Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1835858 пати)

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 778
  • .
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #12645 на: 11 Март 2023, 14:43:18 pm »
@Leon-cist сега ќе те распнат :)
Каков ерес, Ханкук да бил бучна гума, дајте крст и лук :)

Згора ќе треба на Тишлауферот да му  образложуваш технички поединости, на каква кола, во какви услови итн
И мене ми правеше инквизиција ;D

Инаку, нова гума си е нова гума, со здравје да си ги возиш.

@Leon-cist сега ќе те распнат :)
Каков ерес, Ханкук да бил бучна гума, дајте крст и лук :)

Згора ќе треба на Тишлауферот да му  образложуваш технички поединости, на каква кола, во какви услови итн
И мене ми правеше инквизиција ;D

Инаку, нова гума си е нова гума, со здравје да си ги возиш.

hah gotovo vekje montirani se gumite. Toa bucavata mozebi mi deluva subjektivno od pricina shto od mishelin se simnav na hankuk ili mozebi treba da legnat gumite edni 200-300 km da se iznavozat zatoa shto na primer i zimskite rs3 koga gi montirav lani mi deluvaa po bucni od alpin 4 i nekako cudno se ponashaa prvite izvozeni 200km i mi se cineshe kako na balonki da se vozam ama posle tie iznavozeni 200 km si legnaa taman kako shto treba, pa taka ocekuvam i so ovie letnite. Fala i poubavi da si kupis.
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 778
  • .
« Одговори #12646 на: 11 Март 2023, 14:51:15 pm »
Од која мишелин побучна?
od mishelin prajm 3
Да, и на тестот ханкук прајм 4 е побучна од Мишелин Примаси 4. А и претходно што сум имал Ханкук прајм биле бучни, за разлика од Hankook Kinergy Eco што беа ненормално тивки и Hankook iCept Evo 2 што се исто така страшно тивки.

da mishelin primacy 3 fala za korekcijata. Bucavata kako kriterium ne mi smeta, pogotovo guma shto ne buci od nadvor me plashi od prosta psihicka pricina a toa e deka spored mene "ako gumata ne e bucna znaci deka pomalku se trie niz asfaltot i deka lebdi i mi stvara nesigurnost" pa zatoa bucavata ja primetuvam ama ne mi smeta.
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10184
« Одговори #12647 на: 11 Март 2023, 15:13:29 pm »
Ајде пак да повторам :)

2016 кога тестирав разни коли пред да се одлучам што да купам, приметив поголема бучава од тркалата кај i30 во однос на се што имав дотогаш извозено, тоа Фиести, Клиовци, Ибици, Ц4, Шкоди, Фордови, Мордови, да не набројувам, но сите опремени со Мишелин и сл брендови, веќе не памтам.
Сите ги возев на иста релација,
Прво помислив дека на и30 сеуште е со зимски сет (Март некојси), проверив, Кинерџи еко некоја си летна гума.
Си реков никаква изолација, иако моторот прилично пригушено се слушаше во кабина.
Да скратам, проталкав низ повеќе форуми каде беше истакнато дека со промена на гуми е решен таканаречениот проблем, барем кај тие што имало, бидејки не кај секого ја имало бучавата.

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1451
« Одговори #12648 на: 12 Март 2023, 20:30:27 pm »
Goodyear Asymetric 6
Pireli PZero pz4
Bridgestone potenza sport
Continental SC7
Michelin pilot sport 5
Мichelin pilot sport 4s

Ова ми е дилемата сега за летни, највеќе зависи што ќе најдам 255/35 R19

Претходните ми Беа Goodyear Asy 5, и бев задоволен од нив во секој поглед, треба да пресмятам тука во темава колку сум прошол со нив.
На оригиналните имав Pirelli pz4 истиве сеа што се во игра, бев очаран првата вожња, беа далеку подобри од фабричките Continental SC5.
E сеа Bridgestone не сум возел и сум вољен да пробам. Што мислите вие? Или предлог некој... До Hankook експериментирам, подоле не одам.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43918
  • Il Moderatore
« Одговори #12649 на: 12 Март 2023, 21:30:37 pm »
Тука имаш тест на SC7 и PS4s i F1 SuperSport:
https://youtu.be/t10y-87oiD4

Michelin Pilot Sport 4 S vs Bridgestone Potenza Sport vs Goodyear Eagle F1 SuperSport
https://www.youtube.com/watch?v=sKFdBXwWc9w

Тука ќе најдеш PS 4S vs PS 5
https://www.youtube.com/watch?v=GFv1hcj165I

Пошто си возел Asy 5, еве разлика меѓу Asy 5 и 6
https://www.youtube.com/watch?v=Pc_iRuLyAsE

Може тестовиве ќе ти помогнат да одбереш. Јас би бирал спрема тоа кој ќе ми даде најдобра ценовна понуда, пошто сите се супер гуми, нијанси се во прашање.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
« Одговори #12650 на: 12 Март 2023, 21:40:55 pm »
Поентата е што Спорт Контакт веќе се наредна генерација од сите овие и треба да се во перформанси меѓу најдобрите. Со забелешка дека се нешто по бучни.

Од друга страна ако е потребно да се тивки Мишелин Примаси 4 плус.

Исто така може да се побара и нешто со Contisilent технологија, иако кај нас тоа ултра тешко.

Ама мислам дека за тебе се CSC7 баш. Иако сепак треба да се размисли и за Pirelli P Zero Trofeo R еднаш у животот.
« Последно менување: 12 Март 2023, 21:46:41 pm Deni »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43918
  • Il Moderatore
« Одговори #12651 на: 12 Март 2023, 22:04:41 pm »
Assy 6 се исто нова гума, PilotSport 5 е замена за PS4, не за PS4S, и е исто така прилично нова гума на маркетот (и со одличен thredwear). 4S е една од најдобрите UUHP гуми спрема многу тестови, наследник на предобрите Supersport. Не е дека е без конкуренција Conti-то, голем дел од овие гуми (PS5, GY Eagle 6 на пример) не беа достапни во 2021 (мислам) кога ги купив Conti SC6-ките. Така да, иако е најкасно излезена, не е „наредна генерација“. 

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен miksi

• Редовен
« Одговори #12652 на: 13 Март 2023, 08:28:03 am »
Ги имам гледано сите видеа со тестови, колку ми помагаат толку и ми одмагаат.
Инаку комфорот/бучност го преџвакав тој момент пошто не бива на мојата кола да ставам гуми од класа на Примаси 4, а и не знам дали ги има во таа димензија.
Е сеа, Bridgestone potenza sport гледам ја тестираат и со Michelin PS5 и со PS4s, а богами има едно видео и со Cup2, што по некоја логика би требало да е позиционирана помеѓу нив а тоа баш ми одговара.
Asy6 ја нема во 255, барем не таму од кај што ја купувам гуми (и ова ми е мука пошто зимам само од Стоп го и од Пнеуматик), не знам дали вреди да чекам за неа пошо може се порача.
И на крај краева као шо вика @Simo - Carrier159 цената исто има улога во изборот.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2710
« Одговори #12653 на: 13 Март 2023, 11:06:28 am »
Zosto si ogranicen samo na Stop&Go i Pneumatik?
(ako ne e tajna :)

Отсутен miksi

• Редовен
« Одговори #12654 на: 13 Март 2023, 11:22:41 am »
Пнеуматик ми е клиент и на компензација практично не ги мислам, Споп го добар попуст, 5% ќешбек на навремено платена фактура плус потенцијален иден клиент.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2710
« Одговори #12655 на: 13 Март 2023, 14:05:49 pm »
Kompenzacija si se kompenzacija :)
Kako odi toa so keshbek?

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10987
  • 430i
« Одговори #12656 на: 13 Март 2023, 14:25:49 pm »
кога се плаќа на фактура има одреден рок за плаќање, до кој прават поврат на 5% од уплатените средства
Мотоцентар има кешбек од 4% на Happy Mastercard на НЛБ

Присутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6842
  • Бенве сие бенве
« Одговори #12657 на: 14 Март 2023, 14:45:12 pm »
Матадор имаат нов модел хектора 5 ми го нудат од мотоцентар, нема уште ништо по нет за нив, некој да не има некое инфо?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен goranoh

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 68
« Одговори #12658 на: 19 Март 2023, 10:07:33 am »
Drustvo nekoj iskustvo so slednive gumi :
 toyo  PROXES COMFORT ili fulda ECOCONTROL HP 2  ?

https://kupigumi.mk/product/215-55r17-98w-proxes-comfort-xl/   

https://www.novigumi.mk/shop/site/patnichki/215-55r17-94v-ecocontrol-hp-2/ 

Fulda nikogas ne sum vozel, od toyo bev zadovolen. Gledam 215/55/17 , budzet do kaj 30 000 za 4 letni, sekoj predlog i iskustvo e dobredojden :)
za passat B8

Присутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2292
« Одговори #12659 на: 19 Март 2023, 13:11:52 pm »
Drustvo nekoj iskustvo so slednive gumi :
 toyo  PROXES COMFORT ili fulda ECOCONTROL HP 2  ?

https://kupigumi.mk/product/215-55r17-98w-proxes-comfort-xl/   

https://www.novigumi.mk/shop/site/patnichki/215-55r17-94v-ecocontrol-hp-2/ 

Fulda nikogas ne sum vozel, od toyo bev zadovolen. Gledam 215/55/17 , budzet do kaj 30 000 za 4 letni, sekoj predlog i iskustvo e dobredojden :)
za passat B8

Ни тие, ни тие.

https://www.novigumi.mk/shop/site/patnichki/215-55r17-98w-intensa-uhp-2-2/

21.380 за 4 гуми и накриви капата.