Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2245353 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30615
    • CARclub.mk
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #14145 на: 15 Декември 2025, 17:51:22 pm »
Extra Load се обично наменети за потешки возила. Не само за потежок товар, туку за потешки возила in the first place. Би требало да имаат посилен страничен ѕид и би требало да се нијанса потврди баш поради тој посилен страничен ѕид.

Отсутен Darkovski

• Редовен
  • Пораки: 1285
« Одговори #14146 на: 20 Декември 2025, 15:56:50 pm »
Пред некој ден ставив нови зимски гуми Matador mp93 Nordica. Ја направив балканската за жал затоа што ставив само напред, назад ми останаја летните. Гумата е многу тивка како за класата и мека ама не ми се свиѓа тоа што нема баш никаков фидбек на волан и во комбинација со електричното серво баш е lifeless. Сеа ме интересира дали можам да ставам друг модел напред а овие да ги ставам назад, на пример напред Мишелин алпин 6 или друг премиум модел а назад матадоров? Дали ке има дисбаланс некој ако се вози така?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44957
  • Il Moderatore
« Одговори #14147 на: 20 Декември 2025, 16:15:15 pm »
Не очекувај многу фидбек од зимски гуми, па и од Мишелин и од Конти. Не им е тоа намената.
Земи си уште еден пар матадор, за избалансирано возење и возило.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Darkovski

• Редовен
« Одговори #14148 на: 22 Декември 2025, 13:43:28 pm »
Симо да ама и не. Ме нервира гумава, еве и дадов шанса неколку дена испадна се точно што пишуваше во адац тестот, на автопат бара корекции цело време а на мокар асфалт многу лесно пролизгува на нагол старт, сеа кога веќе назад имам секако летни да ги ставам овие назад а да купам напред подобри затоа што гледам летните кинески се ко пластика сеа на ладново иако не ме пролизгале уште. Највише ме нервира пролизгувањето во прва и на автопат што мора да корегирам цело време.
http://www.tyrereviews.com/Tyre/Matador/MP93-Nordicca.htm

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2361
« Одговори #14149 на: 22 Декември 2025, 14:35:42 pm »
За да добиеш фидбек од зимски гуми треба да земеш UHP зимска гума, значи Pilot Alpin или WinterContact TS870p, ама така жртвуваш на други работи, на пример долготрајност и перформанси на снег. Јас сум лично презадоволен од WinterContact 8 S при динамично возење, како за зимска гума има стварно многу фидбек низ волан. Ама не очекувам на планина со снег да ги носам, ниту па да траат 5 години.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #14150 на: 22 Декември 2025, 23:39:28 pm »
Симо да ама и не. Ме нервира гумава, еве и дадов шанса неколку дена испадна се точно што пишуваше во адац тестот, на автопат бара корекции цело време а на мокар асфалт многу лесно пролизгува на нагол старт, сеа кога веќе назад имам секако летни да ги ставам овие назад а да купам напред подобри затоа што гледам летните кинески се ко пластика сеа на ладново иако не ме пролизгале уште. Највише ме нервира пролизгувањето во прва и на автопат што мора да корегирам цело време.
http://www.tyrereviews.com/Tyre/Matador/MP93-Nordicca.htm

А да смириш живци малце? Нема да ти пролизгува.
Шала на страна, ако ставаш 2 со 2 гуми различни, тие што повеќе лизгаат треба да ги ставиш напред, затоа што ако гиставиш позади ризикуваш гаден оверстир и извртување недај среќо.
Затоа нема смисла да купуваш Мишелин сега. Или подобро продај ги тие па купи 4 комада исти Мишелинки.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2815
« Одговори #14151 на: 23 Декември 2025, 09:07:42 am »
Пред некој ден ставив нови зимски гуми Matador mp93 Nordica. Ја направив балканската за жал затоа што ставив само напред, назад ми останаја летните. Гумата е многу тивка како за класата и мека ама не ми се свиѓа тоа што нема баш никаков фидбек на волан и во комбинација со електричното серво баш е lifeless. Сеа ме интересира дали можам да ставам друг модел напред а овие да ги ставам назад, на пример напред Мишелин алпин 6 или друг премиум модел а назад матадоров? Дали ке има дисбаланс некој ако се вози така?
Еднаш во животот ја направив таа грешка, напред нови зимски гуми а назад стари летни, среќа ме чинеше во пари „само“ еден комплет сет зимски премиум гуми, кои да ги имав тогаш, немаше беља да направам.

Не знам дали си возел поагресивно па така ти се однесуваат зисмките гуми, ама ако немаш доверба во нив, земи комплет сет други гуми, не мора премиум, имаш Сава, Барум ги фалат доста, БФ Гудрич
Своерачен потпис ;)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10583
« Одговори #14152 на: 23 Декември 2025, 09:40:57 am »
Можеби ќе звучи шашаво, но мора на летните да им ставиш зимски воздух, во спротивно секогаш ќе ротираат побрзо од зимските гуми😂

Присутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9179
  • Пичлеме
« Одговори #14153 на: 23 Декември 2025, 09:43:10 am »
Многу пати сме зборувале за тој момент, две зимски гуми напред на погонските тркала (доколку погонот е на предни тркала), а назад летни или пак летните напред на погонските, зимските назад. Сум испаднал смотан кога го докажував тој момент ;D
Исто и со тоа дека со потенка зимска гума полесно се излегува од снег, уште посмотан ;D
Секако 4 зимски гуми од ок бренд со ок шара, да не се 11 години стари, се правилното решение за во зима.
Без докажување јас толку возам, јас онолку... Ај се кладиме... :)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #14154 на: 23 Декември 2025, 15:01:20 pm »
Летни гуми само оваа кола во зима :D Тенкче :D

https://www.tiktok.com/@speed.bump.garage/video/7458782593056574751

Пред да почнете да ми објаснувате дека зимската гума не е само да те вади од снег, дека може да те пролизга - ЗНАМ. Зафрканција е.

Отсутен Darkovski

• Редовен
« Одговори #14155 на: 25 Декември 2025, 18:18:03 pm »
Ставени и назад исти гуми, сеа засега се понаша далеку подобро, помалу корекции бара на волан. Фала на сите за советите.

Отсутен andov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 123
« Одговори #14156 на: 26 Декември 2025, 19:18:16 pm »
За да добиеш фидбек од зимски гуми треба да земеш UHP зимска гума, значи Pilot Alpin или WinterContact TS870p, ама така жртвуваш на други работи, на пример долготрајност и перформанси на снег. Јас сум лично презадоволен од WinterContact 8 S при динамично возење, како за зимска гума има стварно многу фидбек низ волан. Ама не очекувам на планина со снег да ги носам, ниту па да траат 5 години.

1% од колите у државава можат да извадат потенцијал од такви гуми, а 1% од возачите на истите знаат како. Не се препорачува таква гума тука :-)))

Отсутен Shadow4501

• Почетник
  • *
  • Пораки: 35
« Одговори #14157 на: 28 Декември 2025, 00:06:20 am »
Decki pozz do site
Mi treba konstruktivno mislenje na baza na nekavi iskustva. Neli dokolku e mozno.
Me interesira za iskustvo  so  nabavka na gumi od Ekupi.mk
I vtoro treba da kupuvam letni gumi  (zimski mi se super pa da izbegnam guzva na prolet).
Treba da smenam samo dve letni  i  tie sto ostanuvaat kako ponovi se Brend Dunlop  i se 3 god stari a  jas bi sakal novite dve sto ke gi kupam da se michelin Primacy 5.
Da li bi imalo nekoj problem so upravlivost , odnesuvanje na dozd , odnesuvanje vo krivina i slicno.
Pozz

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3637
« Одговори #14158 на: 28 Декември 2025, 07:14:04 am »
Поззз брату у очи најголем студ Јануар месец зима купуваш летни гуми? Одлично купи тамо у јули коа ке биде 52 степени купи зимски гуми и тоа со дебела шара(Карппони)
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Shadow4501

• Почетник
  • *
  • Пораки: 35
« Одговори #14159 на: 28 Декември 2025, 10:47:53 am »
Поззз брату у очи најголем студ Јануар месец зима купуваш летни гуми? Одлично купи тамо у јули коа ке биде 52 степени купи зимски гуми и тоа со дебела шара(Карппони)
Ne be Coek....ne  sum objasnil dobro ,a i ti verojatno ne si procital dokraj sto sum pisal.
Koga ke pocne sezona za menuvanje gumi mnogu e guzva za vreme na vikend vo  sabota i ne mi se ceka. A od poned-petok. Nemozam poradi sto jas sum na rabota. Taka da ovoj period mi e idealen za taa rabota. A zimski gumi  pisav deka veke imam
Pozz