Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1987227 пати)

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8944
  • Пичлеме
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #13935 на: 11 Април 2025, 14:03:12 pm »
Миленцето ги има возено на Бураго, не е релевантен ;D

Отсутен Baze01

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
« Одговори #13936 на: 15 Април 2025, 11:36:31 am »
Здраво друштво, најпрво поздрав до сите и добро ве најдов.

Вака сега, имам голф 4 , сакам да му ставам летни гуми и око ми фатија Laufenn G Fit EQ+

Или пак препорачајте некоја добра гума, но и да не е есктремно скапа

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6150
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13937 на: 15 Април 2025, 14:28:05 pm »
Добредојде во клубот.
Ги имам тие гуми на опел астра г и за нормално возење се топ, и на влажно и на суво.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 795
« Одговори #13938 на: 17 Април 2025, 17:16:09 pm »
Ekipa, treba mi mislene za slednite pnevmatici. Pozz, se nadevam na odgovor

https://ananas.mk/proizvod/petlas-letna-guma-velox-sport-pt741-195-50-r16-84v/3034250

Nekoj kolega sto ima iskustvo so ovie pnevmatici ?
Јас ги возам сега трета сезона 205/55/R16... Добри се, тивки, вредат за секој денар..
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1549
« Одговори #13939 на: 24 Април 2025, 08:19:08 am »
Треба да обновувам гуми на Голфот . Само во град се вози , многу ретко надвор.
Препорака некоја за добра гума.

Се мислам помеѓу Сава, Нехен, Тигар , Лауфен ....

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1997
« Одговори #13940 на: 24 Април 2025, 10:41:27 am »
Со сава ке завршиш работа, пријател на гтд ги возеше савата беше задоволен за летни зборам

Присутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1887
« Одговори #13941 на: 24 Април 2025, 17:44:37 pm »
Треба да обновувам гуми на Голфот . Само во град се вози , многу ретко надвор.
Препорака некоја за добра гума.

Се мислам помеѓу Сава, Нехен, Тигар , Лауфен ....

Сава, и за низ град и за на отворено за секаде.
Прекрасна гума.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5659
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #13942 на: 14 Мај 2025, 13:32:19 pm »
Preska bev do Smilevski vulkanizerot nesto slubenite koli gi nosevme na balansiranje, i najnovo kaj niv e sto pocnale da rabotat reparacija na banadazi so se farbanje.

btw. uste ednas si ja srabotija rabotata perfektno, deckite se epten profi, sekoja cest, balansiranje i ispravanje bandazi epten dobro sraboteno.

Отсутен BlagojaM

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #13943 на: 02 Јуни 2025, 22:44:29 pm »
СЕЗОНСКИ ГУМИ
   Околу типовите на гуми (летни, зимски, универзални), колку повеќе прашувам, толку повеќе различни одговори добивам. Ова би требало да биде основна работа, што би требало еден просечен возач да ја знае. И покрај тоа, секој си толкува по свое. Некои викаат дека постојат само летни и зимски гуми, а дека универзални гуми се измишљотина. Други викаат дека има летни, зимски и универзални гуми, ама кога ќе земат да објаснуват како да ги распознаваш, едни кажуваат едно, други кажуваат друго. Постојат повеќе ознаки на гумите, кои се однесуваат на сезоната за која се наменети. Само не сите ги толкуваат исто. Тие што се разбираат, не ги ни гледаат ознаките, туку ги разликуваат гумите по шарата (густина, широчина и длабочина на рецките). Не сме сите вулканизери за да препознаваме шара на гумите. Така да, некој што стварно се разбира, нека ги разјасни ознакиве на гумите.

Јас ова го знам. Летните гуми имаат нацртан симбол сонце или на нив пишува summer. Зимските гуми имаат нацртан симбол снегулка или на нив пишува winter. Универзалните гуми имаат некоја од овие ознаки: Universal, All Seasons, All Weather или нацртани 4 симболи (сонце за лето, снегулка за зима, лист за пролет, облак со дожд за есен). Ме бунат следните 2 дополнителни ознаки, кои различно се толкуваат:
- ознака MUD SNOW
- ознака 3PMSF / нацртан симбол на планина со снегулка

ОЗНАКА MUD SNOW
   Се сретнува напишана со поише варијанти: MS/M+S/M.S или нешто слично. Буквата М е скратено од mud на англиски (во превод кал). Буквата S е скратено од snow на англиски (во превод снег).
   Некои викаат дека оваа ознака ја имаат зимските и универзалните гуми. Без разлика дали се во право, пак не знаеш каква ти е гумата. Викаат зимска или универзална. Тогаш, каква е? Или е едното или е другото?
   На друго место, викаат дека по оваа ознака не можеш да познаеш дали гумите се летни, зимски или универзални. Ознака само кажува дека гумата поминала тест за минимални барања при возење по кал и снег. Или дека има подобри перформанси на кал и снег, споредено со гума, без ваква ознака.

ОЗНАКА 3PMSF
   Ознаката е кратенка од 3 Peak Mountain Snow Flake на англиски. Преведено, тоа доаѓа, 3 планински врвови со снегулка. Освен вака напишана, може да ја има како нацртан симбол со 3 планински врвови со снегулка. Едни викаат дека ова е ознака за универзални гуми. Други викаат дека е вид на зимски гуми.

Еве линкови, каде даваат различни толкувања на ознаките:
http://www.avtoskolamartin.mk/blog-statija/71215/doznajte-shto-znachat-oznakite-na-gumite/
https://kajgana.com/shto-znachat-brojkite-i-bukvite-na-gumite
https://egumi.mk/shto-znachi-m-s-a-shto-se-pravi-zimski-gumi/
https://snowtyres.com.au/learn/tyres-explained/

Имам Mazda 2, купена на старо. Не сум менувал гуми. На гумите нема ознаки Universal, All Seasons, All Weather и нема нацртани 4 симболи. Има симбол со нацртана снегулка и ги има двете дополнителни ознаки:
- ознака MUD SNOW
Во сервисот на Mazda, ми рекоа дека гумите се универзални. Не сум сигурен дали се во право.

Уште еднаш кажувам. Некој што стварно се разбира, нека ги објасни ознакиве на гумите.
КАКО ПОЗНАВАШ ДАЛИ ГУМАТА Е УНИВЕРЗАЛНА ?

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1862
« Одговори #13944 на: 02 Јуни 2025, 23:01:43 pm »
СЕЗОНСКИ ГУМИ
   Околу типовите на гуми (летни, зимски, универзални), колку повеќе прашувам, толку повеќе различни одговори добивам. Ова би требало да биде основна работа, што би требало еден просечен возач да ја знае. И покрај тоа, секој си толкува по свое. Некои викаат дека постојат само летни и зимски гуми, а дека универзални гуми се измишљотина. Други викаат дека има летни, зимски и универзални гуми, ама кога ќе земат да објаснуват како да ги распознаваш, едни кажуваат едно, други кажуваат друго. Постојат повеќе ознаки на гумите, кои се однесуваат на сезоната за која се наменети. Само не сите ги толкуваат исто. Тие што се разбираат, не ги ни гледаат ознаките, туку ги разликуваат гумите по шарата (густина, широчина и длабочина на рецките). Не сме сите вулканизери за да препознаваме шара на гумите. Така да, некој што стварно се разбира, нека ги разјасни ознакиве на гумите.

Јас ова го знам. Летните гуми имаат нацртан симбол сонце или на нив пишува summer. Зимските гуми имаат нацртан симбол снегулка или на нив пишува winter. Универзалните гуми имаат некоја од овие ознаки: Universal, All Seasons, All Weather или нацртани 4 симболи (сонце за лето, снегулка за зима, лист за пролет, облак со дожд за есен). Ме бунат следните 2 дополнителни ознаки, кои различно се толкуваат:
- ознака MUD SNOW

ОЗНАКА MUD SNOW
   Се сретнува напишана со поише варијанти: MS/M+S/M.S или нешто слично. Буквата М е скратено од mud на англиски (во превод кал). Буквата S е скратено од snow на англиски (во превод снег).
   Некои викаат дека оваа ознака ја имаат зимските и универзалните гуми. Без разлика дали се во право, пак не знаеш каква ти е гумата. Викаат зимска или универзална. Тогаш, каква е? Или е едното или е другото?
   На друго место, викаат дека по оваа ознака не можеш да познаеш дали гумите се летни, зимски или универзални. Ознака само кажува дека гумата поминала тест за минимални барања при возење по кал и снег. Или дека има подобри перформанси на кал и снег, споредено со гума, без ваква ознака.

ОЗНАКА 3PMSF
   Ознаката е кратенка од 3 Peak Mountain Snow Flake на англиски. Преведено, тоа доаѓа, 3 планински врвови со снегулка. Освен вака напишана, може да ја има како нацртан симбол со 3 планински врвови со снегулка. Едни викаат дека ова е ознака за универзални гуми. Други викаат дека е вид на зимски гуми.

Еве линкови, каде даваат различни толкувања на ознаките:
http://www.avtoskolamartin.mk/blog-statija/71215/doznajte-shto-znachat-oznakite-na-gumite/
https://kajgana.com/shto-znachat-brojkite-i-bukvite-na-gumite
https://egumi.mk/shto-znachi-m-s-a-shto-se-pravi-zimski-gumi/
https://snowtyres.com.au/learn/tyres-explained/

Имам Mazda 2, купена на старо. Не сум менувал гуми. На гумите нема ознаки Universal, All Seasons, All Weather и нема нацртани 4 симболи. Има симбол со нацртана снегулка и ги има двете дополнителни ознаки:
- ознака MUD SNOW
Во сервисот на Mazda, ми рекоа дека гумите се универзални. Не сум сигурен дали се во право.

Уште еднаш кажувам. Некој што стварно се разбира, нека ги објасни ознакиве на гумите.
Друже, дај пиши што гуми имаш и стави слика од гумите. Џабе вака реферати. Инаку да, постојат целосезонски гуми, но не се оние со ознака М+Ѕ.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #13945 на: 03 Јуни 2025, 07:18:23 am »
Моделот на гумата го пишуваш на гугл и ќе видиш на официјалната страна од производителот за каква гума се работи, освен ако не е некој безвеза бренд шо нема вебстрана.

Мене тие ознаки на гумите ништо не ми значат, по нагазната шара во 90% од случаите можи да се препознае шо гума е, другите 10% на гугл можат да се проверат.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2614
« Одговори #13946 на: 03 Јуни 2025, 09:53:33 am »
СЕЗОНСКИ ГУМИ

Ме бунат следните 2 дополнителни ознаки, кои различно се толкуваат:
- ознака MUD SNOW

ОЗНАКА MUD SNOW

ОЗНАКА 3PMSF

Убаво ти стои појаснувањето до двете ознаки за гуми (М+S и 3PMSF), од кои произлегува дека и двете ознаки означуваат зимска гума.

M+S (кал и снег, а најсоодветно за наши мк услови= кашест снег) за подрачја со не толку изразена зима и снег, односно снег кој не се задржува со недели и месеци;

3PMSF - ова по мене ти е класична зимска гума, што би се рекло да се качиш на Шапка ако треба :)

Дали една гума е универзална гума, декларира самиот произведувач, често се гледа и од самото име на гумата: All season, All Weather, Cross Climate и сл, а секако се гледа од шарата на самата гума.

Така да, ти имаш зимски гуми на колата, кратко и јасно
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9225
« Одговори #13947 на: 04 Јуни 2025, 10:51:46 am »
Decki shto bi odbrale pomegju Nexen nblue, Toyo proxes comfort, Hankook ventus prime?

Najvishe me vlece nakaj hankook

Отсутен st08

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 256
« Одговори #13948 на: 04 Јуни 2025, 12:00:22 pm »
И јас би одел од овие со Hankook Ventus Prime 4

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6150
  • Шо да пишам тука?🤔