Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2435514 пати)

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #1095 на: 30 Септември 2012, 14:03:40 pm »
ма ако купувам нови гуми,макс до 6 месеци,постари не би земал

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45189
  • Il Moderatore
« Одговори #1096 на: 30 Септември 2012, 14:06:32 pm »
Не разбирам зошто? Затоа што ако седат 1 година во магацин ќе се расипат повеќе отколку 1 година на кола?! Тешко... Гумата главното „расипување“ го добива кога е во допир со сонце, ветер, снег, прашина, притисок, оптеретувања, камења, чкрипења итн..., и пак, 4-5 години траат. Треба мноооооооогу повеќе време да помине за гумата во магацин да се зае*е колку што на кола ќе се зае*е за 1 година.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #1097 на: 30 Септември 2012, 14:13:57 pm »
Многу поважен е начинот на кој била складирана отколку периодот.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1098 на: 30 Септември 2012, 14:25:21 pm »
Сигурно не вака:

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #1099 на: 30 Септември 2012, 14:26:04 pm »
зошто кога купувам нешто ново,сакам ново да биде,ако ми дадат добра цена за постари гуми би ги земал,ама ако е иста ќе си барам понови

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1100 на: 30 Септември 2012, 14:28:42 pm »
Ново е и после 6 месеци. Кога ќе се употреби - тогаш не е веќе ново.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #1101 на: 30 Септември 2012, 14:29:13 pm »
Ако е иста цената на нови и стоени во складиште, тогаш најнормално дека ќе си земам нови.
Ама ако ми даваат лански за добра цена, тогаш тие ќе ги земам.
 Многу јасно, нали?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1102 на: 30 Септември 2012, 14:31:19 pm »
Значи ценкањето ако го тргнеме на страна - гуми кои стоеле во магацин  одредено време (не претерано) се подеднакво добри како и тие од вчера. Тоа е одговрот на ова:

При купување на нови гуми се соочуваме и со тоа кога е произведена гумата. Се нудат гуми стари и една година и стари еден месец. Што е подобро да се земе понова или постара. Продавачите спомнуваат некој период на самовулканизација па не препорачуваат ептен нова ( тазе произведена ) гума. Ваше мислење?
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #1103 на: 30 Септември 2012, 14:32:31 pm »
Ново е и после 6 месеци. Кога ќе се употреби - тогаш не е веќе ново.
Ново е и по 5 години, а по 2 години правилно складираните гуми имаат најдобри перформанси, т.е. подобри отколку 6 месеци стари гуми од истиот модел.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1104 на: 30 Септември 2012, 14:37:16 pm »
Отприлика така и јас знам. За 2 години дали се бољи или полоши од нови- не знам, не сум ги проучувал многу процесите при вулканизација, ама знам дека  гуми не се кисело млеко, па да се расипат после 5 дена.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30816
    • CARclub.mk
« Одговори #1105 на: 30 Септември 2012, 14:50:29 pm »
Не не, немаш врска. Гумите се добри ако ги купиш првите 2 недели. После тоа не ги бива. Од многу стоење во склад (наместо на кола, каде што се под дејство на огромен притисок, влага, суша, сонце, товар, малтретирање, агресивни стартови и вртење под ручна) може да фатат мувла.

Отсутен caki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 318
« Одговори #1106 на: 30 Септември 2012, 14:53:08 pm »
Така е и на нова кола гумите се постари отколку што е произведена колата. Се за виси како е чувана во магацин ако е добро складирана векот на гумата е од 6 до 10 години

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #1107 на: 30 Септември 2012, 15:24:11 pm »
Не не, немаш врска. Гумите се добри ако ги купиш првите 2 недели. После тоа не ги бива. Од многу стоење во склад (наместо на кола, каде што се под дејство на огромен притисок, влага, суша, сонце, товар, малтретирање, агресивни стартови и вртење под ручна) може да фатат мувла.
И јас така знам. И „Ху“ ефектот дури не работи на постари од 2 недели. Затоа јас секогаш од производна лента купувам гуми.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30816
    • CARclub.mk
« Одговори #1108 на: 30 Септември 2012, 15:31:02 pm »
Тоа беше кога во 4 сабајле ја земаш гумата во лева рака, со десната правиш индијански поглед у иднина, стоиш на една нога и правиш Ху низ гумата?

Е сега, никад не разбрав, ако има ху, онда гумата е ок, или уште 6 недели облачно ќе биде?

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #1109 на: 30 Септември 2012, 20:37:00 pm »
Ќе се расталасаТ енѕероно ако имат ху.