Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2432992 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45187
  • Il Moderatore
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #540 на: 15 Мај 2012, 19:59:59 pm »
Абе они кога ќе се појават значат, таман работа да незначат. Јас имам (3 поточно :D ) ама нигде не би искочил на пат со нив, во фаза на менување е тоа, деновиве.

Поентата е дека и на нова гума ако удриш убаво во ивица искачаат, што не значи дека гумата е лош квалитет или слично.

Ај веќе кога почнавме,  да објасниме :) Оние со помеки странични ивици се поподложни на такви набабрувања. Исто така, помеко напумпани гуми се поподложни на такви оштетувања.  На Ранфлет гуми, тешко дека ќе најдеш такво оштетување. На Dunlop Sportmaxx исто потешко, а и другите модели за „поспортско“ уживање. Тие имаат потврди странични ивици, за подиректен риспонс при промена на правец. Сепак, правилно напумпани гуми е првиот чекор за превенција на вакви оштетувања.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #541 на: 15 Мај 2012, 20:22:31 pm »
3, 3 така мисли си :D
Оди прочешај ја задната лева, ко пубертетлија е :D

Абе зар јас не знам? Толку се.

@Симо

Ја бандажот мама му ебав а не на гумата :D Веруј дека со секој јак удар каде се криви бандажот искача скоро секад и клумбарец.

Значи точно дека превенција за тоа е дбро напумпана гума, затоа што при доаѓање на судир со ивичњакот и бандажот се оштетува гумата и искача клумбарецот. Меѓутоа ако е напумпана гумата многу може и да пукне гумата ;)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #542 на: 15 Мај 2012, 20:39:51 pm »
Абе они кога ќе се појават значат, таман работа да незначат. Јас имам (3 поточно :D ) ама нигде не би искочил на пат со нив, во фаза на менување е тоа, деновиве.

Поентата е дека и на нова гума ако удриш убаво во ивица искачаат, што не значи дека гумата е лош квалитет или слично.

Ја имам другачија теза, може гумата да е екстра висока класа, но ако профилот е премногу мал на нашиве патишта неможе долго да трае. Тоа е за некој цивилизирани улици каде не се вози цик - цак.

Отсутен Dzo

• Сениор
  • Пораки: 3030
  • GTI®
« Одговори #543 на: 15 Мај 2012, 21:29:02 pm »
пример јас со 205 40 17 ни еднаш пу пу пу .. не ми се напраило меур на профил ..

Пријател во рок од 3-4 месеци има менето можда седум континенталки на пасат ЦЦ . 235 45 17 ки .. :)

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #544 на: 15 Мај 2012, 21:32:45 pm »
И тој некој ко мене :D

Кога си мангуп и не даваш никој да те помине или кога претицуваш кај што никој не вози :D :D

Мада у К.Вода ја заебав и гумата и све, некој нови канали ископаа. А сега цела предница мењав. :D

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #545 на: 15 Мај 2012, 21:43:22 pm »
Meur se pravi od udar. Posle toa pozelno e NOVA guma. Nema popravka na toa i ne daj boze da pukne vo vozenje. Moze se da se sluci, ni sveti ABS ne pomaga.

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #546 на: 15 Мај 2012, 21:51:13 pm »
Не е пожелно туку мора нова гума, пошто при поголеми брзини има големи шанси да пукне. Ама низ град и не е така страшно. Сум имал неколку пати климбарци и не ми пукнале. На службено возило исто имаше и го пукнаа од возење со тие гуми. Јас имам кај мене и ме јаде пшто цело време ги гледам а и може да имам потреба на аутопут да искочам, затоа брзам да ги сменам.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #547 на: 15 Мај 2012, 21:55:04 pm »
Taman rabota da vozis so takvi gumi. Jas ne bi rizikuval. Poarno da se Ok site.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #548 на: 15 Мај 2012, 23:01:28 pm »
3, 3 така мисли си :D
Оди прочешај ја задната лева, ко пубертетлија е :D

Абе зар јас не знам? Толку се.

@Симо
 Меѓутоа ако е напумпана гумата многу може и да пукне гумата ;)

Море нека пука! Само бандашот да не пукне! ;D Реков прописно напумпана, не препорачувам пренапумпани, откако видов на дискавери мегафакторис мишелин кога тестираа гуми со повисок притисок, колку подолг пат на кочење имаат.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34539
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #549 на: 16 Мај 2012, 09:44:05 am »
мишелин кога тестираа гуми со повисок притисок, колку подолг пат на кочење имаат.
Помала е контактната површина со асфалтот. Дени читаш ли?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #550 на: 16 Мај 2012, 10:00:05 am »
За жал само на с'штиот јазик ја најдов епизодата, ама кој сака еве му ја : МегаЗавод Мишелин! ;D

http://www.dailymotion.com/video/xqjmdy_yyyyyyyyyy-yyyyyyy-2012_shortfilms?search_algo=1

Едит: Муабетот за пренапумпани е на 35-та минута.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
« Одговори #551 на: 16 Мај 2012, 10:19:58 am »
Ако сакате нископрофилни гуми, ќе си купите со зајакната гума од страна (reinforced sidewall). И колку толку мирни ќе си бидете. Нормално, нема да го глумите Члинк со тестирање на можности по ископани канали ;D ;D ;D, и нема да акате низ КХ2О ;D ;D ;D со неприлагодена брзина.

Члинк ако памтам таму во КХ2О те сјебаа и џандарите а? Ако е така, некако баксуз населбава ;D ;D ;D

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #552 на: 16 Мај 2012, 12:23:52 pm »
Да да :D !!!

А во план е станче да земам некое таму. :D :D

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
« Одговори #553 на: 16 Мај 2012, 12:30:02 pm »
А поп ќе викаш, да ти чати малку ;D ;D ;D

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #554 на: 16 Мај 2012, 12:32:03 pm »
Секој ден ќе се јавувам кај овие за патиштава. Башка кога сум таму ќе го земам гоогле у раце и заедно протести ќе прајме :D :D