Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1987352 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #13905 на: 03 Април 2025, 09:13:17 am »
Земи си 4комада нови, дали Сава, дали Фулда или нешто од тој ранг.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #13906 на: 03 Април 2025, 09:46:05 am »
Da, bas za toa barem zadnite da se saglam.
Inaku zimski ko barav, demek hp2 bile zamena za eskimo, ama gledam gi ima i eskimoto. so znaci mi gi uvalile ama..
Batav ts870 ama nemase kaj shto barav. Mada do 20 cm sneg ne mi prolizgale, sekako nezno na turaza. Ama na 30 imase cirkuzi dur kinisas :)

На E61 530d имав Sava Hp2, на ЈАК мраз немав никаков проблем. Битолски мраз, така бабачко :) во ниту еден момент не ме заглавиле, ме ваделе од „шини“ од мраз на паркинзи и слично.

Од таа зима навака, немало салам зима па да кажам за другите гуми. Пример ете Клеберот ги имам, немаат видено салам мраз. Годинава имаше мраз во Битола ама не од тој калибар шо знае. Исто немав никаков проблем да искачам чист мраз угорнички и слично.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1724
« Одговори #13907 на: 03 Април 2025, 10:02:32 am »
Mercedes w211, r16 225 55 99h буџет: најдобро за парите,  помеки, нека се абат да имаат ппдобар контакт. Т.е. солготрајноста би ја сменил за грип, и онака не воза мн километеи годишно а за 5 год секако ќе дојдат за фрлање.

За максимален грип и жртвување долготрајност, само Континентал. СпортКонтакт чинам нема во тие димензии, ПремиумКонтакт треба да има.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #13908 на: 03 Април 2025, 14:36:34 pm »
Бицикле ти чинам од Кичево беше, се освен посебен сет на летни и зимски би било сериозен ризик, посебно на кола со заден погон.

да, затоа и не ми се во игра ал сизон.
.....

На E61 530d имав Sava Hp2, на ЈАК мраз немав никаков проблем. Битолски мраз, така бабачко :) во ниту еден момент не ме заглавиле, ме ваделе од „шини“ од мраз на паркинзи и слично.

Од таа зима навака, немало салам зима па да кажам за другите гуми. Пример ете Клеберот ги имам, немаат видено салам мраз. Годинава имаше мраз во Битола ама не од тој калибар шо знае. Исто немав никаков проблем да искачам чист мраз угорнички и слично.
Битола мисла е нај ладен град :D или барем го има тамо нај мн јадено студот :D
на мраз не сум имал прилика, ама дали на 30 цм факјат сегде оздола или мали се гумине па не можат да го дотуркаат, ама на неразгазен зимава слабо некако :D а кај што беше набиен немав проблем, кај мене е прилично узгорница. `
~~~~~~~~~~~~~
Вака нај мн гласој мишелин доби па континентал :D Некои од ними ќе бидат. Само од кај да купа? имате земано грција, србија... ?

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 779
« Одговори #13909 на: 03 Април 2025, 22:51:54 pm »
Бицикле ти чинам од Кичево беше, се освен посебен сет на летни и зимски би било сериозен ризик, посебно на кола со заден погон.

да, затоа и не ми се во игра ал сизон.
.....

Битола мисла е нај ладен град :D или барем го има тамо нај мн јадено студот :D
на мраз не сум имал прилика, ама дали на 30 цм факјат сегде оздола или мали се гумине па не можат да го дотуркаат, ама на неразгазен зимава слабо некако :D а кај што беше набиен немав проблем, кај мене е прилично узгорница. `
~~~~~~~~~~~~~
Вака нај мн гласој мишелин доби па континентал :D Некои од ними ќе бидат. Само од кај да купа? имате земано грција, србија... ?

Bicikle druze nekogash pomisluvam deka samo ne trolash kolku da zivne temava... pa na dlabok sneg i 4x4 da imash kje zaglavish ako legne na stomak, kaj ojsh po nerazgazeno? :)

Inache ne sum zimal od stranstvo gumi iako srbija moze da nachekash poniski ceni posebno za skapive marki, imashe po forumov nekoj link elektronska prodaja guma .. ili online prodaja guma .. vo toj stil prebaraj (me mrzi da kopam iskreno) Primacy 4+ ti e modelot od mishelin letnite .. ALPIN zimskite od mishelin.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #13910 на: 03 Април 2025, 23:13:25 pm »

Bicikle druze nekogash pomisluvam deka samo ne trolash kolku da zivne temava... pa na dlabok sneg i 4x4 da imash kje zaglavish ako legne na stomak, kaj ojsh po nerazgazeno? :)

Да се дешаат нешто :) кичево март април расчистуваат :) тие се условите, ја не можа многу да смена околу тоа, осим да си зема по саглам гуми. капак што су на угорница. На одење си тераше, изглејт фати залет, инаку снег имаше таман до прагој. Е за излагање малу погуравме :) инаку ја ако се прсшува, нонстоп пролет треба да бидит :) ај ќе вида како е кај сербендиве, дали се исплаќат патот, фала

Отсутен Zoki-Kia

• Почетник
  • *
  • Пораки: 4
« Одговори #13911 на: 04 Април 2025, 23:15:06 pm »
Ekipa, treba mi mislene za slednite pnevmatici. Pozz, se nadevam na odgovor

https://ananas.mk/proizvod/petlas-letna-guma-velox-sport-pt741-195-50-r16-84v/3034250

Отсутен avocado

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 115
« Одговори #13912 на: 04 Април 2025, 23:31:57 pm »
Земав Нексен ХД Плус, половни со ДОТ 0824, по балансирање и местење на алу бандажи ( исто земени половни фабрички од ц4 ) колата има вибрации на волан на повисока брзина 120-130, се вратив и повторно ги балансираа но исто пак. Ги сменивме предни со задни и пак има но значително помалку.
Дали има врска што гумите се возени на друга кола? Гумите беа бележани ама не знам дали така пак ми ги наместија или ги ротирале? Пред монтажа кажаа и бандажот и гумите се океј немаше потреба од многу тегови. Останува да проверам на друг вулканизер пак да ми ги балансираат.. 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6150
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13913 на: 04 Април 2025, 23:43:42 pm »
Пробај со пребалансирање. Се мачев со ист проблем.
Препорака за Бест Авто - Благоја на Варош во Прилеп, застапник за Stop&Go.
3 пати бев на балансирање во Мотоцентар, колата прво тресеше на 140, па на 130 со второ балансирање и со трето на 125. Моментално после вчерашното балансирање кај Благоја тресење до 160 немам (немаше услови за повеќе).

Отсутен avocado

• Јуниор
  • **
« Одговори #13914 на: 05 Април 2025, 00:08:50 am »
Пробај со пребалансирање. Се мачев со ист проблем.
Препорака за Бест Авто - Благоја на Варош во Прилеп, застапник за Stop&Go.
3 пати бев на балансирање во Мотоцентар, колата прво тресеше на 140, па на 130 со второ балансирање и со трето на 125. Моментално после вчерашното балансирање кај Благоја тресење до 160 немам (немаше услови за повеќе).
Се надевам дека ке решам само со ребалансирање и нема да се заебавам до ротирање пак гуми од бандаж да се вадат да се преместуваат, не знам дали ги монтирале како што беа маркирани.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #13915 на: 05 Април 2025, 00:46:00 am »
Некни на службената ги враќав летните гуми, кретенчето почна да паметува.
Праша како се чувани гумите, као деформирани биле и ако тресело не ќе била негова вина...
Му велам, гумите се чуваат вертикално (без бандажи).
Тој, не, требало хоризонтално да се чуваат, ама максимум две една врз друга.

Стручњак!
Уште па со голо око утврди деформирани гуми...

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2165
« Одговори #13916 на: 05 Април 2025, 02:01:42 am »
Некни на службената ги враќав летните гуми, кретенчето почна да паметува.
Праша како се чувани гумите, као деформирани биле и ако тресело не ќе била негова вина...
Му велам, гумите се чуваат вертикално (без бандажи).
Тој, не, требало хоризонтално да се чуваат, ама максимум две една врз друга.

Стручњак!
Уште па со голо око утврди деформирани гуми...

Којзнае средно школо дали има завршено. И тоа од оние тригодишните.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2765
« Одговори #13917 на: 05 Април 2025, 09:48:12 am »
Земав Нексен ХД Плус, половни со ДОТ 0824, по балансирање и местење на алу бандажи ( исто земени половни фабрички од ц4 ) колата има вибрации на волан на повисока брзина 120-130, се вратив и повторно ги балансираа но исто пак. Ги сменивме предни со задни и пак има но значително помалку.
Дали има врска што гумите се возени на друга кола? Гумите беа бележани ама не знам дали така пак ми ги наместија или ги ротирале? Пред монтажа кажаа и бандажот и гумите се океј немаше потреба од многу тегови. Останува да проверам на друг вулканизер пак да ми ги балансираат.. 

Ako se gumite vo red, treba da imas ksmet balanserkata na vulkanizerot da e dobro i skoro bazdarena.
Vo nekolku navrati mi tresele novi gumi poradi losi masini za balansiranje. Ko slepci gledaat sto pokazuva masinata i ako nesto ne cini togas se razbira ke ti kazat deka ne ti cinat ili gumite ili kolata...
E sega, gimite treba da se stvarno vo red za da se sumlja vo balansiranje, a kaj koristeni gumi nikogas nesi na sigurno.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #13918 на: 05 Април 2025, 10:28:32 am »
Gjorce pred peralnine imat soliden vulkanizer, mene toj mi gi opraj. Kaj mene bea gumite prv pat montirani i treseshe. Kaj toj gjorce ko gi re balansira ne tresea pokje. 

Отсутен avocado

• Јуниор
  • **
« Одговори #13919 на: 05 Април 2025, 10:46:50 am »

Ako se gumite vo red, treba da imas ksmet balanserkata na vulkanizerot da e dobro i skoro bazdarena.
Vo nekolku navrati mi tresele novi gumi poradi losi masini za balansiranje. Ko slepci gledaat sto pokazuva masinata i ako nesto ne cini togas se razbira ke ti kazat deka ne ti cinat ili gumite ili kolata...
E sega, gimite treba da se stvarno vo red za da se sumlja vo balansiranje, a kaj koristeni gumi nikogas nesi na sigurno.
Според нив и гумите и бандажите се во ред и не им е јасно што е проблемот. Па ке пробам кај друг од понеделник.