Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1995241 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #10545 на: 21 Август 2020, 10:39:20 am »
Не сум по скијањето, но 2 пати сум скокнал до Маврово во снежни временски услови со Југцето, чисто авантуристички :)
Еднаш со автопазарските Mишелинки mxt, и со Тигар 621 кои беа ганц нови.
Со Мишелинките кои најверојатно имале поминато 60к не ни стигнав до Маврово :), на исклучувањето си свртев за назад.
Со Тигарот веќе беше друга песна, но сепак имав моменти кога сум се лизгал и чукнувал. За до дома ќе се обидев неуспешно и ќе ја оставев колата на улица.
Во тоа време немаше некоја култура за зимски гуми, односно кога ќе се спомнеше зимска, асоцијацијата беше крампонки.

Првпат купив зимски за Типото и на мое големо задоволство и изненадување, при првиот снег си се искачив до дома.
Неколку пати ме има изненадено снег додека сум бил надвор од Скопје, и зимските ми нудат поголемо чувство на сигурност.

Сума сумарум, би можел и јас да возам allseason да не ми е угорницата до дома :)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4001
« Одговори #10546 на: 21 Август 2020, 10:53:36 am »
Знам многу што возат само зимски гуми цела сезона. Немаат проблем со тоа.

Ева вака изгледа моето прво одење на скијање во Маврово во 2018 година.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #10547 на: 21 Август 2020, 11:16:24 am »
Да не идам во детали во опис на коловозот кога се пуштив во авантура кон Маврово, на видеото не се толку изненадени службите ;D

Исто така да се земе во предвид дека напреднале allseason гумите.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #10548 на: 21 Август 2020, 11:28:17 am »
Знам многу што возат само зимски гуми цела сезона. Немаат проблем со тоа.

Ева вака изгледа моето прво одење на скијање во Маврово во 2018 година.

Ти не знаеш да возиш на снег бе братче, не гледам никаде ручна да кренеш на ниту една кривина.   ;D

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #10549 на: 21 Август 2020, 11:54:26 am »
Мубетот држи дека нема да бидат гумиве зимски „никад“. И мора сам да си направиш проценка. На колата на тако ми зимските ги фрливме пошто направија 10 години дремење во гаража а имаа шара ко една сезона да поминале. Јас стално земав просечни зимски гуми оти не ми се дваа пари за две три недели ризик да купувам премиум, и тие не се баш нешто сјано (Семперит и Сава). Инаку јас алсезонскиве само во сезона од Октмовридо Мај ги возам. После регуларно летни терам.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #10550 на: 22 Август 2020, 13:34:22 pm »
Дали е можно со новите гуми да имам поголема потрошувачка од 0.5-1 л/100км (скоро 20ина % повеќе од истиот период лани со старите континенталки)? Конкретно станува збор за hankook ventus prime 3. Или има некој друг проблем колава? Евентуално да се чуствувам побезбеден па ја возам побрзо без да се сетам? :)
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 480
« Одговори #10551 на: 22 Август 2020, 13:43:36 pm »
@Silvester ако се потешки нормално дека повеќе ќе троши.
Стави ги на вага ако ги имаш старите и мери ги двете.

А која димензија ги имаш ханкокот? На ист бандаж?
И најважното, кој модел на конти со ханкок вентус приме 3 к125 дали можат да се споредат?  :-[

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #10552 на: 22 Август 2020, 13:56:15 pm »
Прво провери што вели ознаката за ефикасност на гумте. Вообичаено гуми кои имаат подбри возни својства имаат и поголем отпор на тркалање од оние кои се специјализирани за намалена потрошувачка (енерџи сејвери и слични).

Ова се некои резултати приложени од Nokian за нивните гуми.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #10553 на: 22 Август 2020, 17:01:13 pm »
Дали е можно со новите гуми да имам поголема потрошувачка од 0.5-1 л/100км (скоро 20ина % повеќе од истиот период лани со старите континенталки)? Конкретно станува збор за hankook ventus prime 3. Или има некој друг проблем колава? Евентуално да се чуствувам побезбеден па ја возам побрзо без да се сетам? :)
И мене ми троши повеќе со овие гуми отколку со hankook ventus s1 evo

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
« Одговори #10554 на: 22 Август 2020, 17:15:13 pm »
@Dule_ на што кола имаш ханкок?

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #10555 на: 22 Август 2020, 17:16:36 pm »
@Dule_ на што кола имаш ханкок?
Ford fiesta

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
« Одговори #10556 на: 22 Август 2020, 17:33:03 pm »
Дали некој на форумов ги користи Hankook Ventus S1 EVO3?
https://www.hankooktire.com/global/tires-services/passenger-cars/hankook-ventus-s1-evo3-k127.html

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #10557 на: 22 Август 2020, 21:29:45 pm »
Прво провери што вели ознаката за ефикасност на гумте. Вообичаено гуми кои имаат подбри возни својства имаат и поголем отпор на тркалање од оние кои се специјализирани за намалена потрошувачка (енерџи сејвери и слични).

Ова се некои резултати приложени од Nokian за нивните гуми.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Еве најдов некоја слика за мојава димензија и вели дека има Е ознака за потрошувачка на гориво. Што според твојава слика означува дека троши +0.45л (не знам во однос на која гума, но според моите стари троши и повеќе од тоа).

@Dule_ со тебе возиме иста димензија, на ист мотор, така да до гумите е, не е колата дефект нешто. Генерално задоволен сум од гумиве, во кривини супер држат, единствено имам замерка при кочење на влажно. Но тука има улога и што има масло по асфалтот па можеби поради тоа ми се случило да се уклучи абс.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен dramallama

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
« Одговори #10558 на: 25 Август 2020, 13:15:17 pm »
Здраво клабери, добро ве најдов :)

Сефте коментар, па ми се падна на темава да постирам. ;D

Почнав да разгледувам зимски гуми, што како се нуди кај нас, бидејќи пред неколку дена си купив нова кола, па полека полека да видам колку би ме чинело задоволството „сет зимски гуми“.

Бидејќи ова ми е прво возило кое е лично мое (до сега го возев на моите Suzuki SX4-чето), немам многу искуство околу гумиве, па би ве замолил за совет околу изборот. Возењето ми е претежно во град и барем еднаш годишно до околните држави (но до локации не повеќе од ~400-450км од Скопје), но поради моменталната ситуација, би сакал да сум подготвен првично за периодот што следи, во смисла одење до повисоки места во МК (Маврово, Крушево, Берово, Шапка, итн.).

Би одел на средна класа (ценовно) на гуми, мислам дека не би имало логика премиум да се купуваат за кај нас. Димензиите ми се 205/55R16, возило Skoda Kamiq 1.0 TSI 115 HP. Не би имал можност и сет бандажи моментално да земам, така да би се менувале на постоечките бандажи. Имам неколку прашања (се надевам не е проблем ако ги излистам), па би ве замолил за одговор.

- Дали според горе-кажаното да гледам зимски, или ол сизон гуми?
- Дали да разгледувам низ попознатите продавници за гуми (Мотоцентар, Олимпико, Европа Гуми, итн.), или да ѕирнам и во онлајн продавниците (kupigumi, gumigumi, gumi.mk, egumi и сличните) - малце ми е шубе...?
- На што да обрнам особено внимание кога бирам гуми? Година на производство, ривјуа и рејтинг, потрошувачка?
- Дали (според ваше искуство) се начекуваат промотивни акции на зимски гуми, во есен/зима период, или е попаметно во лето да се купат (логично би било да се поефтини тогаш, а може и да грешам)?
- Од тоа што разгледував кај нас, предлог од следниве:

Зимски:
  • Debica Frigo 2 - 3045ден. (Пнеуматик)
  • BFGoodrich G-Force Winter2 - 3638ден. (Олимпико)
  • Fulda Kristal Montero 3 - 3900ден. (gumi.mk)
  • Apollo Alnac 4G Winter - 4100ден. (Европа Гуми), 4102 ден. (egumi.mk)
До оваа цена би бил комотен, секоја цена над ова би требало да ми има причина дали вреди да се плати.

• Pirelli Sottozero 3 - 4980ден. (kupigumi.mk)
  • Nokian WR A4 - 5070ден. (kupigumi.mk)
  • Bridgestone Blizzak LM005 - 5480ден. (egumi.mk)

Целосезонски:
  • Matador MP62 - 3143ден. (egumi.mk)
  • BFGoodrich G-GRIP ALL SEASON 2 - 4121ден. (Олимпико)
  • Apollo Alnac 4G All Season - 4320ден. (Европа Гуми)
До оваа цена би бил комотен, секоја цена над ова би требало да ми има причина дали вреди да се плати.
  • Bridgestone Weather Control A005 - 5160ден. (Европа Гуми)
  • Vredestein Quatrac 5 - 5240ден. (Европа Гуми)
  • Michelin CROSSCLIMATE+ - 5350ден. (Олимпико), 5732ден. (egumi.mk)

Изинете за долгиот пост, и ви благодарам однапред за одвоеното време. :)

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #10559 на: 25 Август 2020, 13:36:07 pm »
Да гледаш обавезно година на производство, а за потрошувачка ич не се замарај.