Здраво клабери, добро ве најдов

Сефте коментар, па ми се падна на темава да постирам.

Почнав да разгледувам зимски гуми, што како се нуди кај нас, бидејќи пред неколку дена си купив нова кола, па полека полека да видам колку би ме чинело задоволството „сет зимски гуми“.
Бидејќи ова ми е прво возило кое е лично мое (до сега го возев на моите Suzuki SX4-чето), немам многу искуство околу гумиве, па би ве замолил за совет околу изборот. Возењето ми е претежно во град и барем еднаш годишно до околните држави (но до локации не повеќе од ~400-450км од Скопје), но поради моменталната ситуација, би сакал да сум подготвен првично за периодот што следи, во смисла одење до повисоки места во МК (Маврово, Крушево, Берово, Шапка, итн.).
Би одел на средна класа (ценовно) на гуми, мислам дека не би имало логика премиум да се купуваат за кај нас. Димензиите ми се 205/55R16, возило Skoda Kamiq 1.0 TSI 115 HP. Не би имал можност и сет бандажи моментално да земам, така да би се менувале на постоечките бандажи. Имам неколку прашања (се надевам не е проблем ако ги излистам), па би ве замолил за одговор.
- Дали според горе-кажаното да гледам зимски, или ол сизон гуми?
- Дали да разгледувам низ попознатите продавници за гуми (Мотоцентар, Олимпико, Европа Гуми, итн.), или да ѕирнам и во онлајн продавниците (kupigumi, gumigumi, gumi.mk, egumi и сличните) - малце ми е шубе...?
- На што да обрнам особено внимание кога бирам гуми? Година на производство, ривјуа и рејтинг, потрошувачка?
- Дали (според ваше искуство) се начекуваат промотивни акции на зимски гуми, во есен/зима период, или е попаметно во лето да се купат (логично би било да се поефтини тогаш, а може и да грешам)?
- Од тоа што разгледував кај нас, предлог од следниве:
Зимски:- Debica Frigo 2 - 3045ден. (Пнеуматик)
- BFGoodrich G-Force Winter2 - 3638ден. (Олимпико)
- Fulda Kristal Montero 3 - 3900ден. (gumi.mk)
- Apollo Alnac 4G Winter - 4100ден. (Европа Гуми), 4102 ден. (egumi.mk)
До оваа цена би бил комотен, секоја цена над ова би требало да ми има причина дали вреди да се плати.
- Pirelli Sottozero 3 - 4980ден. (kupigumi.mk)
- Nokian WR A4 - 5070ден. (kupigumi.mk)
- Bridgestone Blizzak LM005 - 5480ден. (egumi.mk)
Целосезонски:- Matador MP62 - 3143ден. (egumi.mk)
- BFGoodrich G-GRIP ALL SEASON 2 - 4121ден. (Олимпико)
- Apollo Alnac 4G All Season - 4320ден. (Европа Гуми)
До оваа цена би бил комотен, секоја цена над ова би требало да ми има причина дали вреди да се плати.
- Bridgestone Weather Control A005 - 5160ден. (Европа Гуми)
- Vredestein Quatrac 5 - 5240ден. (Европа Гуми)
- Michelin CROSSCLIMATE+ - 5350ден. (Олимпико), 5732ден. (egumi.mk)
Изинете за долгиот пост, и ви благодарам однапред за одвоеното време.