков проблем ќе поминеш.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1279 на: 04 Ноември 2012, 11:57:22 am »
btw, збориме за возење ПОД ограничување! Тие се за на психијатар.

ма немој. некој вози минимум 20 над ограничување, и он е кул. така треба пошто правилата се глупи.

а некој вози 20 под ограночување и тој е за психијатар, а?

добро те разбирам?

Отсутен Igor

• Легенда
« Одговори #1280 на: 04 Ноември 2012, 12:10:21 pm »
Не реков дека некој е кул, тоа правење кул со брзина е за во некое тешко село. Зборам за тоа возењето да не ти претставува потешкотија, да се влечеш позади некој и да те фатат 100 семафори, па уште на семафорот да тргнува како да има јајца у гепек.

Зависи и колку е ограничувањето, на автопат тие 20 се ок. Ама низ центар тие што возат 20 под ограничување прават гужви и ти го уништуваат денот уште од сабајле. Сам треба да си процениш на кое место колку треба да возиш.

Мое мислење.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #1281 на: 04 Ноември 2012, 12:12:19 pm »
Ja све мислев дека на Партизанска е дозволено 60, ама у ствари било 50 км/h ???

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45079
  • Il Moderatore
« Одговори #1282 на: 04 Ноември 2012, 12:20:29 pm »
Цитат: ЗБСП
Член 37
(1) Возачот е должен брзината на движењето на возилото да ја
приспособува кон својствата и состојбите на патот, видливоста, прегледноста,
атмосферските услови, соостојбата на возилото и товарот, густината на
сообраќајот и другите сообраќајни услови, на начин да може навремено да го
запре возилото пред секоја пречка што под дадените услови може да ја
предвиди.
(2) Возачот не смее да ја намали брзината на движењето на возилото до
таа мера што неговото возило претставува пречка за нормалното одвивање на
сообраќајот.
(3) Возачот чие возило заради техничката состојба, состојбата на товарот
или други причини не е во состојба да ја следи утврдената брзина на движење
на возилата на патот и со тоа го попречува нормалното одвивање на
сообраќајот, а заради непостоење на услови за безбедно престигнување се
создава колона на возила, должен е да вози по крајната десна страна на
коловозот, а ако и тоа не е доволно да го запре возилото на првото погодно
место надвор од коловозот за да ги пропушти возилата што се движат зад него.
(4) Глоба во износ од 20 евра во денарска противвредност во мандатна
постапка ќе му се изрече, односно ќе му се регистрираат 10 негативни бода,
согласно со одредбите на овој закон, на возачот кој постапува спротивно на
одредбата од ставот (2) на овој член.
(5) Глоба во износ од 25 евра во денарска противвредност во мандатна
постапка ќе му се изрече, односно ќе му се регистрираат 15 негативни бода
согласно со одредбите на овој закон, на возачот кој постапува спротивно на
одредбата од ставот (3) на овој член.

Значи 20 под пропишаното во некои случаи може да биде казниво, како и 20 над пропишаното.

@djidji, И јас колку што знам, за Скопје ограничувањето е 60, за повеќето други места е 50, за Штип е 40....
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #1283 на: 04 Ноември 2012, 12:21:04 pm »
Мислам дека ограничувањето по старо беше 50км/ч. Сега е зголемено на 60км/ч, не сум сигурен... Ако грешам нека ме исправи некој. :)

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #1284 на: 04 Ноември 2012, 12:43:33 pm »
Последниот пат кога бев низ Скопје, скоро насекаде имаше знаци за ограничување со 60, сите шибаа 60, што значи ограничувањето е 60

Има една уличка во охрид, поставен е знак 30, но некој толку добро го преправил во 80, просто да се чудиш
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #1285 на: 04 Ноември 2012, 12:44:48 pm »
Има и низ Скопје многу улици со 30 ограничување, на пример низ Тафталиџе, Карпош 3/4 уличките сите се 30 ограничени.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #1286 на: 04 Ноември 2012, 12:45:51 pm »
Каде тоа секаде? Јас колку што знам 60 пишува само на влез у Скопје и толку.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10640
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #1287 на: 04 Ноември 2012, 12:46:20 pm »

На твоја страна сум Игор... Сега улициве и булеварите се направени како писти...  и коа возиш 70-80 не се приметува...  

Еве случка од пред 2-3 дена... идам од Центар према Ѓорче, и семафорите кај Кастом паб ги фаќам на зелено... и си вознам нормално 50-60 среќа ми се пали семафорот кај соборна и само гас... ама онака лагано не да се залетуваш...  коли имаше ама си возат сите во своја лента... и мене ми се отвара пат... пешаците си поминуваат... Семафорот кај симпо зелен... го помувам... и кај Хотел карпош на тој семафор црвено застанувам а гледам 115кмч сум возел...

Ете без занесување... поле... 5-та и 6-та брзина...

Сакав да кажам, дека во ограничувањето не е соодветно сеа за нашиве патишта не возиме по калдрми... па да се вози 50кмч, а не викам не... во услови коа има гужви... е лизгаво да се занесуваш да возиш брзо...
За партизанска и илинденска мислам треба да се направат да се вози барем по 70кмч

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #1288 на: 04 Ноември 2012, 12:48:32 pm »
Кога се поставуваат ограничувањата многу фактори се земаат во пресметката, не само квалитетот на асфалтот на улицата. Тоа што ние живееме во посрана држава со крш инфраструктура е друга работа.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #1289 на: 04 Ноември 2012, 13:00:00 pm »
не секогаш спорото возење значи безбедно,што ти значи баба у лада со 40 км/х на партизанска?
несреќа,ќе згази пешак зошто не ги видела ново поставените семафори

ама рики ако дигнал 115,ќе го шврка на волан и ќе направи нешто за да избегне несреќа,е сега уште од сам старт греши што дигнал толку,ама тоа е веќе биднало