Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2433059 пати)

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 484
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #675 на: 28 Јуни 2012, 14:23:33 pm »
Ова не ми изгледа како All season гума. Сигурен си дека е?

Мишелин не е заебанција. Јас ставив кај мене EnergySaver E3B. Претходно со Кумхото го дрифтав задниот дел многу лесно. Сега Мишелинкиве не пролизгуваат ич, дури и два пати до сега за малце ќе се превртев кога запнав како сивоња.

Треба добро да ја проверам, Тур ХП се декларира како летна ама има на нејзе обележја како all season. Кога прашав ми рекоа дека скоро сите гуми во оваа големина за 4х4 доаѓаат како All Season гуми... И после баталив интерес да проверам...

На дожд е супер, ептен лепи, само не знам колку ќе биде ефективна на снег.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34539
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #676 на: 28 Јуни 2012, 14:34:20 pm »
На снег ич нема да биде ефективна :)
Нема ниту една специфика која одговара за на снег.

Отсутен Maks

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 253
    • RACE CHIP
« Одговори #677 на: 28 Јуни 2012, 14:46:59 pm »

Мишелин не е заебанција. Јас ставив кај мене EnergySaver E3B. Претходно со Кумхото го дрифтав задниот дел многу лесно. Сега Мишелинкиве не пролизгуваат ич, дури и два пати до сега за малце ќе се превртев кога запнав како сивоња.

so koja kola driftase?
Штета што не сум се родил 30 години порано.
Сакам коли од железо не од пластика,пластични имав пред пубертет.  

FrontWD Sucks!!!

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #678 на: 28 Јуни 2012, 15:08:00 pm »
 ;D ;D ;D ;D ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #679 на: 28 Јуни 2012, 15:24:43 pm »

so koja kola driftase?

Со малата, под ручна.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #680 на: 28 Јуни 2012, 18:07:07 pm »
Јас имам зимски  Континеталки така да мене ми се како за летни гуми!

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45187
  • Il Moderatore
« Одговори #681 на: 28 Јуни 2012, 20:32:27 pm »
„Разгази“ ги едно 500км и после пичи со сета сила ;D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #682 на: 28 Јуни 2012, 21:39:54 pm »
Отворија Мотоценар и во Битола :)
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #683 на: 29 Јуни 2012, 03:08:32 am »
Ајде бе !
Where ?

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #684 на: 29 Јуни 2012, 09:29:35 am »
Инаку бев во Стоп анд Го, во Мотоцентар и можам да кажам дека изборот за овој тип на гуми е повеќе од сиромашен.

Во Стоп анд Го ми понудија Бриџстоун и Нокиан а во Мотоцентар само Мишелин и оние Спортива.

Се изненадив искрено, мислев ќе има поголем избор!?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #685 на: 29 Јуни 2012, 10:23:24 am »
Цркната е економијава, никој ништо не држи на лагер или ќе оди во ликвидација. Све е по порачка.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4239
« Одговори #686 на: 29 Јуни 2012, 10:52:04 am »
Да пишам збор два за гумите кој ги ставив, помина точно една недела и 750км одкога ги ставив, ги извозев во скоро сите ситуации, градска вожња, брзо возење на автопат, како и брза вожња по кривулест пат. Како референтни ќе ги земам Pirelli P Zoro Rosso во димензија 245/45 R17Y, зошто само тие сум ги возел во летна варијанта до сега.

Станува збор за Continental ContiSportContact5 95Y XL во димензија 235/45 R17, XL е ознака за потврди странични ѕидови на гумата. Гумата има одличен грип, и би рекол подобар од пирелито. Колата пролизгува значително помалку особено во градски ситуацијаа, а тоа беше нешто што ме нервираше многу. Секое тргање на семафор го палев АСР то, се до трета брзина, сега палењето на АСР то од 1ва па натаму е далеку потешко. Истото е и во кривините низ град. Зошто станува збор за кола со преден погон, големо меѓуоскино растојание и тежок нос доста го осеќам подобрувањето на грипот во овие кривини.

Друга пофалба за континенталов е дека се доста потивки него пирелито, значително потивки. До 160 воопшто не се слушаат, а и после тоа бучавата е доста помала него ли другите. Да не бидам сватен грешно, ги споредувам со пирелито кога беа нови и во добра состојба, последниве 5ккм беа во доста лоша состојба и воопшто не беа споредливи.

Збор, два за комфорот зошто тука највеќе се разликуваат, комфорот кај овие гуми е за 2 класи подобар него ли пирелито, ако не и повеќе :D. Иако овие се со помал профил и очекував за нијанса да бидат потврди, имам сосема спротивно чувство дека возам за класа поголем автомобил. Тука ја приметив и најголемата разлика, иако континенталов се со дополнително зајакнати ѕидови, не се ни на пола од тоа што беа пирелито. Ова особено се приметува на малите нерамнини кој сега ги минам доста комфорно и тивко, кој и да се вози во колата го забележува подобрувањето во комфорот.

Е сега од предноста во комфорот, потекнува единствената друга слабост(ако може да се нарече така) наспрема пирелтио. А тоа е чувството на воланот, со пирелито кој имаа супер тврди ѕидови имав многу повеќе самодоверба во кривините кога ги возев со брзо темпо, многу повеќе се осеќаше што се случува со тркалата и асвалтот, со нив бев способен да извадам побрзо темпо на Скопје-Велес(ова го зимам како пример зошто најчесто тука пробувам што и како со гумите) без притоа да се најдам во ситуација да се уплашам или што и да е, едноставно влеваа повеќе самодоверба дека можеш повеќе. Но тоа е тоа, мора некаде да се изгуби за да се добие
Севкупно со овие гуми за овие 750 поминати километри сум пре задоволен. Ме радува што добив доста на комфор, и возењето сега е како во потполно друга полуксузна кола, грипот е извонреден и се доста тивки. Ги препорачувам на секој
« Последно менување: 29 Јуни 2012, 11:13:15 am Sase_91 »
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7891
« Одговори #687 на: 29 Јуни 2012, 11:07:17 am »
Станува збор за Continental ContiSportContact5 95Y XL во димензија 235/45 R17, XL е ознака за потврди странични ѕидови на гумата.

со нив бев способен да извадам побрзо темпо на Скопје-Велес(ова го зимам како пример зошто најчесто тука пробувам што и како со гумите) без притоа да се најдам во ситуација да се уплашам или што и да е, едноставно влеваа повеќе самодоверба дека можеш повеќе.

Ја имам Мишелин со зајакнати ѕидови, и сигурен сум да не беа XL, синоќа кога опнав еден тазе кратер(душата ме заболе), веројатно ке ја собирав гумата од патот ....

Тенка е границата меѓу перфектно лежење на пат и пролизгување посебно ради тоа што возиме преден погон...
Само мудро...

Колата пролизгува значително помалку особено во градски ситуацијаа, а тоа беше нешто што ме нервираше многу. Секое тргање на семафор го палев АСР то, се до втора брзина, сега палењето на АСР то од 1ва па натаму е далеку потешко.

Само до втора?  :P :P :P

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4239
« Одговори #688 на: 29 Јуни 2012, 11:12:58 am »
И втора ја лизга, трета веќе потешко на суво. Сеа ќе мавнам едит
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда