Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1993721 пати)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #12405 на: 13 Октомври 2022, 13:41:13 pm »
на -3 секако закон не те фаќа

Гуми не се менуваат заради закон, туку заради безбедност, твоја и на останатите во сообраќајот.

се разбира
побезбедно за сите е 4 месеци да стои на зимски гуми на -3 ниво во гаража

Отсутен triki

• Почетник
  • *
  • Пораки: 11
« Одговори #12406 на: 13 Октомври 2022, 13:47:56 pm »
Прашувам затоа што читав дека се појавуваат flat spots на местата кај што лежела колата, па да не малтретирам луѓе да ми ја мрдаат. А летните се секако потврди така да затоа прашуев. а зимските ако ги ставам, нешо да ги напумпам повеќе или шо се праи?

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
« Одговори #12407 на: 13 Октомври 2022, 13:52:55 pm »
Не сум баш сигурен дека разбравте на што мисли со -3, мисли на ниво на подземен паркинг а не на температура на воздухот, освен ако не тролате или пак јас да сум разбрал погрешно
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1998
« Одговори #12408 на: 13 Октомври 2022, 14:09:26 pm »
Треба да ја гаражирам колата едно 4 месеци, т.е. цела зима, на -3 во подземен паркинг. Во текот на месецов би било тоа. Дали да ги менувам летните и да ја гаражирам така или да ги ставам зимските? Која е процедурата?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #12409 на: 13 Октомври 2022, 14:44:25 pm »
Прашувам затоа што читав дека се појавуваат flat spots на местата кај што лежела колата, па да не малтретирам луѓе да ми ја мрдаат. А летните се секако потврди така да затоа прашуев. а зимските ако ги ставам, нешо да ги напумпам повеќе или шо се праи?
Е де едно малтретирање еднаш на два месеци, да ја премести колата треба.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5931
« Одговори #12410 на: 13 Октомври 2022, 16:08:57 pm »
Ќључ остај му на некој нека врти по некој круг 2-3 пати месечно, најарно е за цела кола така.

Sent from my SM-A202F using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #12411 на: 13 Октомври 2022, 17:11:50 pm »

Пред да ти ја шитнат колата у салон, гумите се пренапумпани и така стојат колите по плацеви, од истите причини, да не се праат флетспотови. Види кој е максималниот притисок на гумата (околку 3 бари обично, го пишува на страничниот ѕид од гумата). Пази, тој е различен од препорачаниот за твојата кола. Напумпај ги на толку и уживај. Дали летни или зимски, и едните и другите имаат
тенденција да се нагмечат ако не се напумпани доволно.
« Последно менување: 14 Октомври 2022, 07:22:07 am Simo - Carrier159 »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #12412 на: 13 Октомври 2022, 21:13:02 pm »
De bre lugje nema 3 godini da stoi kolata.
Pred x vreme koga zaglaviv vo bolnica i doma na bolovanje vo kola nemav sednato 4 meseci niti zapalena niti mrdnata. Edina greska bese sto koga sum ja parkiral sum ja ostavil so krenata racna ama koj mislel togas.
Znaci kolata togas posle 4 meseci zapali od prva,ja ostaviv vo mesto da raboti edno 15 min i bidejki bese zapecena racnata na ednoto trkalo nekolku pati napred nazad pusti i toa bese znam sred zima celo zimo sedese kolata nemrdnata na parking na otvoreno. Ja isprav proveriv tecnosti,pritisok vo gumi i teraj.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #12413 на: 14 Октомври 2022, 07:20:13 am »
Остави ги летните, многу однапред размислуваш за можеби половина месец зима. Можи мартот топол ќе биди па ни зимски ќе ти требаат потоа ни ништо.

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
« Одговори #12414 на: 14 Октомври 2022, 10:52:49 am »
Според смесата на гумата, поразумно е да се остават на летни, кога веќе нема да се вози колата. Тврдата (летна) гума би требало да е поотпорна на тежината.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12415 на: 14 Октомври 2022, 23:11:16 pm »
Треба да ја гаражирам колата едно 4 месеци, т.е. цела зима, на -3 во подземен паркинг. Во текот на месецов би било тоа. Дали да ги менувам летните и да ја гаражирам така или да ги ставам зимските? Која е процедурата?
Нема никаква процедура. Ги оставаш било кои гуми, пумпаш на 2,7-2,8 и остави ја и 3 години ако сакаш.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #12416 на: 14 Октомври 2022, 23:49:10 pm »
Нема никаква процедура. Ги оставаш било кои гуми, пумпаш на 2,7-2,8 и остави ја и 3 години ако сакаш.
И еднаш неделно проверуваш притисок да намалиш ризици.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #12417 на: 19 Октомври 2022, 20:32:58 pm »
Свежо!!! Олсизон зимно време.

Meanwhile:

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #12418 на: 20 Октомври 2022, 14:28:01 pm »
Toa se tie "pacienti"...

Na podttema zateganje bandasi,
Od sekogas sum zategal strafovi na bandas so desna ruka i noga :) udri dur da skripne...
Pa konecno nabaviv moment kluc Hogert od 42-210 Nm.

Proveriv malce po kolite strafovite bea zategnati na 140Nm odraboteno vo Motocentar na pistol.
Sto e vo princip ok. Nemase prezatnat straf da mora da skokam so noga za da odstrafam, sto mi se ima slucuvano.

Na BMW-to taman se pogodija deka e fabricki preporacano 140 Nm, dodeka na drugite koli sto gi imam preporacano e 110 Nm pa gi doterav na 120Nm.
Samiot moment kluc pisuva greska +/- 4%
Ubava rabota, ne deka e neophodna ama merak mi bese da go imam :)
Zakluciv deka vo princip sum gi prezategal strafovite. No problem sum nemal.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5931
« Одговори #12419 на: 20 Октомври 2022, 14:34:42 pm »
Кај мене еден од мотоцентар толку многу беше затегнат, со лост скинавме два клуча, наредно со салам пиштол ништо, го фати инает другарот шо се мачевме заедно да не му се задеси на пат нешто слично дека вози оф роуд, купи цел алат, клуч со цел редуктор со запчаници специјално за штрафови вадење, едвај со тоа попушти штрафот..

Sent from my SM-A202F using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html